Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Spara till ditt barn i eget namn

När du sparar till ditt barn i eget namn har du kontroll över pengarna och väljer själv när barnet får tillgång till dem. Välj om du vill spara i fonder eller på ett vanligt sparkonto.

Börja fondspara till ditt barn

Vi rekommenderar att du placerar dina pengar i fonder, så att sparkapitalet kan växa med ränta-på-ränta-effekten. Eftersom du sparar över lång tid, blir risken med ett fondsparande lägre än om du sparar på kort sikt.

Många tänker att det är en högre risk att ha pengarna i en fond, jämfört med på ett sparkonto. Men tänk på att om du har pengarna på ett sparkonto utan ränta, så minskar pengarna i värde i takt med inflationen.

Om du vill spara till ditt barn i fonder väljer du mellan Kapitalförsäkring eller Investeringssparkonto (ISK). Båda alternativen schablonbeskattas årligen, vilket innebär att du inte behöver betala någon skatt på den vinst du gör. Både ISK och Kapitalförsäkring är kostnadsfria att öppna och avsluta.

Visste du att

  • Ränta-på-ränta-effekten innebär att du får avkastning och tjänar pengar på pengar du redan har investerat. Ju tidigare du börjar spara desto mer kan pengarna växa.
  • Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån, som gör att du kan köpa färre varor och tjänster för samma summa pengar. Pengarna minskar alltså i värde.

Kapitalförsäkring

  • Pengarna är låsta på kontot i 12 månader från att du tecknar försäkringen. Men du kan ändra i ditt månadssparande under tiden.
  • Du kan själv bestämma när och i vilken takt pengarna betalas ut. Till exempel som månadspeng, eller en klumpsumma när barnet fyller 18, 25 och 30 år.
  • För att säkerställa att barnet får pengarna om du avlider, kan du öronmärka pengarna till barnet med ett förmånstagarförordnande (pdf, 631 KB)Öppnas i nytt fönster. Annars fördelas pengarna enligt den vanliga arvsordningen.
  • Om du avlider får förmånstagaren, utöver sparpengarna i kapitalförsäkringen, ytterligare 1 % av sparkapitalets värde.

Investeringssparkonto (ISK)

  • Pengarna är inte låsta på ditt ISK, utan du kan när som helst ta ut hur mycket du vill. Du har pengarna på kontot inom 3-5 bankdagar.
  • Du behöver aktivt sälja hela, eller delar av, ditt fondinnehav när du vill ge pengarna till ditt barn.
  • För att säkerställa att barnet får pengarna om du avlider, kan du öronmärka pengarna till barnet med ett testamente. Ta hjälp av en jurist hos t ex Avtal24Öppnas i nytt fönster eller Familjens juristÖppnas i nytt fönster. Annars fördelas pengarna enligt den vanliga arvsordningen.

Spara på ett sparkonto

Om du vill spara till barn utan att ta någon risk är sparkonto ett bra val. Att spara pengar på sparkonto passar också om du sparar på kort sikt, exempelvis till sommarens ridläger, språkresa eller en ny dator. Koppla gärna placeringsfördelaren till sparkontot.