Tänk på det här när du återinvesterar dina pengar

Om du tagit ut pengar när det varit en period av turbulens, börjar du kanske fundera på att återinvestera dem i marknaden när det lugnat ner sig lite. Vanliga frågor är om eller när det är läge att gå in på marknaden igen. Och om man ska investera allt på en gång eller lite i taget.

Regelbundet sparande är viktigare än tajming

Det finns aldrig några garantier, men historiskt sett har marknaden återhämtat sig och den långsiktiga trenden varit uppåt. Därför är det viktigt att komma ihåg att tid är viktigare än tajming när det kommer till investeringar. 

Mycket forskning har gjorts som visar att vi människor känner av förluster (dåliga affärer) betydligt starkare än vinster i samma storlek. Detta gör att man ofta blir avvaktande innan man investerar igen. Det är också lätt att känna att man missat uppgången, och tvekar att investera när det skett en viss uppgång redan.  

Kom ihåg att investeringar snarare handlar om tid som pengarna är investerade än rätt tajming. Regelbundet sparande över tid har historiskt varit den bästa strategin. Så har du en lite längre tidshorisont talar historien till din fördel, och du bör återuppta ditt regelbundna sparande så snart som möjligt.

Återinvestera allt på samma gång eller lite i taget?

Om du bestämt dig för att återinvestera pengarna, är det då bäst att investera allt på en gång eller lite i taget över tid?

Att återinvestera successivt kan vara en bra strategi. Det innebär att du sprider ut fondköpen över en period, till exempel en femtedel eller en tiondel per månad, beroende på hur snabbt du vill komma in i marknaden igen.

Att återinvestera allt på en gång har historiskt varit bättre

Du kan också välja att återinvestera allt på en gång. Historiskt sett har det i sju fall av tio varit bättre på lång sikt att investera allt på en gång, snarare än till exempel en tolftedel av beloppet under ett år. Men, eftersom det är omöjligt att veta hur det kommer gå i förväg är det en fråga om riskpreferens.

Förutsatt att du planerar att återinvestera pengar du tagit ut så kan du fråga dig själv vilken felbedömning som skulle kännas värst. Om du investerar allt på en gång och marknaden går ned eller om du investerar lite i taget och marknaden går upp? 

Investera med lägre risk

När du nu fått uppleva den marknadsturbulens som nyss varit, har det kanske blivit tydligare vad riskprofil och risknivå innebär. Värdeförändringar kan vara oroande. Även om man vet att sparandet är på lång sikt och turbulensen brukar vara på kort sikt. 

För att må bra av sitt sparande är det viktigt att man har en risknivå som är rätt. Kändes senaste nedgången väldigt jobbig är det ett bra tillfälle välja fonder med lägre risk. Och att se över risknivån i din fondportfölj genom att kontakta någon av våra rådgivare. 

Du kan även bedöma din risktolerans själv med hjälp av våra digitala verktyg, Nora eller Fondväljaren.

Välj ett sparkonto om du behöver pengarna snart

Behöver du pengarna på kort sikt är det däremot lämpligare att ha pengarna på ett sparkonto. Du kanske ska köpa en bostad inom kort eller du kanske ska leva på pengarna för din pension. I så fall är det bra att ha de närmaste årens konsumtionsbehov på ett sparkonto. 

Efter börsturbulensen – när ska jag återinvestera i marknaden?

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Har du flyttat pengar från fonder när det svängde på börsen och vill nu placera dem igen? Vår privatekonom Anders Stenkrona går igenom hur du kan tänka.