Våra pensionstips i 5 steg

1. Få koll på din pension

Börja med att göra en prognos på minPension.seÖppnas i nytt fönster. Där kan du själv testa olika pensionsåldrar och utbetalningstider, och se hur du tar ut din pension på bästa sätt.

2. Spara 10 procent av lönen 

Så länge du fortfarande jobbar bör du fortsätta ditt pensionssparande. Om du startar ett regelbundet månadssparande hinner du fortfarande få ihop ett bra tillskott till din pension. Minst tio procent av din månadslön är ett bra riktmärke. Välj att spara i fonder som har inslag av både aktier och räntebärande placeringar, så får du en jämn fördelning av pensionssparandet.

Sluta inte heller månadsspara bara för att du blivit pensionär. Skifta fokus istället, och se till att ha pengar för kommande resor eller renoveringar.

3. Se över placering och risknivå

Se över hur ditt pensionskapital är placerat och vilken risknivå du har. Även om du snart ska gå i pension kommer du endast ta ut en mindre del av ditt totala pensionskapital varje år. Därför ska du fortsätta att ha en bra riskspridning på dina pensionspengar. Ju längre du har kvar till pensionen desto större risk kan du ta.

Det finns också sparlösningar som är anpassade just för pension där risken anpassas efter din ålder. Det passar särskilt dig som börjar närma dig pensionen, då du inte behöver tänka på att justera risken i ditt sparande själv.

En bra sådan lösning för privat pensionssparande är en kapitalförsäkring vi kallar Stabil Pension.

4. Se över de skydd som är kopplade till ditt pensionssparande

En pensionsförsäkring har oftast ett återbetalningsskydd kopplat till pensionen. Det innebär att värdet betalas ut till familjen (make, sambo, barn), om du inte hinner ta ut pensionskapitalet själv.

Har du inte behov av ett återbetalningsskydd kan det vara bra att ta bort det, och därmed förbättra din egen pension. Prata med ditt försäkringsbolag hur det här påverkar just din pension.

5. Se över din tjänstepension

Glöm inte bort din tjänstepension. Ta reda på hur den kan betalas ut och hur den är placerad. Du kan också göra aktiva val i den för att trygga ditt pensionskapital.

Se över ditt pensionssparande löpande

Glöm inte att se över ditt pensionssparande löpande, minst en gång om året eller så ofta som din livssituation förändras. Ett tips är att göra det i samband med utskicket av det orange kuvertet

Har du utrymme att öka ditt sparbelopp gör du det enkelt genom att logga in i nätbankenÖppnas i nytt fönster och gå in under fliken Spara och placera.

Öka ditt pensionssparande

Du som redan pensionssparar kan enkelt öka ditt sparande i nätbanken.

Logga in och öka ditt pensionssparande Öppnas i nytt fönster