Vad är romansbedrägeri?

Romansbedrägerier är en typ av bedrägeri där bedragarna skapar förtroendefulla relationer med sina offer. Målet är att förföra offret med charm och locka med löften om kärlek. Därefter manipulerar bedragaren offret ekonomiskt, eller dra nytta av hen på annat sätt.

Romansbedrägerier har utvecklats genom åren och sker nu i stor utsträckning online. Via sociala medier kan bedragarna vara anonyma, och utnyttja människors önskan om nära relationer.

Hur går romansbedrägerier till?

Romansbedrägerier är ofta väl genomtänkta och strategiska, där bedragaren försöker skapa en djup, känslomässig koppling till sitt offer. Här är ett exempel på hur ett romansbedrägeri kan gå till:

  • Det börjar ofta med en första kontakt via sociala medier eller en dejtingsajt. Bedragaren är attraktiv, vänlig och visar ett genuint intresse.
  • Bedragaren tar sig tid att lära känna offret. Ofta skriver de välformulerade meddelanden med löfte om lycka och kärlek. Personen kan försöka bygga förtroende genom att påstå att de delar intressen, värderingar och mål i livet.
  • Bedragarna kan hålla igång kontakten med offret i månader, eller till och med år, innan de ber om pengar. Vid det laget har de byggt upp ett förtroende och en relation mellan sig själva och offret. Det gör det svårt för offret att förstå att de blir lurade.
  • Efter ett tag händer något så att bedragaren behöver någon form av ekonomisk hjälp. Det kan vara olika ursäkter som sjukhusräkningar eller arbetslöshet. Det börjar ofta med små belopp som sedan ökar om offret betalar pengarna.
  • I många fall blir offret kär i bedragarna och tror att de känner personen mycket väl. Många har därför svårt att erkänna att de har blivit utsatta för bedrägeri, och känner sig ofta generade. De kan vara i förnekelse innan de förstår att de har blivit lurade.

Så kan du skydda dig mot romansbedrägerier

  • Var försiktig med hur mycket personlig information du delar på sociala medier och dejtingsajter.
  • Använd omvänd bildsökning, till exempel på Google, för att se vart bilden kommer ifrån. Var skeptisk om någon vägrar visa bild på sig själv, eller om bilderna verkar för bra för att vara sanna.
  • Lär dig de tidiga varningssignalerna, till exempel snabb kärleksförklaring, begäran om pengar och undvikande av personliga möten. Ofta påstår sig romansbedragare ha imponerande yrken, som militär eller läkare i ett annat land.
  • Skicka aldrig pengar till någon du inte känner ordentligt eller inte har träffat. Om någon ber dig om pengar eller ekonomisk hjälp – ta ett steg tillbaka och rådfråga någon du litar på.
  • Lyssna på din magkänsla. Om något känns för bra för att vara sant, är det kanske också det.

Har du blivit utsatt för romansbedrägeri?

Om du har blivit utsatt för romansbedrägeri behöver du inte känna dig generad, för du är långt ifrån ensam. Det viktiga är att du stoppar all kommunikation med bedragaren direkt. Om du har möjlighet, spara då era konversationer och historiken av era samtal.

Oavsett vilken typ av bedrägeri du blivit utsatt för, ska du dessutom alltid anmäla det både till oss och till polisen.