Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Säkra upp din ekonomi efter skilsmässan

En skilsmässa skapar nya förutsättningar för din ekonomi. Se till att du har ett fortsatt bra ekonomiskt skyddsnät med hjälp av försäkringar efter din separation.

Fyra försäkringar som stärker ditt ekonomiska skyddsnät

Att gå från två till en inkomst i familjen ökar givetvis risken för ekonomiska problem om du skulle bli sjuk eller arbetslös. Det är därför extra viktigt att du skapar dig ett ekonomiskt skyddsnät. Här är fyra försäkringar du bör överväga för klara tider av lägre inkomst.

A-kassa 

Se till att du är ansluten till en a-kassa. Arbetslösersättningen uppgår till 80 % av lönen, upp till ersättningstaket på 25 025 kr (2017), med max 910 kr per dag. Överväg att komplettera med en inkomstförsäkring så att du klarar dig en längre period om du skulle bli arbetslös. Du kan läsa mer om ersättningnivåer här.Öppnas i nytt fönster

Inkomstförsäkring  

En inkomstförsäkring är en tillägg till a-kassan. Med den kan du få behålla en större del av din lön, ofta upp till 80 %, under en begränsad period av arbetslöshet. Det gör att du kan behålla din levnadsstandard när du är mellan jobb.

En inkomstförsäkring tecknar du hos ett fackförbund, men olika förbund erbjuder olika ersättningsnivåer så undersök alternativen. De flesta försäkringar har en karens på 18 månader så vänta inte med att försäkringen.

Vi på Nordea erbjuder en försäkring som heter Utgiftsskydd som avser att täcka kostnader för ditt boende. Om du blir sjukskriven (minst 50 %) eller arbetslös får du ersättning för den kostnad du har försäkrat. Läs mer om Nordea Utgiftsskydd här.

Sjukförsäkring

Din arbetsgivare betalar din sjuklön de första 14 dagarna. Därefter får du sjukpenning från Försäkringskassan. Om din arbetsgivare har kollektivavtal finns det ofta avtalsförsäkringar som ger dig ett extra skydd också.

En sjukförsäkring är ett komplement till ersättningen från Försäkringskassan och den ger dig trygghet om du skulle bli långvarigt sjuk. Med en sjukförsäkring kan du få ersättning för förlorad inkomst med upp till 90% av lönen. 

Livförsäkring 

En livförsäkring ser till att efterlevande klarar sig när du är borta. När du skiljer dig behöver du tänka till kring vem som ska vara förmånstagare till din livförsäkring. 

Vill du att din tidigare man/fru ska fortsätta stå som förmånstagare så att hen kan ta hand om barnen, eller vill du att barnen ska vara förmånstagare? Om barnen är stora nog att klara sig själva behöver du kanske inte en livförsäkring längre.

Skaffa dig en buffert

Utöver det extra skyddsnät som försäkringarna ovan ger rekommenderar vi också att du sparar lite varje månad så att du har en buffert. Den kan vara guld värd en annan dag. Vi vet av erfarenhet att det ibland kan vara segt att komma igång. Här är våra tips om du vill skaffa dig en buffert.

Utgiftsskydd

En försäkring som hjälper dig betala utgifterna för ditt boende om du blir sjukskriven eller arbetslös.

Läs mer om utgiftsskydd

Livförsäkring

Med en livförsäkring kan du och din familj känna er ekonomiskt trygga ifall det otänkbara skulle inträffa.

Läs mer om livförsäkring

Månadsspara

En mindre summa varje månad räcker för att skapa möjlighet till ett större sparkapital över tid.

Läs mer om att månadsspara