Far løfter sønn

Spara till barn i ditt namn

När du sparar till barn i ditt namn har du kontroll över pengarna och väljer själv när barnet får tillgång till dem. Välj om du vill spara i fonder eller på ett vanligt sparkonto.

Börja fondspara till ditt barn

Vi rekommenderar att du placerar dina pengar i fonder, så att sparkapitalet kan växa med ränta-på-ränta-effekten. Eftersom du sparar över lång tid, blir risken med ett fondsparande lägre än om du sparar på kort sikt.

Många tänker att det är en högre risk att ha pengarna i en fond, jämfört med på ett sparkonto. Men tänk på att om du har pengarna på ett sparkonto utan ränta, så minskar pengarna i värde i takt med inflationen.

Om du vill spara till ditt barn i fonder väljer du mellan kapitalförsäkring eller Investeringssparkonto (ISK). Du behöver inte tänka på att deklarera vid vinst eller förlust, båda alternativen schablonbeskattas och deklarationen är förifylld. Både ISK och Kapitalförsäkring är kostnadsfria. Läs mer om skillnaderna mellan kapitalförsäkring och ISK.

Kapitalförsäkring

  • Passar dig som vill kunna välja att få automatiska utbetalningar. Till exempel som månadspeng, eller en klumpsumma när barnet fyller 18, 25 och 30 år. 
  • För att säkerställa att barnet får pengarna om du avlider, kan du öronmärka pengarna till barnet med ett förmånstagarförordnande (pdf, 136 KB)Öppnas i nytt fönster. Annars fördelas pengarna enligt den vanliga arvsordningen.
  • Om du avlider får förmånstagaren, utöver sparpengarna i kapitalförsäkringen, ytterligare 1 % av sparkapitalets värde.

Investeringssparkonto (ISK)

  • Du säljer själv hela, eller delar av, sparandet när du vill ge pengarna till ditt barn. 
  • För att säkerställa att barnet får pengarna om du avlider, kan du öronmärka pengarna till barnet med ett testamente. Ta hjälp av en jurist hos t ex LexlyÖppnas i nytt fönster eller Familjens juristÖppnas i nytt fönster. Annars fördelas pengarna enligt den vanliga arvsordningen.
  • Pengarna är inte låsta på ditt ISK, utan du kan när som helst ta ut hur mycket du vill. Du har pengarna på kontot inom 3-5 bankdagar. 

Jag vill få hjälp att spara till mitt barn

Fyll i dina personuppgifter så kontaktar vi dig.

Ge bort ett sparande till barn

Här kan du ladda ner olika gåvobevis:

Visste du att

  • Ränta-på-ränta-effekten innebär att du får avkastning och tjänar pengar på pengar du redan har investerat. Ju tidigare du börjar spara desto mer kan pengarna växa.
  • Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån, som gör att du kan köpa färre varor och tjänster för samma summa pengar. Pengarna minskar alltså i värde.