Fickpengar - veckopeng, månadspeng eller efter behov?

Ungefär hälften av alla föräldrar ger sina barn fickpengar. Det främsta skälet till varför föräldrar ger vecko- eller månadspeng är för att lära sina barn ta ansvar för sina pengar. De vanligaste anledningarna till att inte ge fickpengar är att man ger pengar efter behov eller inte tycker att barnet är moget. 

Ett bra sätt att lära sig om pengar

Fickpengar är ett bra sätt att lära barn om pengars värde. Fickpengen kan bli ett tillfälle att lära sig om hur man spenderar ansvarsfullt, hur man sparar, felaktiga investeringsbeslut och om hur lån fungerar. 

Att bestämma summa 

Du måste förstås ta hänsyn till din familjs ekonomi när du bestämmer vilken summa som är aktuell för ditt barn. Det är också viktigt att komma överens med barnet om vad pengarna ska täcka. 

Försök att inte ge extra pengar om de tar slut i förväg. Att lära sig konsekvensen av att pengar tar slut är en viktig lärdom för framtiden. 

Här kan du se genomsnittliga belopp för fickpengar till barn i olika åldrar:

Summa fickpengar
Barnets ålderGenomsnittligt belopp per månad
6 till 8 år130 kronor
9 till 11 år220 kronor
12 till 14 år369 kronor
15 till 17 år794 kronor

Kort eller kontanter

Användandet av bankkort ökar stadigt, även i unga åldrar. Fortfarande ger dock nästan hälften av alla föräldrar fickpengen i form av kontanter. 

Idag har många unga hög teknikvana och kan ha lättare för att förstå ett digitalt pengabeteende än vad vi som vuxit upp med kontanter har. Dessutom är det inte alltid man som förälder idag har kontanter i plånboken och det kan vara lättare att föra över pengar till ett konto, via stående överföringar eller mobila betalningslösningar som Swish.

5 tips för fickpengar

  1. Uppmuntra sparande och belöna barnet när sparmålet uppnås. Ju yngre barnet är, desto kortare bör sparperioden vara. 
  2. Bestäm tillsammans vad pengarna ska täcka och om det finns möjlighet att tjäna extrapengar exempelvis genom att göra sysslor hemma. Hjälp barnen att göra en minibudget.
  3. Låt barnen göra misstag och köpa en i dina ögon meningslös plastpryl som går sönder efter en vecka. Det är en del i att lära sig hantera pengar. 
  4. Försök att inte ge mer pengar än det som ni kommit överens om. Tar pengarna slut så är det för att man valt att använda dem till något. 
  5. Utmana dig själv när det gäller att sätta en lägsta ålder för när barnet är moget för ett bankkort. De förstår mer i allt yngre åldrar.