Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Spara till din pension

Ett eget pensionssparande är viktigt om du vill ha det liv du önskar som pensionär. Ditt sparande kan dock skilja sig beroende på vart i livet du befinner dig. Här går vi igenom hur du ska tänka kring pensionssparandet genom livets olika faser.

Pensionsspara efter ålder

Hur du ska tänka kring ditt pensionssparande kan variera beroende på hur långt ifrån pensionsåldern du är. Ta reda på hur du sparar till pensionen beroende på vilket årtionde du är född.

Pensionsspara efter ålder

Räkna på din pension Öppnas i nytt fönster

På minPension.se får du en samlad bild av alla olika delar av ditt pensionssparande. Genom att göra en pensionsprognos får du veta vad du kommer få ut i pension varje månad, baserat på din nuvarande inkomst.

Läs mer på minPension.se Öppnas i nytt fönster

Privatekonomen: Därför är det viktigt med ett privat pensionssparande

Ingela-Gabrielsson_300x169Även om du har både allmän pension och tjänstepension, så kan du ofta inte nå upp till en pension som motsvarar den lön du har under arbetslivet. Och att gå i pension betyder inte att man slutar göra saker. Tvärtom kan det vara en tid för resor, nya intressen och liknande och då är det trevligt att ha råd med det. Ett eget pensionssparande kan då vara det som gör hela skillnaden. Det ger dig en trygghet för framtiden.

Genom ett regelbundet månadssparande bygger du upp din pension bit för bit. Ju tidigare du börjar, desto mindre behöver du sätta av varje månad, eftersom du har många år på dig att spara.

Utgå från din egen livssituation. När utbildning, jobb och bostad är på plats, är det dags att starta ditt pensionssparande. Var sedan beredd på att både höja och sänka sparandet genom livet. Om du bildar familj med större bostad och bil, eller skaffar ett fritidshus, kanske du behöver sänka sparandet under en tid. Men när barnen flyttar hemifrån är det ofta ett bra läge att åter öka pensionssparandet.

Men även om du inte kommer igång med ditt pensionssparande när du är ung, utan senare, kanske först i 45-årsåldern, så är det inte försent att börja med det. Du har fortfarande 20-25 år kvar till pensionen och det är en lång spartid det också.

– Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea