Varför säljer du?

Det finns olika anledningar till att man funderar på att sälja fonder. Du kanske har uppnått ditt sparmål och tänkt använda pengarna till det ursprungliga syftet, eller vill justera din portfölj. 

Vill du sälja innan du uppnått ditt sparmål? Du känner dig kanske osäker för att det är oroligt på börsen, behöver snabb tillgång till pengar eller börjar tvivla på din strategi.

Om du går i de tankebanorna vill vi påminna om att det historiskt inte varit lönsamt att ställa sig helt utanför marknaden.

Tänk på det här innan du säljer fonder:

  • Börsen går både upp och ner, men oftast lönar det sig att tänka långsiktigt med ditt sparande.
  • Säljer du några fonder kan det påverka fördelningen och riskspridningen i hela din portfölj.
  • Behöver du pengar? Det kan finnas andra finansieringsalternativ som passar dig bättre.

Om du känner dig osäker på någon av punkterna kan du alltid prata med oss. Boka rådgivning online, så hjälper vi dig med hur du ska tänka kring ditt sparande.

Vad händer med pengarna när du säljer?

När du säljer en fond kommer dina pengar hamna på det konto som du valde till ditt fondsparande. Du kan då välja att återinvestera i en annan fond eller placera dina pengar på ett sparkonto.

Oavsett bör du flytta dina pengar från ditt ISK eller Kapitalförsäkring, om du inte snart planerar att återinvestera dem. Annars kan pengarna minska i värde.