Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Frågor och svar om pension

På den här sidan har vi samlat frågor och svar om pension.

Pension

Finns det några fördelar för mig att låta Nordea sköta alla mina konton, lån och pension?

Ja, för när du samlar allt hos oss lär vi känna dig och din ekonomi och då har vi bättre förutsättningar att hjälpa dig på bästa möjliga sätt.


Om du sparar i andra banker eller har pension och försäkringar på annat håll kan vi hjälpa dig att flytta allt till oss.

Hur fungerar pensionen egentligen? Det är så mycket att hålla reda på.

Pensionen innehåller flera delar, det är det som gör det lite rörigt. En del kommer från staten och kallas allmän pension och grundas på din inkomst. I den ingår bland annat premiepensionen som du själv kan placera i fonder. Sen får många också pension från jobbet som kallas tjänstepension. Fråga din chef om du får det. Ofta kan du själv bestämma hur en del av de pengarna ska placeras. Den sista delen är ditt eget pensionssparande som du själv startar och bestämmer över.

Hur tar jag ut de olika delarna när jag går i pension, så att det blir så bra som möjligt för mig?

Här handlar det om att anpassa uttagen efter din inkomst. Om det går, försök ta ut ditt eget pensionssparande och pensionen från jobbet i en takt som gör att du undviker statlig skatt. Om du funderar på att börja ta ut din pension medan du fortfarande jobbar så kan det bli en dyr affär. Kolla upp vad som gäller innan du bestämmer dig.

Jag planerar att sluta jobba när jag är 63. Hur kommer det att påverka min pension?

De månatliga utbetalningarna från den statliga pensionen blir något lägre om du väljer att gå i pension tidigare än 65. När det gäller pensionen från jobbet och den egna pensionen så är det olika beroende på vilken typ av sparande du har valt och hur villkoren ser ut. Ta reda på detta innan du bestämmer dig för att tidigarelägga din pension.

Fick du inte svar på dina frågor?

Fråga Nova Öppnas i nytt fönster