Att prata ekonomi är en kärleksgåva

Blommorna, ringarna, menyn, gästlistan. Det finns mycket att tänka på och besluta om inför ett bröllop. Vår erfarenhet är att få tar sig tid att prata om skillnaden mellan att vara sambo och gift ur ett juridiskt perspektiv.

Att diskutera ämnen som giftorätt, arvsrätt, försörjningsplikt och äktenskapsförord kan verka krångligt och tråkigt. Men att ha dessa samtal kan ses som en gåva till din blivande man eller fru. Det kan göra att ni står tryggare i ett ekonomiskt perspektiv tillsammans i framtiden.

Vad förändras när man gifter sig?

Att säga ja till varandra innebär bland annat att man får försörjningsplikt för varandra. Om den ena av någon anledning inte kan försörja sig själv är den andre skyldig att hjälpa till ekonomiskt.

Det kan också innebära att ni får giftorätt och arvsrätt. Det betyder att ni får rätt till hälften av era gemensamma tillgångar vid skilsmässa eller dödsfall. Här finns många fallgropar och allt beror på hur er familjesituation ser ut. 

För att säkerställa trygghet genom livets alla skeden. Till exempel vid dödsfall eller skilsmässa, kan det vara klokt att nu överväga äktenskapsförord, testamente och olika försäkringar redan idag.

Vem behöver ett äktenskapsförord?

Det är ett vanligt missförstånd att det bara är något som extremt förmögna behöver. Faktum är att de flesta har något de ser som enbart sitt och som de vill behålla vid en skilsmässa eller ett dödsfall. Det kan vara allt från en gammal klocka som gått i arv i familjen, ett arv från mormor till en släktgård.

När man gifter sig inträder nämligen något som kallas giftorätt. Giftorätten träder i kraft först vid skilsmässa eller dödsfall. Den innebär att parterna ska dela lika på de gemensamma tillgångarna, efter avdrag av eventuella skulder. Ett äktenskapsförord är ett skriftligt avtal mellan dig och din make/maka, där ni bestämmer vilken egendom som inte omfattas av giftorätten.

Äger du ett företag?

Om du äger eller är delägare i ett aktiebolag bör ni överväga att skriva ett äktenskapsförord för att göra aktierna till enskild egendom.

Det kan vara så att ni har avtalat i ett aktieägaravtal eller kompanjonavtal att aktierna ska vara enskild egendom. Detta måste också regleras i ett äktenskapsförord, annars kommer värdet av aktieinnehavet att ingå i bodelningen vid en eventuell skilsmässa.

Uppdatera längs vägen

Ert äktenskapsförord är något av en färskvara så se över innehållet med jämna mellanrum. Beslut som ni tog när ni gifte er, är troligtvis inte är aktuella efter 10-20 års äktenskap. Ni kan också skriva nya äktenskapsförord när ni vill eller behöver, till exempel om någon av er startar ett nytt företag.

Enskild egendom är ett undantag

Om något är enskild egendom, exempelvis fastighet, pengar eller aktier, så ingår det inte i bodelningen i samband med skilsmässa eller dödsfall. Om du har ett äktenskapsförord eller har ärvt något som specificerats som enskild egendom, räknas det inte in i era gemensamma tillgångar.

Däremot räknas avkastningen från enskild egendom in i era gemensamma tillgångar om inte

  • den som testamenterat pengarna har angivit att även avkastningen ska vara enskild egendom
  • ni har avtalat i ett äktenskapsförord att även avkastningen ska vara enskild egendom.

Exempel på enskild egendom

Ett gift par ska skiljas. Kvinnan har tio år tidigare ärvt 500 000, som enskild egendom, efter sin far. Pengarna har hon investerat i värdepapper som har gett en avkastning på 100 000 kr. Varken testamente eller äktenskapsförord säger något om att avkastningen av arvet ska vara enskild egendom. 

Vid skilsmässan har maken inte rätt till själva arvet på 500 000 kr, men till hälften av avkastningen, alltså 50 000 kr.

Finns det barn och vems är de?

Detta är en viktig fråga. Om ni bara har gemensamma barn, ärver enligt lag den överlevande parten först (du eller din make/maka), och därefter ärver era barn er. Detta gäller också om den avlidna har enskild egendom. 

Finns det däremot särkullbarn, ser situationen annorlunda ut. Skulle din make eller maka ha barn sedan tidigare så har de rätt att få ut sin del av arvet på en gång. Du är då skyldig att lösa ut dem och kanske sälja bostaden, sommarstugan eller bilen för att kunna ge dem deras arvslott.

En lösning kan vara att teckna livförsäkringar på det belopp ni beräknar skulle behövas om den av er som har barn går bort. Ni kan också sätta varandra som förmånstagare på pensionsförsäkringar.

Hur gör ni vid förändringar?

Familjens ekonomi förändras över tid. I vissa faser i livet kan ni komma att tjäna olika mycket pengar. Hur mycket ska ni betala av det gemensamma om ni tjänar olika mycket? Ska den ena parten kompensera för pensionsavsättning om den andra tar ut mer föräldraledighet? Om en av er får löneökning, hur gör ni då, ska den personen bidra mer till den gemensamma ekonomin? Ska alla era intäkter gå till samma konto eller vill ni ha separata personliga konton för egna pengar?

Baka in juristen i bröllopsbudgeten

Att prata om äktenskapsförord, testamente, skilsmässa och döden kanske inte känns så lustfyllt inför ett bröllop. Men att prata igenom detta ordentligt med varandra bäddar för ett harmoniskt äktenskap och en tryggare ekonomi i framtiden för er båda.

Så se till att skaffa mer kunskap och diskutera er specifika situation med en familjerättsjurist. Det kostar lite, men liksom du försäkrar din bil och ditt hus kan du betrakta det som en försäkring för familjens framtida trygghet. Kanske bör det till och med vara en del av er bröllopsbudget?

Få en kostnadsfri juridisk behovsanalys

Vid stora viktiga händelser i livet är det bra att se över den familjejuridiska situationen. Alla våra kunder erbjuds en kostnadsfri behovsanalys i familjejuridiska frågor – och rabatt hos vår samarbetspartner Familjens JuristÖppnas i nytt fönster.