Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice
Couple senior smiling and cuddling together in the garden.

Så går du tidigare i pension

Drömmer du om att kunna gå tidigt i pension? Du kanske vill förverkliga en idé eller uppleva något nytt. Med en god planering kan det faktiskt bli verklighet – det viktigaste är att börja spara tidigt.

Börja spara till pensionen tidigt

För att lyckas med dina pensionsplaner behöver du ett så stort pensionskapital som möjligt. Det bygger du upp genom att ha en tjänstepension och ett bra privat pensionssparande. Gärna även ett annat sparande, till exempel i fonder.

Ju tidigare du börjar planera för och spara till din pension, desto bättre. Börja pensionsspara privat genom att starta ett automatiskt månadssparande. 

Ju längre tid du har på dig att spara och ju större sparande du har, desto mer ökar möjligheten för dig att ta ut pension tidigare och kunna fördela dina pensionsuttag över en längre tid. Satsa också på att jobba heltid så mycket du kan, för det ger dig mer i pension. 

Gör din prognos på minPension.se

För att få en överblick, gör din egen pensionsprognos på minPension.seÖppnas i nytt fönster, helst varje år. Där ser du dina pensioner och får en uppfattning om hur de utvecklas. Se över din tjänstepension och ditt eget sparande, så att det är rätt placerat och ger dig den avkastning du tänkt dig.

Håll koll på den statliga pensionsåldern

Kom ihåg att från och med år 2020 kan den statliga pensionen tas ut från 62 års ålder. Men den åldern kan komma att höjas de närmaste åren. Det är viktigt att ta med i planeringen, särskilt för dig som är yngre.

Sprid utbetalningen av dina pensionspengar

Tänk på att du kan få ett långt härligt liv som pensionär. Då vill du ha en jämn pensionsinkomst resten av livet. När du planerar för att ta ut din pension är det därför viktigt att sprida utbetalningarna över en längre tid.

Skulle du ta ut dina pensionspengar på för kort tid, kan det göra att du får betala mer i skatt. Och din pension skulle minska redan efter några år.

Planera din lediga tid

Fundera över varför du vill gå tidigt i pension och vad du vill göra med din lediga tid. Ett alternativ till att helt gå i pension är att trappa ner på ditt jobb. Du får mer ledig tid, men du får också fortsatta inbetalningar till din pension.

Allt som behövs är god planering!

Börja pensionsspara

Starta ett eget pensionssparande, eller se över det sparande du har idag.

Börja pensionsspara