Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice
Familie leker i stue

Mäklarna om höstens bostadsmarknad

Det råder hög aktivitet på bostadsmarknaden efter en lugn vår i coronapandemins spår. Här ger två mäklare sin bild av höstens marknad och sammanfattar sina bästa tips för dig som ska köpa eller sälja bostad. Och ett särskilt rum är just nu extra efterfrågat, berättar de.

Välmående bostadsmarknad

Den allmänna ekonomiska oron i våras gjorde att många spådde en turbulent bostadsmarknad med kraftiga prisfall. Men med facit i hand blev verkligheten en annan. Ett historiskt lågt utbud i kombination med hög efterfrågan har lett till stigande priser och låga boräntor fortsätter att stimulera marknaden.

Angelica Hermansson Svensk fastighetsförmedlingAngelica Hermansson, fastighetsmäklare och kontorschef på Svensk Fastighetsförmedling i Stockholm bekräftar bilden av en välmående bostadsmarknad.

– Under våren upplevde vi en stor osäkerhet hos både köpare och säljare. Majoriteten ville ”vänta och se” och marknaden stannade av på flera håll. Men nu efter sommaren är det tvärtom, många är flyttbenägna.

Trots en viss oro ser mäklarna ljust på höstens bostadsmarknad.

– Jag har en positiv känsla och ser inga signaler på att den höga rörligheten på marknaden skulle minska. En stabil marknad med en lätt prisuppgång är vad jag tror, säger Angelica Hermansson.

Mycket handlar om vad som händer i omvärlden, poängterar Lena Svartström, fastighetsmäklare och vd på Mäklarhuset Kungsholmen.

– Skulle det till exempel komma en andra våg av smittspridning är det troligt att priserna påverkas negativt men vi tror och hoppas på en stabil och trygg marknad framåt.

Mäklarnas tips – så planerar du din flytt

  1. Prata med din bank – räkna på hur mycket du får låna och ansök om lånelöfte.
  2. Välj en mäklare du har förtroende för.
  3. Gå på många visningar och registrera dig i spekulantregister.
  4. Var öppen för nya områden – ditt liv kanske ser annorlunda ut idag?
  5. Förbered ditt nuvarande boende för försäljning – även om du köper först.

Pandemin har ökat rörligheten

Coronapandemin har gjort att många spenderat mycket tid i hemmet, vilket har satt fart på flyttankarna.

– De som under flera år har tänkt att de ska göra en förändring i sin boendesituation passar nu på att förverkliga sin dröm, fortsätter Angelica Hermansson. 

Lena Svartström, är försiktigt positiv:

Lena Svartström Mäklarhuset– Samtidigt som många vill flytta känner vi fortfarande av en viss oro. Bra objekt byter förvisso ägare snabbt men vi ser också en stor andel lägenheter som tar lång tid att sälja eller kanske inte kommer ut till försäljning överhuvudtaget. 

Här gäller det att ha en öppen med dialog med sin mäklare, menar hon. 

– De flesta objekt går att sälja men ibland tar det helt enkelt längre tid och det är viktigt att säljarna har realistiska förväntningar på försäljningspriset.

Arbetsrummet och nya områden populärt

Bland de som ser sig om efter ett nytt boende är det vissa saker som sticker ut jämfört med tidigare. 

– När allt fler jobbar hemma har arbetsrummet seglat upp som en bubblare. Man vill ha en avskild plats för sina arbetsrelaterade saker. Och har man inte ekonomin för ett extra rum så vill många åtminstone ha plats för ett skrivbord, säger Lena Svartström.   

– Att slippa pendla till jobbet har också påverkat var vi vill bo. Nya områden och kringliggande kommuner har ökat i popularitet när fler kan tänka sig att bo längre bort från stadskärnorna, så länge kommunikationerna är bra, säger Angelica Hermansson. 

Planering är A och O

Att byta bostad när man redan äger ett boende kräver dock planering och mäklarna menar att förberedelser är A och O för en lyckad flytt. 

– Börja med att prata med din bank och se över dina finansiella möjligheter. Räkna på hur mycket du får låna. Hör dig också för om du behöver sälja ditt nuvarande boende innan du köper ett nytt eller om du har frihet att själv bestämma hur du vill göra. Du bör också ansöka om ett lånelöfte, säger Lena Svartström. 

Angelica Hermansson poängterar hur viktigt det är att ha förtroende för sin mäklare.

– De allra flesta säljer inte jättemånga fastigheter i sitt liv så se till att det är någon du känner förtroende för och som kan din marknad. Mäklaren är ditt viktigaste bollplank under säljprocessen så träffa gärna några olika innan du bestämmer dig.

När du ska köpa nytt boende kan det ta tid att hitta rätt – gå därför på många visningar tipsar hon. 

– Det är få som köper det första objektet som de tittar på. Prata med mäklare som säljer bostäder i områdena du är intresserad av och se till att registrera dig i deras spekulantregister, långt ifrån alla bostäder hamnar på Hemnet, säger Angelica Hermansson. 

Ett annat tips för dem som väljer att köpa först är att förbereda sitt nuvarande boende för försäljning, lyfter Lena Svartström fram. 

– Att exempelvis fota när det fortfarande är grönt ute gör stor skillnad för bilderna. Många mäklare erbjuder den här typen av tjänster som inte kostar något innan man sålt, säger hon.