Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Nordea analyserar kortstatistik för att ta reda på hur COVID-19-krisen påverkar den privata konsumtionsefterfrågan i Sverige

Genom att följa hur mycket Nordeas kort används kan vi tillhandahålla värdefull information om COVID-19-krisens inverkan på konsumtionsefterfrågan i olika regioner och kategorier, t.ex. restauranger, hotell och matbutiker. Nordea behandlar informationen om kortvolymerna anonymt. Med hjälp av statistiken vill vi hjälpa olika aktörer i samhället att förstå krisens ekonomiska effekter.

I analysen om kortanvändning används bara anonym statistik över antalet transaktioner och volymerna i kronor i olika slags butiker. Kortinnehavarens uppgifter, såsom namn, adress, ålder eller kön används inte. Nordea följer inte enskilda kort eller deras användare och de kan under inga omständigheter identifieras utifrån statistiken. Nordea använder inte resultaten i analysen kommersiellt utan delar dem avgiftsfritt i utvalda kanaler. Nordea har ett berättigat intresse att ta fram statistik över användningen av kortprodukter för att analysera COVID-19-krisens ekonomiska effekter.

Fördelarna med analysen är betydande och det äventyrar inte kortinnehavarens integritetsskydd. Om du ändå inte vill att dina korttransaktioner inkluderas i den statistiska analysen kan du be att de tas bort genom att fylla i och skicka blanketten nedan via kundpost, logga in i tjänsten Avtal och meddelanden. Efter att du har loggat in, skriv ett nytt meddelande med ämnet ”Övrigt”. Du kan lägga till den ifyllda blanketten till meddelandet genom att klicka på Lägg till bilaga. För att kunna använda meddelandetjänsten, måste du logga in med BankID eller e-kod.

Blankett för att neka användningen av uppgifter (pdf, 60 KB)Öppnas i nytt fönster