Se upp för bedragare när du letar bostad

När bostadsmarknaden hettar till vaknar även bedragarna som ser en möjlighet att utnyttja situationen genom att hyra ut lägenheter – som ofta inte ens existerar. Det gäller inte minst inför terminsstart när det är många som letar boende i studentstäder, gärna nära skolan utan att behöva betala allt för mycket. 

Varningssignaler att vara vaksam på

Bedrägeriförsöken vid bostadsbedrägeri kan se ut på olika sätt. Ofta läggs en centralt belägen lägenhet ut i en annons till en rimlig månadshyra. En varningssignal är att det efterfrågas flera månadshyror i förskott, alternativt en deposition. 

En annan återkommande faktor är stress. Uthyraren, det vill säga bedragaren, påstår att det är många som vill ha lägenheten eftersom den är så pass attraktiv. Här gäller snabba puckar och att betala in handpenningen på en gång, annars går den till nästan person. 

När parterna kommit överens och hyresgästen har betalat in beloppet går bedragaren upp i rök. Det fanns aldrig någon lägenhet utan den kan ha varit kopierad av en tidigare bostadsannons. 

Mer avancerade tillvägagångssätt

Det finns även mer avancerade upplägg där bedragaren hyr en lägenhet under en kort period för att kunna visa upp den. Trots att hyresgästen faktiskt varit på plats och besökt lägenheten är bedragaren alltså i själva verket inte ägare av den och har därmed inget att hyra ut. 

Bedragaren kan även uppmana hyresgästen att scanna en QR-kod och signera med sitt mobila BankID för att kunna göra en kreditupplysning eller liknande. Var uppmärksam på när någon ber dig att skanna en QR-kod och läs alltid igenom vad det är du signerar.

Så skyddar du dig

  • Kontrollera med fastighetsägaren vem som äger lägenheten samt om de har tillstånd för andrahandsuthyrning.
  • Kontrollera ägaren av annonsen och sök själv fram telefonnumret. Är det samma person? Ring och kontrollera att personen faktiskt finns. 
  • Kräv ett hyreskontrakt samt legitimation på uthyraren. 
  • Betala aldrig pengar i förskott innan du sett lägenheten samt träffat uthyraren. Betala inte via anonyma betalningstjänster eller till utlandet. 
  • Var vaksam på om hyran är ovanlig låg och om det krävs förskottsbetalning under stress.  

Lycka till med bostadsletandet. Och kom ihåg – verkar det för bra för att vara sant så är det kanske det.