Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Vad gäller när du blir sambo?

Att bli sambo innebär att man ingår ett juridisk avtal vilket många inte vet. Vår familjerättsjurist Caroline Törnquist ger dig svar på vanliga frågor om sambolagen och dess konsekvenser.

Gör kloka val som säkrar tryggheten

Att flytta ihop är ett naturligt och ofta lite småpirrigt steg i en relation. Och är man mitt uppe i att välja soffa ligger det kanske inte så nära till hands att tänka på vad som skulle hända vid en separation. Men om du ser till att göra kloka juridiska val när du går in i ett samboskap så står du tryggt finansiellt om relationen trots allt skulle ta slut.

Vi vill ge dig en grundförståelse av vad sambolagen innebär. Till vår hjälp har vi Caroline Törnquist, familjerättsjurist på Private Banking som svarar på våra frågor.

Caroline Törnquist 640x360

Varför är det så viktigt att tänka till först?

När kärleken går in går vettet ur heter det ju. Jag möter dagligen människor som önskat att de orkat eller vågat tänka till i början av sin relation. Folk som förlorat stora summor pengar. Mitt råd är prata med din blivande sambo även om det känns jobbigt, och framförallt ta reda på vad som gäller. Allra bäst är det om ni går tillsammans till en jurist innan ni flyttar ihop som kan ge råd och hjälpa till med eventuella papper som behöver skrivas. Det kostar en slant men är väl värt pengarna.

När räknas man som sambo?

Sambolagen gäller två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll. Det finns alltså inget krav på att man ska vara folkbokförda på samma adress för att man ska anses vara sambos.

Lagen täcker in bostad och det lösöre/bohag som ni köpt för gemensamt bruk. Det är alltså med vilken avsikt ni skaffat bostaden och sakerna däri som är avgörande. Är det för att använda dem tillsammans är de helt enkelt samboegendom.

Avtala bort sambolagen eller inte?

Sambolagen träder in automatiskt. Det innebär att om ni vill bestämma själva över vad som ska gälla er emellan vid en eventuell separation måste ni aktivt avtala bort sambolagen.

Se till att ni upprättar ett skriftligt avtal i två lika exemplar, så att ni har varsitt, och förvara på säker plats. Allas situation är olika och eftersom sambolagen kan vara svårtolkad är det viktigt att du sätter dig in vad som gäller för just dig.

Vems är bostaden? 

Har du en lägenhet som du köpte innan ni träffades så räknas den inte som samboegendom. Om du däremot köper en bostad för att ni ska flytta in i den tillsammans så har din sambo rätt till halva värdet om ni skulle separera.

Exempel: Du och din blivande sambo köper en lägenhet där du går in med mer pengar än hen, det kan exempelvis vara att du betalar en större del av handpenningen. Om ni inte upprättar ett skuldebrev er emellan, och ni inte har avtalat bort sambolagen så fördelas pengarna lika (50/50) vid en försäljning av er gemensamma bostad.

Vad gäller om det finns särkullbarn?

Har du eller din blivande sambo barn sedan tidigare är det extra viktigt att vara medveten om vad som gäller. Enligt sambolagen ärver sambos inte varandra men din sambo kan ändå automatiskt stå som förmånstagare på din pensions- eller livförsäkring. Skulle det hända dig något är det din sambo som får de utbetalningarna och inte dina barn. Vill du ändra förmånstagare gör du det hos försäkringsbolaget där du tecknat försäkringen.

Vad händer om det värsta händer?

Skulle du eller din sambo gå bort så är det viktigt att veta att ni inte ärver varandra. Finns det barn med i bilden så har de rätt att omedelbart få ut sitt arv. Det kan betyda att halva värdet av det ni införskaffat tillsammans inklusive bostaden måste betalas ut till sambons efterlevande.

Exempel: En tjej och kille bestämmer sig för att flytta ihop och bli sambo. Båda har barn sedan tidigare och de köper en lägenhet tillsammans för den nya familjen. Efter en tid går killen olyckligtvis bort. Eftersom de inte är gifta ärver hans barn hans halva av lägenheten. För att kunna bo kvar måste tjejen köpa ut killens barn ur lägenheten. Om hon inte har råd med det blir hon tvungen att sälja bostaden och flytta.

Vill du inte att din sambo ska riskera att stå på bar backe, men ändå inte vill testamentera bostaden till honom eller henne, finns det andra alternativ att överväga. Exempelvis kan ni teckna en livförsäkring.

Sammanfattningsvis är det alltför vanligt att man tror man vet vad sambolagen innebär och därför låter bli att säkra upp sin situation. Därför vill jag uppmana alla att sätta sig in i vad sambolagen innebär för just dem.

Bolån

Behöver du låna till en bostad eller planerar du att renovera?

Läs mer om bolån

Privatlån

Förverkliga dina planer och låna till vad du vill.

Läs mer om privatlån

Försäkringar

Försäkra det som är mycket värt för dig.

Läs mer om försäkringar