Vad gäller när du blir sambo?

När två personer flyttar ihop i ett parförhållande träder sambolagen automatiskt in vilket många inte är medvetna om. Det är därför viktigt att vara väl insatt i vad lagens regler innebär.

Gör kloka val som säkrar tryggheten för er båda

Att flytta ihop är ett naturligt och ofta lite småpirrigt steg i en relation. När ni är mitt uppe i att välja soffa ligger det kanske inte så nära till hands att tänka på vad som skulle hända vid en framtida separation eller dödsfall. Trots det är det otroligt viktigt att ni tänker igenom det innan det eventuellt blir aktuellt.

Ser ni till att sätta er in i vad lagen innebär just för er, så kan ni göra de juridiska val som är aktuella när ni blir sambos, och agera så att det blir som ni har tänkt er. Då vet ni båda vad som gäller om relationen skulle ta slut. 

Varför är det så viktigt att tänka till om sambolagen?

När kärleken går in går vettet ut säger man skämtsamt ibland. Jag möter dagligen människor som önskat att de orkat eller vågat tänka till i början av sin relation. Gör man inte det kan ena parten förlora stora summor och relationen kan få ett jobbigare slut än nödvändigt.

Mitt råd är prata med din blivande sambo även om det kanske känns jobbigt. Tillsammans kan ni ta reda på vad som gäller för just er situation med sambolagen, samboavtal och andra viktiga juridiska frågor. 

Allra bäst är det om ni tillsammans går till en familjerättsjurist innan ni flyttar ihop. Juristen kan ge råd och hjälpa till med eventuella papper som behöver skrivas. Det är väl värt att investera i.

När räknas man som sambo enligt sambolagen?

Sambolagen gäller två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll. Det finns alltså inget krav på att man ska vara folkbokförda på samma adress för att man ska anses vara sambos.

Lagens regler omfattar permanent bostad och det lösöre/bohag i bostaden som ni köpt för gemensamt bruk. Det är alltså med vilken avsikt ni skaffat bostaden och sakerna där i som är avgörande. Har ni köpt dem för att använda dem tillsammans utgör de samboegendom, och kan bli föremål för hälftendelning vid separation eller dödsfall.

När, eller om, ni senare gifter er så gäller inte längre sambolagen, utan istället omfattas ni av reglerna i Äktenskapsbalken. Bland annat så får ni efter giftermål försörjningsplikt för varandra, vilket ni som sambor inte har. Det är stor skillnad både juridiskt och ekonomiskt mellan att vara gift och att vara sambo.

Avtala bort sambolagen eller inte?

Sambolagen träder in automatiskt. Det innebär att om ni vill bestämma själva över vad som ska gälla er emellan vid en eventuell separation måste ni aktivt avtala bort sambolagen. Detta gör man med ett samboavtal.

Samboavtalet ska vara skriftligt och jag rekommenderar att ni upprättar och undertecknar två likadana exemplar, så att ni har varsitt. Ingen registrering sker så förvara det på säker plats. 

Familjerättsjurist Caroline Törnquist

Caroline Törnquist

Caroline Törnquist är vår talesperson i familjejuridiska frågor. Hon är expert på familjerätt och ger här en överblick av vad sambolagens regler innebär.

Vems är bostaden?

Har du en bostad som du köpte innan ni träffades så anses den inte som samboegendom, då den inte är anskaffad med avsikt att ni ska bo där gemensamt. Om du däremot köper en bostad för att ni ska flytta in i den tillsammans så kan din sambo ha rätt till halva värdet av bostaden om ni skulle separera, eller vid dödsfall.

Exempel: Du och din blivande sambo köper en bostad där du går in med mer pengar än hen, det kan exempelvis vara att du betalar en större del av handpenningen. Om ni inte upprättar ett skuldebrev er emellan, och ni inte har avtalat bort sambolagen, så fördelas pengarna lika (50/50) vid en försäljning av er gemensamma bostad. 

Motsvarande gäller även om ni köper olika andelar i bostaden, t ex om ena parten står för 40 % och den andra för 60 % på kontraktet. Avtalar ni inte bort Sambolagens bodelningsregler med ett samboavtal så delas bostadens värde enligt lagen lika vid en separation eller dödsfall.

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Vad gäller om det finns barn?

Har du eller din blivande sambo barn, gemensamma eller sedan tidigare, är det extra viktigt att vara medveten om vad som gäller om någon av er skulle avlida. 

Sambos har ingen arvsrätt. Finns det barn ärver barnen (oavsett om det är särkullsbarn eller gemensamma barn). Finns det inga barn ärver föräldrar/syskon etc. 

Du ska också vara uppmärksam på vem som står som förmånstagare på din pensions- eller livförsäkring. Många har ”standardförordnanden” det vill säga make/sambo i första hand och barn i andra. Skulle det hända dig något är det alltså din sambo som får de utbetalningarna och inte dina barn. Vill du ändra förmånstagare gör du det hos försäkringsbolaget där du tecknat försäkringen.

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Vad står det i sambolagen om dödsfall?

Skulle en av er gå bort så är det viktigt att veta att ni inte ärver varandra. Som ovan nämns så har eventuella barn rätt att omedelbart få ut sitt arv. Det kan betyda att halva värdet av det bohag och lösöre ni införskaffat tillsammans, inklusive bostaden, måste betalas ut till sambons efterlevande.

Exempel: Ett par bestämmer sig för att flytta ihop och bli sambo. Båda har barn sedan tidigare och de köper en bostad tillsammans för den nya familjen. Efter en tid går ena sambon olyckligtvis bort. Eftersom de inte är gifta ärver hens barn dennes halva av lägenheten. Detta gäller även om barnen är gemensamma.

För att kunna bo kvar måste den efterlevande sambon köpa ut den avlidnes barn ur lägenheten, även om barnen är deras gemensamma. Om hen inte har råd med det blir hen tvungen att sälja bostaden och flytta.

Om du står i valet eller kvalet huruvida du ska testamentera bort din bostad eller inte så är det bra att komma ihåg att det finns andra/kompletterande alternativ att överväga, exempelvis kan ni teckna en livförsäkring.

Om det värsta skulle inträffa kan det även uppstå andra frågetecken. Läs mer om vad som händer generellt vid dödsfall.

Kostnadsfri juridisk behovsanalys

Vid stora viktiga händelser i livet är det bra att se över den familjejuridiska situationen. Visste du att vi erbjuder alla kunder en kostnadsfri behovsanalys i familjejuridiska frågor – och rabatt hos våra samarbetspartners Familjens JuristÖppnas i nytt fönster och LexlyÖppnas i nytt fönster.

Som Premiumkund får du extra förmånliga erbjudanden hos Familjens Jurist.

Sätt er in i vad sambolagen innebär just för er

Sammanfattningsvis är det alltför vanligt att man tror sig veta vad sambolagen innebär och därför låter bli att säkra upp sin situation. Jag vill uppmana er att sätta er in i vad sambolagen innebär för just er och att ni som par har en öppen dialog er emellan. För vissa behövs samboavtal, för andra inte. Glöm inte att komplettera med testamente om ni vill ärva varandra, samt se över vem som är förmånstagare till era respektive pensions- och livförsäkringar.

Bolån

Behöver du låna till en bostad eller planerar du att renovera?

Läs mer om bostadslån

Privatlån, billån & Fritidslån

Förverkliga dina planer och låna till vad du vill.

Låna pengar till det du behöver

Försäkringar

Försäkra det som är mycket värt för dig.

Läs mer om försäkringar