Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Är du redo att börja?

Vad kul att du har bestämt dig för att börja investera dina sparpengar! Vi tycker att det är en jättebra idé då det historiskt sett har gett mer avkastning än att ha pengar på ett sparkonto.

Gör en plan för ditt sparande och dina investeringar

Innan du börjar bör du överväga tre saker; vilken risk är du villig att ta, vad ska du använda pengarna till och hur vill du att dina pengar ska förvaltas?

Risk:
Hur stor risk är du villig att ta? Avkastning och risk går hand i hand - ju högre avkastning du vill ha, desto högre risk måste du oftast ta. Det vill säga, högre avkastning innebär högre risk och det kan innebära att värdet på ditt sparande kan minska.

Tid:
När vill du använda dina sparpengar? Det bör du bestämma innan du investerar dina pengar.

Beroende på när du planerar att använda dina sparade pengar så påverkar det vilket sorts sparande du bör välja. Om pengarna ska användas först om några år brukar man kalla det för långsiktigt sparande. Den långsiktige spararen bör ha en del aktiebaserade sparformer i sitt sparande, då aktier historiskt sett har gett en bättre avkastning än räntebärande placeringar på lång sikt. Man ska dock komma ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Marknaderna kan också svänga mycket på kort tid vilket kan påverka dina investeringar.

Uppföljning och översyn: 
Hur vill du att ditt sparande ska förvaltas? Du bör bestämma dig för om du har tid, lust och tillräckligt med kunskap att själv förvalta dina investeringar. Eller vill du hellre luta dig tillbaka och låta oss på Nordea sköta förvaltningen åt dig?

Så kommer du igång

När du har övervägt de tre aspekterna ovan är du redo börja. Beroende på hur involverad du själv vill vara i ditt sparande och dina investeringar finns det två olika alternativ för dig.

Nora - vår sparrobot
Oavsett mål eller drömmar har vi gjort det enklare att komma igång med ett smart fondsparande. Vår sparrobot Nora finns här för dig som snabbt och enkelt vill komma igång med ett smart fondsparande. Nora ger dig en rekommendation på ett långsiktigt sparande som är anpassat just för dig. 

Nordea Investor - vår sparandesajt 
Nordea Investor passar dig som är intresserad av sparande och investeringar, gillar finansiella nyheter, följer marknaderna och vill vara aktiv med dina investeringar. Du kan handla med aktier, börshandlade produkter och fonder. Här får du en bra och detaljerad översikt över din portfölj och har tillgång till bland annat marknadsinformation och nyheter.

Låt Nora hjälpa dig med sparandet

Kom igång på 10 minuter.

Börja fondspara med Nora Öppnas i nytt fönster

Nordea Investor

Följ ditt sparande dygnet runt via mobil, surfplatta eller dator.

Logga in Öppnas i nytt fönster

Rådgivning Online

Boka en rådgivning hos oss så lägger vi upp en sparplan utifrån dina behov

Boka Rådgivning Online i Internetbanken Öppnas i nytt fönster