När är man sambo?

Sambo är man i lagens mening när man ”stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll”. Sambolagen gäller bara bostad och bohag som skaffats för att använda tillsammans, så kallad samboegendom. 

Sambolagen innehåller framförallt bestämmelser om vad som händer när två sambor flyttar isär eller när en av de två avlider. När ett samboförhållande tar slut ska paret enligt sambolagen dela lika på den så kallade samboegendomen. Vem som betalat spelar ingen roll. En vanlig missuppfattning är att man ska vara folkbokförd på samma adress för att räknas som sambo. Det är givetvis det vanligaste att man är men alltså inget lagkrav. 

Vad räknas som samboegendom? 

Som samboegendom räknas en bostad som köpts för att samborna ska bo där tillsammans, samt möbler och husgeråd som köpts för att användas där. Det som någon av parterna köpt eller fått innan paret blev sambor omfattas inte av sambolagen. Det som är avgörande är alltså med vilken avsikt bostaden och sakerna i den köpts.  

– Om ni flyttar ihop i en lägenhet som den ena av er ägde sedan tidigare, är bostaden inte samboegendom. Skulle ni däremot flytta ihop i en ny bostad, köpt med avsikt för att ni ska bo i den tillsammans, räknas den som samboegendom. Om förhållandet tar slut har ni lika stor rätt till bostadens värde. Detta trots att en av er kanske inte varit med och betalat för den, säger Caroline Törnquist.  

Undantag från sambolagen 

Fritidshus, bilar, bankmedel och värdepapper omfattas inte av sambolagen. Undantag görs också för sådant som den ena sambon fått i gåva, arv eller erhållit genom testamente med villkor att det ska vara enskild egendom. 

Träder in automatiskt 

– Något många inte är medvetna om är att sambolagen träder in automatiskt när ett par flyttar ihop. Vill ni själva bestämma vad som ska gälla mellan er vid en eventuell separation måste ni därför aktivt avtala bort sambolagen genom att skriva ett samboavtal. Samboavtalet ska vara skriftligt. Jag rekommenderar att ni upprättar och undertecknar två likadana exemplar så att ni har varsitt. Ingen registrering sker så förvara det på säker plats, säger Caroline Törnquist. 

Familjerättsjurist Caroline Törnquist

Caroline Törnquist

Caroline Törnquist är vår talesperson i familjejuridiska frågor. Hon är expert på familjerätt och ger här en överblick av vad sambolagens regler innebär.

Sätt er in i vad sambolagen innebär just för er

Sammanfattningsvis är det mycket vanligt att man tror sig veta vad sambolagen innebär och därför låter bli att säkra upp sin situation. 

– Jag vill uppmana er att sätta er in i vad sambolagen innebär för just er och att ni som par har en öppen dialog er emellan. För vissa behövs samboavtal, för andra inte. Glöm inte att komplettera med testamente om ni vill ärva varandra. Se även över vem som är förmånstagare till era respektive pensions- och livförsäkringar.

Få en kostnadsfri juridisk behovsanalys

Vid stora viktiga händelser i livet är det bra att se över den familjejuridiska situationen. Vi erbjuder alla våra kunder en kostnadsfri behovsanalys i familjejuridiska frågor – och rabatt hos vår samarbetspartner Familjens JuristÖppnas i nytt fönster.

Som Premiumkund får du extra förmånliga erbjudanden hos Familjens Jurist.

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Bolån

Behöver du låna till en bostad eller planerar du att renovera?

Läs mer om bostadslån

Privatlån och övriga lån

Förverkliga dina planer och låna till vad du behöver.

Låna pengar till det du behöver

Försäkringar

Försäkra det som är mycket värt för dig.

Läs mer om försäkringar