Donald Trump har utlovat en rad förändringar

Under valkampanjen har Donald Trump utlovat en rad, ibland radikala, förändringar som han vill genomföra om han tar över som president. I januari flyttar han in i Vita huset igen. Då får vi se hur många av hans vallöften som blir verklighet. 

– Han har varit tydlig med han vill göra avtryck och att hans vallöften inte bara ska vara tomma ord, berättar vår privatekonom Anders Stenkrona och fortsätter. Men han är ju också känd för att vara rätt så skarp i tonen så allt ska man kanske inte ta ordagrant. 

Större erfarenhet och majoritet i kongressen

Till skillnad från när Donald Trump tog över Vita huset 2016 har han och hans medarbetare fått en större erfarenhet och lärt sig hur statsapparaten fungerar. Samtidigt har republikanerna också fått en majoritet i kongressen och kommer därmed kunna genomföra sin politik utan att behöva förhandla med demokraterna. 

Enligt representanthusets talman Mike Johnson har republikanerna en tydlig och ambitiös agenda för Trumps första hundra dagar vid makten.   

– Republikanerna är redo att gemensamt leda Vita huset, senaten och representanthuset, sa Mike Johnson till nyhetsbyrån AP efter valsegern.

Så vad vill Trump genomföra som president och hur påverkar det omvärlden? Tillsammans med våra experter Johan Larsson, chefsstrateg på Nordea, och vår privatekonom Anders Stenkrona går vi igenom områdena börsen, hans vallöfte om höjda tullar och hur han ser på Nato och utrikespolitiken. 

Våra experter

Johan Larsson och Anders Stenkrona SMALL

Vår chefsstrateg Johan Larsson och privatekonom Anders Stenkrona berättar hur svenska hushåll kan påverkas av Trumps politik.

Trumps inverkan på börsen

Som tidigare känt tycker börsen om förutsägbarhet. Efter en lång valkampanj med ovisshet över utgången kan börsen äntligen pusta ut. 

– Jag tror att vi kommer att se en kortsiktig medvind på börsen. Trumps vallöften om en expansiv finanspolitik borde välkomnas av aktiemarknaden. En lägre skatt stimulerar ekonomisk tillväxt och inte minst vinsttillväxt för de börsnoterade företagen, säger vår chefsstrateg Johan Larsson. 

Precis som ex-presidenten gjorde under sin mandatperiod kommer Trump att fortsätta stödja traditionella sektorer som olja och försvar. Detta skulle gynna företag relaterade till fossila bränslen och försvarsentreprenörer. 

Även om Johan tror att börsen till en början skulle få ett uppsving är han desto osäkrare på längre sikt.

– En alltför expansiv finanspolitik kan utgöra en risk för framtiden och leda till nya underskott i statsfinanserna. Det kan även elda på inflationen. Om marknaden på riktigt börjar ifrågasätta hållbarheten i amerikansk finanspolitik kommer vi också se konsekvenser i marknaden. Den tydligaste effekten blir högre risk och ränta i amerikanska statsobligationer. Detta skulle förvärra situationen ytterligare och sannolikt få mer utbredda samhällsekonomiska konsekvenser. 

Ta kontroll över centralbanken   

Om Donald Trump driver på den expansiva politiken för hårt och eldar på inflationen kan den amerikanska centralbanken komma att gå försiktigare fram med kommande räntesänkningar. För att både kunna ha låga räntor och en expansiv politik har Donald Trump därför varit inne på att ta kontroll över centralbanken.

– Det skulle leda till stor marknadsoro och högre långa räntor, säger Johan Larsson. 

Hur kan Riksbanken påverkas? 

– Amerikanska Federal Reserve är världens viktigaste centralbank. Vad de gör påverkar inte bara europeiska centralbanken ECB utan även Riksbanken. En högre inflation och ett högre ränteläge i USA kan komma att påverka möjligheterna för Riksbanken att fortsätta sänka styrräntan. Hittills har dock Riksbanken, och ECB för den delen, valt att gå före och gå sin egen väg.

Höjda tullar

För att skydda amerikanska jobb och företag vill Donald Trump höja importtullarna så att utländska varor blir dyrare att köpa i USA. Hans förslag är att höja tullarna med runt 10 procent och för Kina med 60 procent. Tullintäkterna ska finansiera sänkt inkomstskatt och lägre bolagsskatt. 

USA är Sverige tredje största handelspartner så de höjda tullarna skulle slå väldigt hårt mot oss. Enligt Stockholms handelskammare uppgick handeln med USA i fjol till 562 miljarder kronor. 80 miljarder riskerar att falla bort på grund av höjda tullavgifter.  I Sverige är även 135 000 människor sysselsatta direkt och indirekt genom export till USA. 

– Donald Trump är i första hand en affärsman och förhandlare snarare än en politiker, så vi får se vart detta landar, betonar Anders Stenkrona. Men för att undvika ett handelskrig är det viktigt att EU snarast sätter sig vid förhandlingsbordet med USA. 

Om tullarna genomförs kommer det driva upp kostnaderna för både företag och konsumenter och skapa global inflation, enligt en analys från Kommerskollegium. Fordonsindustrin pekas ut som särskilt utsatt.

  • USA är Sveriges tredje största handelspartner.
  • 562 miljarder kronor. Så stor var den samlade handeln mellan USA och Sverige under 2023.
  • 80 miljarder kronor riskerar att falla bort på grund av höjda tullar.
  • 135 000 svenskar är sysselsatta av exporten till USA.
  • Vägfordon och maskiner är de största produktkategorierna som vi exporterar till USA.

Nato och utrikespolitik

Att Trump först och främst fokuserar inåt, på USA, syns även när det kommer till hans inställning till Nato. Att Trump skulle gå så långt att lämna säkerhetsalliansen är flera experter osäkra på. Men att USA:s engagemang i säkerhetsalliansen prioriteras ned skulle kunna blir verklighet. Om Trump stryper eller minskar finansieringen till Natos insatser i Europa och till Ukraina måste Sverige och övriga europeiska länder ta över. På sikt skulle det kunna påverka svenska skattebetalare negativt. 

Kan man som svensk småsparare Trump-säkra sin portfölj?

– USA är världens största ekonomi och den amerikanska aktiemarknaden utgör drygt 70 procent av globala aktier. USA och aktiemarknaden har redan gått bra och värderingen är hög. Värderingen indikerar att mycket av det förväntat positiva under kommande månader och kvartal redan är inprisat. Vår rekommendation är att man har en väldiversifierad portfölj. Det vill säga att man sprider riskerna och ser till att ha mer än ett ben att stå på. Förutom att ha aktier eller aktiefonder kan det även vara bra att vara exponerad mot räntemarknaden, säger Johan Larsson. 

Läs mer om risker och riskspridning vid sparande

Prata sparande med oss

Har du frågor eller funderingar kring ditt sparande? Låt våra rådgivare svara på dina frågor och hjälpa dig till ett bättre sparande.

Få hjälp av rådgivare

Konsekvenser av valet i USA

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Nordeas chefekonom Annika Winsth och Lotta Bourgoin, ansvarig för Nordea Private Banking, var i Washington under den amerikanska valveckan. Ta del av deras reflektioner från många olika sorters möten där, samt lyssna till ett samtal om möjliga konsekvenser för Sverige, svensk ekonomi och vår omvärld.