Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Frågor och svar om kortläsare för e-kod och QR-läsare

Kortläsare för e-kod och QR-läsare

Är det en säkerhetsrisk om jag tappar bort min kortläsare/QR-läsare?

Nej, varken kort- eller QR-läsaren innehåller koder eller känsliga uppgifter. Om ditt kort satt i när du förlorade den, ska du däremot spärra det omgående. Ring 08-402 59 10, dygnet runt, för att spärra ditt kort.

Hur byter jag batteri i kortläsaren/QR-läsaren och hur ofta behöver jag göra det?

Kortlasare-NCR1-utan-kort-79x106Till kortläsaren på bilden behöver du två knappcellsbatterier av typ Panasonic CR 2032, 3 volt eller motsvarande. Batterierna sitter under luckan på baksidan. Du kan byta dem själv med hjälp av en liten kryssmejsel. 

Batterierna måste ligga vända åt var sitt håll för att kortläsaren ska fungera. Bilden på insidan av locket visar hur. Batterierna håller i cirka fem år vid normal användning.

QR-läsareTill QR-läsaren på bilden behöver du två batterier av typ AAA – 1.5 volt. Batterierna finns under luckan på baksidan och behöver bytas ut om QR-läsaren indikerar att batterinivån är låg. Batterierna håller i cirka fem år vid normal användning.

Hur startar jag kortläsaren för e-kod?

Du startar kortläsaren genom att stoppa in kortet. Om kortet redan sitter i kortläsaren, och displayen har slocknat, trycker du på "OK"-knappen.

Hur startar jag QR-läsaren?

Starta QR-läsaren genom att sätta in ditt kort med chipet nedåt i QR-läsaren. Om kortet redan sitter i och displayen slocknar, måste du ta ut och sätta in ditt kort i QR läsare igen för att den ska starta.

Jag har flera kort. Måste jag använda samma vid inloggning?

Nej, du kan använda olika kort vid olika tillfällen om du vill. Det som är viktigt är att komma ihåg att använda rätt PIN-kod till rätt kort. Som privatperson kan du använda MasterCard och Visakort som är utgivna av Nordea när du loggar in med kortläsaren eller QR-läsaren.

Jag har glömt PIN-koden till mitt kort. Vad gör jag nu?

För att beställa en påminnelsekod är du välkommen att ringa Kundservice 0771-22 44 88. Tänk på att ha din personliga kod eller Mobilt BankID tillgängligt när du ringer oss.

Jag har spärrat mitt kort genom att slå fel PIN-kod tre gånger i kortläsaren/QR-läsaren, vad gör jag?

Här finns information om hur du låser upp PIN-koden.

Kan jag använda vilket kort jag vill till kortläsaren/QR-läsaren?

Ja, som privatperson kan du använda de MasterCard och Visa-kort som är utgivna av Nordea.

Kan jag låna någon annans kortläsare/QR-läsare?

Ja, varken kortläsaren eller QR-läsaren är personlig. Du kan låna en annan kortläsare/QR-läsare t ex från någon i din familj eller på jobbet.

Kan någon kopiera min KortPIN ur kortläsaren eller QR-läsaren efter att jag använt den?

Nej, PIN-koden sparas inte i kortläsaren eller QR-läsaren.

Om min kortläsare för e-kod gått sönder - hur får jag en ny?

Kortläsaren för e-kod har utgått ur sortimentet. Om du inte har möjlighet att använda Mobilt BankID kan du beställa en QR-läsare till självkostnadspris (150 kr).

Varför slocknar displayen på kortläsaren/QR-läsaren ibland?

För att spara ström så att batteriet räcker längre.

Vilken kod ska jag mata in när det står KortPIN?

Om du använder ett Nordea MasterCard eller Visa-kort är det samma kod som du använder när du tar ut pengar i en uttagsautomat eller betalar i en affär, alltså PIN-koden som hör ihop med kortet.

PIN-koden lagras inte i kortläsaren eller QR-läsaren, så du behöver inte oroa dig för att den kan missbrukas av någon annan i efterhand.

Fick du inte svar på dina frågor?

Fråga Nova Öppnas i nytt fönster