Vanliga missuppfattningar om att vara sambo
Det råder många missuppfattningar om sambolagen och hur långt det rättsliga skyddet sträcker sig:
Missuppfattning 1: Att sambor har samma rättsliga skydd som äkta makar
Många tror att sambolagen innebär att man som sambo har samma rättsliga skydd som gifta par har, men det stämmer inte. Sambolagen reglerar bara hur samboegendomen fördelas när förhållandet tar slut, eller när någon av parterna avlider. Som gift par har man exempelvis försörjningsplikt för varandra, något som sambor inte har. Som makar har man oftast ett bättre skydd än som sambor. Det går inte heller att ”skriva papper” så man som sambo får samma skydd som äkta makar – vill ni ha det måste ni gifta er.
Missuppfattning 2: Att sambor ärver varandra
Om din partner går bort har du som sambo ingen arvsrätt. Det spelar ingen roll hur länge ni varit sambo, om ni har gemensamma barn eller särkullbarn. Som sambo kan du ha rätt till hälften av värdet av bostaden och det bohag ni köpt för att använda tillsammans. Dock förutsatt att ni inte avtalat bort sambolagen i ett samboavtal. För att sambor ska ärva varandra, krävs det att ni skriver ett testamente. Finns det inget testamente är det den laga arvsordningen som gäller, det innebär att eventuella barn ärver i första hand. Har ni inga barn är det den avlidnes föräldrar och därefter syskon som ärver.
– Det räcker alltså inte att teckna ett samboavtal för att man som sambo ska ärva varandra. Ett samboavtal och testamente är två skilda handlingar. Samboavtalet reglerar vem som äger vad i förhållandet. Medans ett testamente styr vem som ärver den avlidnes tillgångar efter det att eventuella skulder har räknats av, säger Caroline Törnquist.
Missuppfattning 3: Att man som sambo alltid har rätt till hälften av bostadens värde vid en separation
En vanlig missuppfattning är att man som sambo har rätt till halva värdet av bostaden vid en separation. Eller att man har rätt till hälften om man bott ihop längre än sex månader. Det är fel.
Först måste man avgöra om bostaden utgör samboegendom. Det vill säga om den är köpt för att bo där tillsammans. Flyttar man ”bara” in till någon är inte bostaden samboegendom och bodelningsbar.
– För att undvika onödiga överraskningar behöver ni sätter er in i vad sambolagen innebär för just er, och agerar därefter. På så vis vet ni båda vad som gäller om relationen skulle ta slut, säger Caroline Törnquist.