Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Frågor och svar om att öppna och stänga kort

Öppna och stänga kort

Hur ofta kan jag öppna och stänga mitt kort?

Du kan öppna och stänga ditt kort hur ofta du vill.

Hur öppnar jag mitt kort igen?

I Mobilbanken:  Välj ”Översikt” och tryck på det aktuella kortet . Välj ”Öppna för Internetköp” och tryck på knappen till höger om ”Internetköp”.

I Internetbanken: Välj ”Ekonomi”, ”Kort” och klicka på aktuellt kort. Välj ”Ändra” till höger om internetköp och sedan ”Bekräfta”

Hur stänger jag av mitt kort?

Du gör dina ändringar i Mobilbanken och Internetbank under "Kort".  Du kan välja att stänga av kortet för köp och uttag i olika regioner. 

Hur vet jag om kortet är öppet eller stängt?

Du ser dina kortinställningar i Mobilbanken och Internetbanken. I Mobilbanken under aktuellt kort och "Öppna för internetköp". I Internetbanken under aktuellt kort och "ändra" till höger om "internetköp". 

När jag får mitt kort från Nordea fungerar det för köp/uttag över hela världen?

Nej, du behöver aktivera kortet innan det fungerar för köp och uttag. Samtidigt som du aktiverar kortet gör du inställningar för vart kortet ska fungera. Du aktiverar kortet och väljer inställningar i Mobil- eller Internetbanken. 

Om jag har ett extrakort kopplat till mitt konto, hur påverkas det om jag stänger eller öppnar mitt eget kort?

Inställningarna du gör för ditt egna kort påverkar inte inställningarna för extrakortet. Extrakortsinnehavaren kan själv välja att öppna eller stänga sitt kort för säkra internetköp eller användningsområde. 

Om jag spärrar mitt kort och får ett nytt kort (med nytt kortnummer) hur ska jag göra då?

Då måste du lägga in de önskade inställningarna igen på ditt kort i Internetbanken eller i Nordeas Mobilapp.

Vad händer om jag är utomlands och vill öppna mitt kort för köp men har inte tillgång till Internetbanken/Mobilappen?

Om du inte har möjlighet att logga in i Internetbanken kan du alltid vända dig till telefonnummer +46 771 22 44 88, alla dagar kl 08:00-20:00.

Varför ska jag stänga av mitt kort?

För din egen trygghet kan du själv välja att avgränsa ditt kort så att det endast fungerar i de regioner som du själv har valt. 

Vilka kort gäller för tjänsten Öppna och stänga kort?

Tjänsten gäller för samtliga privatkort, det vill säga:

  • Nordea Electron
  • Nordea Debit
  • Nordea Credit
  • Nordea Gold
  • Nordea Premium
  • Nordea Platinum
  • Nordea Black
Varför har Nordea ändrat rutinen för internetköp?

Från och med 5 oktober 2015 uppgraderar vi säkerheten för att göra det tryggare för dig när du handlar på internet. Som bank har vi ett ansvar att skydda dig som kund mot bedrägerier. Bankernas ansvar har nyligen stärkts, enligt nya riktlinjer från European Banking Authority.  Handlar du i internetbutiker som inte har 3D Secure kan du nu identifiera dig vid varje köptillfälle i Internet- eller Mobilbanken i tjänsten ”Öppna och stänga kort”. Läs mer om ändringen.

Vad är 3D Secure?

Visa och Mastercard har en gemensam standard för säkra kortbetalningar - allmänt benämnt som 3D Secure. 3D Secure kallas även Visa Secure eller Mastercard SecureCode. Alla Nordeas kort är försedda med 3D Secure. För Nordeas kortkunder innebär det att man utöver att ange sina kortuppgifter även identifierar sig med Mobilt BankID eller kortläsare för att bekräfta sitt köp.

Vad händer om jag inte öppnar mitt kort för internetköp?

Öppnar du inte ditt kort för internetköp kan du inte genomföra köpet om du handlar i en internetbutik som inte är ansluten till säkerhetslösningen 3D Secure.

Handlar du i en internetbutik som erbjuder 3D Secure kan du alltid genomföra köpet. Kortet öppnas då automatiskt när du bekräftar köpet med Mobilt BankID eller kortläsare.

Jag har tidigare valt att ha kortet öppet för internetköp, kommer det att stängas nu?

Ja, i och med den nya rutinen, från 5 oktober 2015, kommer ditt kort att stängas för internetköp och endast tillåta säkra internetköp (3D Secure). Du måste aktivt öppna kortet för köp som görs utan 3D Secure. 

Så här öppnar du ditt kort för alla internetköp.

 

Jag lyckas inte genomföra mitt kortköp på internet, varför?

Om du handlar i en internetbutik som inte är ansluten till 3D Secure, där köpet signeras med kort och kortläsare eller Mobilt BankID, behöver du öppna ditt kort för internetköp. Kortet öppnar du i Internet- eller Mobilbanken. Kortet öppnas då i 60 minuter och stängs sedan automatiskt. Läs mer om säkra kortköp på internet och hur du öppnar ditt kort.

Hur öppnar jag mitt kort för internetköp?

För att handla säkert online kan du behöva öppna ditt kort för "alla internetköp" i Internetbanken eller i appen. Kortet är öppet i 60 minuter och stängs sedan automatiskt. Läs mer om säkra kortköp på internet och hur du öppnar ditt kort.

Fick du inte svar på dina frågor?

Fråga Nova Öppnas i nytt fönster