Vad är fjärrstyrning?

Fjärrstyrning är en metod som går ut på att en användare ger kontrollen över sin dator eller mobiltelefon till någon annan. Det används ofta helt legitimt av IT-avdelningar, för att hjälpa användare lösa problem. Men det har även blivit ett vanligt sätt för bedragare att begå brott på.

Hur använder sig bedragare av fjärrstyrning?

Bedrägeribrott genom social manipulation blir allt vanligare, och bedragarnas knep mer sofistikerade. Fjärrstyrning är ett exempel på detta. Bedragaren övertalar då offret att installera ett program på sin dator eller telefon, som gör att bedragaren får kontroll över enheten. Exempel på två vanliga sådana program är AnyDesk och TeamViewer.

Vid en fjärrstyrning kan bedragaren till exempel visa upp en skärm, och samtidigt agera via en annan skärm som användaren inte ser. På så sätt kan de vilseleda offret genom att visa uppgifter som inte stämmer, eller få dem att signera ett annat avtal än det de ser på skärmen.

Så skyddar du dig mot att bli bedragen via fjärrstyrning

  • Installera aldrig ett program på uppmaning av någon annan. Vi, eller något annat seriöst företag, skulle aldrig be att få kontrollera din dator eller mobiltelefon för att utföra någonting.
  • Om du blir ombedd att installera ett program – lägg då bara på luren. Bedragarna inger ofta förtroende och är skickliga på att övertyga. De får det att låta som att installationen är för att hjälpa dig, men låt dig inte luras av detta.

Har du blivit utsatt för bedrägeri?

Om du har blivit utsatt för bedrägeri ska du alltid anmäla det både till oss och till polisen.