Ta ut pension och fortsätt jobba – så funkar det

Att fortsätta jobba samtidigt som du tar ut pension går alldeles utmärkt. Genom att gå ner i arbetstid kan du lättare anpassa dig till livet som pensionär, samtidigt som du fortsätter tjäna in pengar till din pension.

Du väljer själv hur mycket pension, och vilken typ av pension, du vill ta ut. Men det är lite olika regler beroende på om du tar ut din allmänna pension eller din tjänstepension.

Ta ut allmän pension och jobba samtidigt

Den allmänna pensionen, som består av inkomstpension och premiepension, kan du vara flexibel med. Den kan du välja att ta ut till 25, 50, 75 eller 100 procent, oavsett hur mycket du jobbar. Skulle du ångra dig kan du pausa uttaget, eller ändra hur mycket du tar ut.

Du kan som tidigast ta ut din allmänna pension från det år du fyller 63 år. Om du inte är nära pensionsåldern kan det vara bra att känna till att den lägsta åldern för att ta ut allmän pension successivt höjs i takt med att medellivsåldern ökar. Den kommer därför att bero på vilket år du är född. På pensionsmydighetens hemsida kan du läsa mer om riktåldern för allmän pensionÖppnas i nytt fönster.

Lägre skatt på uttag av pension från 67 år

Det är ekonomiskt fördelaktigt att fortsätta jobba efter 66 års ålder. Från det år du fyller 67 höjs grundavdraget vilket ger lägre skatt både på lön och pension. Från denna ålder har du dessutom förhöjt jobbskatteavdrag som även det ger lägre skatt på lön från arbete.

Tänk bara på att om din totala inkomst från både lön och pension överstiger en viss summa, kan skatten bli högre eftersom du då även behöver betala statlig skatt. Gränsen är cirka 53 000 kronor i månaden om du är under 66 år och cirka 61 000 kronor om du är över 66.

Läs mer om hur skatt på pension fungerar.

Vad är grundavdrag?

Grundavdrag är ett automatiskt avdrag från din beskattningsbara inkomst, till exempel lön eller pension. Det innebär att det finns en lägsta gräns, eller ”fribelopp”, för när du börjar betala inkomstskatt.

Om grundavdraget höjs blir fribeloppet större, och du behöver därför inte betala lika mycket i skatt.

Ta ut tjänstepension och jobba samtidigt

Reglerna för hur och när du kan ta ut din tjänstepension kan skilja sig ganska mycket mellan olika avtal. Ibland kan det vara så att du måste gå ner i arbetstid om du börjar ta ut din tjänstepension. I vissa fall kan du inte ta ut en del av den, utan bara hela eller ingen alls.
Tänk också på att din arbetsgivare ofta slutar betala in till din tjänstepension vid en viss ålder. Då kan det vara en bra idé att starta en privat pensionsförsäkring för att fortsätta pensionsspara.

Vi rekommenderar att du kollar med det pensionsbolag som betalar ut din tjänstepension, för att se vad som gäller för just dig.

Vald utbetalningsperiod kan kanske inte stoppas eller ändras

När din tjänstepension väl börjat betalats ut kan den kanske inte stoppas eller ändras. Se därför till att i god tid sätta dig in i vad som gäller för just dig så att det blir som du vill. Oavsett vad som är förvalt kan du välja när du vill börja ta ut din tjänstepension. Innan du startar din utbetalning kan du också ändra under hur många år du vill att den ska betalas ut.

Pausa pensionsutbetalningen

Den 1 januari 2025 trädde en ny lag i kraft som innebär att pensionsbolagen får möjlighet att erbjuda pausad utbetalning av tjänstepension, privat pensionsförsäkring samt individuellt pensionssparkonto (IPS). Det innebär en ökad flexibilitet och att det blir lättare att styra pensionsutbetalningarna. Något som till exempel är bra för den som vill börja jobba igen. Det är sedan tidigare möjligt att göra uppehåll i utbetalning av den allmänna pensionen.

Det här är en efterlängtad förändring och vi jobbar för att kunna erbjuda detta för våra kunder senast 1 januari 2026.

Vanliga frågor om att jobba och ta ut pension