Bygg upp din framtidslön i 5 steg

1. Få koll på din pension

Börja med att göra en prognos på minPension.seÖppnas i nytt fönster. Då får du se hur mycket du förväntas få i pension och kan agera om det inte ser ut att bli som du vill. Det finns alltid saker du kan göra för att förbättra din pension.

2. Starta ett privat pensionssparande 

Det enklaste sättet att påverka din pension är att starta ett privat pensionssparande. Du har fortfarande lång tid kvar till pensionen men varenda extra sparad krona kommer göra skillnad när du tar ut din pension. Har du utrymme rekommenderar vi att du sparar åtminstone fem procent av din månadslön.

3. Välj en risknivå som passar dig

Du ska troligtvis inte ta ut ditt pensionssparande på många år och kan med fördel välja fonder som har högre risk, alltså med en större del aktier. På lång sikt ger fonder med hög risk i genomsnitt bättre avkastning. Det är dock ingen garanti att du får tillbaka de pengar du satt in, även om fonden gått bra historiskt.

4. Spara regelbundet

Se till att sparandet verkligen blir av genom att starta ett automatiskt sparande. Genom att månadsspara sprider du också riskerna eftersom du köper i både upp- och nedgångar.

Ibland sker det livsförändringar som gör att du måste prioritera om. Du kanske är föräldraledig eller bestämmer dig för att  jobba deltid under en period? Då är det helt okej att växla ner på sparandet ett tag – se bara till att ta upp det igen när du har möjlighet. En av fördelarna med att börja pensionsspara tidigt är att du kan ändra ditt privata sparande efter din livssituation, utan att det får så stora effekter på slutsumman.

5. Se över din tjänstepension

Tjänstepension utgör cirka 20 till 50 procent av din totala pension och kan därför räknas som din viktigaste löneförmån. Sätt dig därför in i din tjänstepension och vilka aktiva val du kan göra i den för att din pension ska bli så bra som möjligt. För dig som är intresserad av att följa dina investeringar är det exempelvis möjligt att själv välja fonder med olika inriktning och riskprofil. På minPension.seÖppnas i nytt fönster kan du se de inbetalningar som är gjorda av både nuvarande och tidigare arbetsgivare.

Om du inte har en tjänstepension via jobbet bör du se till att du blir kompenserad på annat sätt. Till exempel genom en högre lön, så du kan starta ett privat pensionssparande själv. 

Så kan ditt pensionssparande växa

Så här mycket extra i pension blir det i när en 40-åring sparar 1 000 kronor i månaden fram till 65 års ålder:

  • 40-åringen får cirka 787 000 kronor extra i pension.

Räkna ut hur mycket ditt pensionssparande kan växa över tid.

*Exemplet är beräknat med en avkastning på 7 procent. Vi har inte tagit hänsyn till eventuella kostnader för sparandet, skatter eller inflation.

Kom igång med ett pensionssparande

Börja spara nu

Varför ska jag pensionsspara?

Jämfört med dem som går i pension idag, kommer du att få en mindre del av pensionen från det allmänna pensionssystemet. Med ökad medellivslängd måste pensionen dessutom räcka under fler år än för tidigare generationer. För att du ska få den pension du vill ha är därför ett eget sparande viktigare än någonsin. Och ju tidigare du börjar spara – desto mindre behöver du sätta av varje månad.

Har du möjlighet att löneväxla?

Tjänar du över 50 000 kronor i månaden kan du ha möjlighet att löneväxla till pensionen. Kolla upp vad som är möjligt på din arbetsplats.

Se över ditt pensionssparande löpande

Glöm inte att se över ditt pensionssparande löpande, minst en gång om året eller så ofta som din livssituation förändras. Ett tips är att göra det i samband med utskicket av det orange kuvertet. 

Har du utrymme att öka ditt sparbelopp gör du det enkelt genom att logga in i nätbankenÖppnas i nytt fönster och gå in under fliken Spara och placera.

Öka ditt pensionssparande

Du som redan pensionssparar kan enkelt öka ditt sparande i nätbanken.

Logga in och öka ditt pensionssparande Öppnas i nytt fönster