Gör kloka val som säkrar tryggheten för er båda
Att flytta ihop är ett naturligt och ofta lite småpirrigt steg i en relation. När ni är mitt uppe i att välja soffa ligger det kanske inte så nära till hands att tänka på vad som skulle hända vid en framtida separation eller dödsfall. Trots det är det otroligt viktigt att ni tänker igenom det innan det eventuellt blir aktuellt.
Ser ni till att sätta er in i vad lagen innebär just för er, så kan ni göra de juridiska val som är aktuella när ni blir sambos, och agera så att det blir som ni har tänkt er. Då vet ni båda vad som gäller om relationen skulle ta slut.
Här ger vi en överblick av vad sambolagens regler innebär. Till vår hjälp har vi Caroline Törnquist, vår talesperson för familjejuridik, som svarar på våra frågor.
Varför är det så viktigt att tänka till om sambolagen?
När kärleken går in går vettet ut säger man skämtsamt ibland. Jag möter dagligen människor som önskat att de orkat eller vågat tänka till i början av sin relation. Gör man inte det kan ena parten förlora stora summor och relationen kan få ett jobbigare slut än nödvändigt.
Mitt råd är prata med din blivande sambo även om det kanske känns jobbigt. Tillsammans kan ni ta reda på vad som gäller för just er situation med sambolagen, samboavtal och andra viktiga juridiska frågor.
Allra bäst är det om ni tillsammans går till en familjerättsjurist innan ni flyttar ihop. Juristen kan ge råd och hjälpa till med eventuella papper som behöver skrivas. Det är väl värt att investera i.
När räknas man som sambo enligt sambolagen?
Sambolagen gäller två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll. Det finns alltså inget krav på att man ska vara folkbokförda på samma adress för att man ska anses vara sambos.
Lagens regler omfattar permanent bostad och det lösöre/bohag i bostaden som ni köpt för gemensamt bruk. Det är alltså med vilken avsikt ni skaffat bostaden och sakerna där i som är avgörande. Har ni köpt dem för att använda dem tillsammans utgör de samboegendom, och kan bli föremål för hälftendelning vid separation eller dödsfall.
När, eller om, ni senare gifter er så gäller inte längre sambolagen, utan istället omfattas ni av reglerna i Äktenskapsbalken. Bland annat så får ni efter giftermål försörjningsplikt för varandra, vilket ni som sambor inte har. Det är stor skillnad både juridiskt och ekonomiskt mellan att vara gift och att vara sambo.
Avtala bort sambolagen eller inte?
Sambolagen träder in automatiskt. Det innebär att om ni vill bestämma själva över vad som ska gälla er emellan vid en eventuell separation måste ni aktivt avtala bort sambolagen. Detta gör man med ett samboavtal.
Samboavtalet ska vara skriftligt och jag rekommenderar att ni upprättar och undertecknar två likadana exemplar, så att ni har varsitt. Ingen registrering sker så förvara det på säker plats.