Bygg upp din framtidslön i 5 steg

1. Få koll på din pension

För att du ska ha möjlighet att göra medvetna val är det viktigt att ha koll på din egen situation. Börja därför med att göra en prognos på minPension.seÖppnas i nytt fönster. Då får du en aktuell bild av din pension och vad du kan förvänta dig, givet dina förutsättningar. Det ger dig också möjlighet att agera om det inte ser ut att bli som du vill. Det finns alltid saker du kan göra för att förbättra din pension.

2. Starta ett privat pensionssparande 

Det enklaste sättet att påverka din pension är att starta ett privat pensionssparande. Som 30-åring har du fortfarande lång tid kvar till pensionen men varenda extra sparad krona kommer göra skillnad. Har du utrymme rekommenderar vi att du sparar åtminstone fem procent av din månadslön.

3. Välj rätt risknivå

Eftersom det är långt kvar tills du ska använda ditt sparande är det bra att välja fonder som har högre risk, alltså med en större del aktier. På lång sikt ger fonder med hög risk i genomsnitt bättre avkastning. Det är dock ingen garanti att du får tillbaka de pengar du satt in, även om fonden gått bra historiskt.

4. Spara regelbundet

För att pensionssparandet verkligen ska bli av, gör det så enkelt som möjligt för dig. Starta en automatisk överföring så att pengarna till pensionen dras varje månad utan att du måste göra något. Genom att månadsspara sprider du också riskerna eftersom du köper i både upp- och nedgångar.

Ibland sker det livsförändringar som gör att du måste prioritera om. Du kanske blir förälder eller bestämmer dig för att arbeta deltid under några år? Det helt okej att växla ner på sparandet ett tag – se bara till att ta upp det igen när du har möjlighet. En av fördelarna med att börja pensionsspara tidigt att du kan ändra ditt privata sparande efter din livssituation, utan att det får så stora effekter på slutsumman. 

5. Se till att du har en tjänstepension eller avtalspension

Tjänstepension utgör cirka 20 till 50 procent av din totala pension och kan därför räknas som din viktigaste löneförmån. Sätt dig därför in i din tjänstepension och vilka aktiva val du kan göra i den för att din pension ska bli ännu bättre pension. För dig som är intresserad av att följa dina investeringar är det exempelvis möjligt att själv välja fonder med olika inriktning och riskprofil. I pensionsprognosen du gör på minPension.seÖppnas i nytt fönster kan du se de inbetalningar som är gjorda av både nuvarande och tidigare arbetsgivare.

Om du inte har en tjänstepension via jobbet bör du se till att du blir kompenserad på annat sätt. Till exempel genom en högre lön, så att du kan starta ett privat pensionssparande själv.

Så kan ditt pensionssparande växa

Så mycket extra i pension blir det när en 30-åring sparar 1 000 kronor i månaden fram till 65 års ålder:

  • 30-åringen får cirka 1 721 000 kronor extra i pension.

Räkna ut hur mycket ditt pensionssparande kan växa över tid.

*Exemplet är beräknat med en avkastning på 7 procent. Vi har inte tagit hänsyn till eventuella kostnader för sparandet, skatter eller inflation.

Varför ska jag pensionsspara?

Jämfört med dem som går i pension idag, kommer du att få en mindre del av pensionen från det allmänna pensionssystemet. Du som är i 30-årsåldern kommer att få ut ungefär 55 procent* av din slutlön i pension. Med ökad medellivslängd måste pensionen dessutom räcka under fler år än för tidigare generationer. 

För att du ska få den pension du vill ha, är därför ett eget sparande viktigare än någonsin.  Och ju tidigare du börjar spara – desto mindre behöver du sätta av varje månad.

*minpension.se

Se över ditt pensionssparande löpande

Glöm inte att se över ditt pensionssparande löpande, minst en gång om året eller så ofta som din livssituation förändras. Ett tips är att göra det i samband med utskicket av det orange kuvertet. 

Har du utrymme att öka ditt sparbelopp gör du det enkelt genom att logga in i nätbankenÖppnas i nytt fönster och gå in under fliken Spara och placera.

Starta ett pensionssparande

Börja pensionsspara på egen hand, så att du får det liv du önskar när du blir äldre.

Börja pensionsspara