Se upp för bedragare i samband med utbetalningen av elstödet

Bedragare letar hela tiden efter nya sätt att lura folk på pengar. I samband med utbetalningen av elstödet bör du därför vara extra uppmärksam. Här går vi igenom vad du ska tänka på för att minska risken att bli bedragen.

Var extra uppmärksam om någon okänd kontaktar dig angående elstödet

Bedrägeritrenderna förändras ständigt och utbetalningen av elstödet kan bli nästa bluff som bedragarna använder sig av. Var därför extra uppmärksam om någon okänd kontaktar dig via telefon, mail eller sms om utbetalningen. 

De försöker få personer att lämna ifrån sig sina personliga koder, kontouppgifter eller legitimera sig med BankID i tron om att det är så elstödet betalas ut. De kan även locka med att de kan snabba på utbetalningen. 

- Varken Försäkringskassan, vi som bank eller elbolagen kommer be dig logga in någonstans eller lämna ut dina personliga koder för att elstödet ska betalas ut. Skulle du ändå bli kontaktad rör det sig troligtvis om ett bedrägeriförsök. Se då till att avsluta kontakten direkt, säger Amalia Krantz, ansvarig för förebyggande bedrägerikommunikation på Nordea. 

Så minskar du risken att bli bedragen

  • Lämna aldrig ut dina personliga koder eller kontouppgifter.
  • Använd aldrig BankID eller kortläsare (dosa) på uppmaning av någon som kontaktar dig. 
  • Om du blir misstänksam, lägg på luren/ta bort mejlet/sms:et och ring själv till bankens/företagets kundtjänst för att kontrollera vad som gäller.

Så går utbetalningen av elstödet till

Försäkringskassan börjar betala ut elstöd till privatpersoner från och med slutet av maj. Försäkringskassan räknar med att de flesta ska ha fått sitt elstöd senast den 9 juni.

Du behöver inte ansöka 

För att få pengarna utbetalda till ditt Nordea-konto behöver kontot vara registrerat i Swedbanks kontoregister senast den 10 maj.

Hos Försäkringskassan kan du läsa om hur du anmäler ditt bankkonto för att få pengarna så snabbt som möjligt.

Om du misstänker att du blivit utsatt för bedrägeri

Om du tror att du har blivit utsatt för bedrägeri kontakta genast vår Spärrhjälp och spärra ditt BankID. Spärrhjälpen har öppet dygnet runt och nås på 08-402 57 10. 

Om du blivit utsatt för bedrägeri ska du även polisanmälaÖppnas i nytt fönster det som hänt.