Varför ska jag spara till mitt barn?

Ingela Gabrielsson: Genom att starta ett sparande har du möjlighet att ge ditt barn en bra start på vuxenlivet. Bidrag till ett körkort, en kontantinsats till en bostad eller möjligheten att plugga utomlands är några vanliga exempel på saker föräldrar vill hjälpa sina barn med.

När ska jag börja spara?

Ingela Gabrielsson: Nyblivna föräldrar känner ofta stress inför när man ska börja spara till sitt barn. Många saker ska falla på plats, särskilt med första barnet. Se till att prioritera den dagliga ekonomin och en buffert först. Men har du möjlighet att även börja spara till ditt barn regelbundet så gör gärna det.

Det är aldrig för sent att starta ett sparande och det behöver inte vara några stora summor. Även ett par hundralappar varje månad kan göra stor skillnad över tid.

Våra experter

caroline-tornquist-ingela-gabrielsson-640x360

Caroline Törnquist arbetar som familjerättsjurist på Nordea och Ingela Gabrielsson är vår tidigare privatekonom. Här ger de sina bästa tips för dig som vill starta ett barnsparande.

Ska jag spara i barnets namn eller i mitt eget?

Vilket namn du väljer att spara i påverkar när och hur barnet får tillgång till pengarna.

Spara i barnets namn
Spara i eget namn

Spara i barnets namn

Caroline Törnquist: Många missar vad det innebär att spara i barnets egets namn – det låter ju bra, eller hur? Men här gäller det att vara medveten om konsekvenserna. När du exempelvis sätter in barnbidraget på ett sparkonto, eller köper fonder i barnets namn, blir pengarna en gåva till barnet.

Du tappar kontrollen över pengarna

Barnet blir då ägare och du som gett bort pengarna får inte längre bestämma över dem. Sparandet förvaltas dock av dig som förmyndare fram till dess att barnet fyllt 18 år. Då får barnet pengarna och kan använda dem som de önskar.

Det är inte alla 18-åringar som är mogna att hantera en större summa pengar. Därför kan det vara en god idé att undvika sparande i barnets namn.

Spara i ditt eget namn

Ingela Gabrielsson: Den bästa formen för barnsparande är att göra det i en kapitalförsäkring som står i ditt eget namn med barnet som förmånstagare. Det gör att du har full kontroll på pengarna och själv kan välja när de ska betalas ut till barnet.

Du kan till exempel välja att en viss del betalas vid 18 års ålder, ytterligare en del när barnet fyller 21, 25, 30 och så vidare. Du betalar inte heller någon vinstskatt eftersom kontot är schablonbeskattat. Schablonskatten dras direkt från sparandet och behöver därför inte heller deklareras.

Missa inte att öronmärka pengarna om du sparar i en kapitalförsäkring

Caroline Törnquist: Placerar du sparandet i en kapitalförsäkring i ditt eget namn, med ditt barn som förmånstagare, är pengarna dina till den dag du väljer att ge dem till ditt barn. Men vad händer om du går bort under spartiden?

För att försäkra dig om att pengarna går till den du sparar till är det smart att öronmärka dem. Det gör du genom att ange vem som är förmånstagare i din kapitalförsäkring. Annars kan pengarna gå till andra arvtagare som du kanske inte vill ska få pengarna.

Hur mycket ska jag spara till mitt barn?

Ingela Gabrielsson: Svenska föräldrar sparar i genomsnitt 300–500 kronor per månad och barn. Men det är självklart din egen privatekonomi och förutsättningar som styr hur mycket du väljer att spara. Fundera även på vad det är du sparar till. Ett körkort kostar troligtvis mindre än exempelvis insatsen till en lägenhet. Då behöver du inte spara lika mycket varje månad.

Det viktigaste är inte hur mycket du sparar utan att sparandet faktiskt blir av. Investerar du pengarna rätt kan det räcka att spara en mindre summa varje månad, för att få till ett större sparkapital på sikt.

Hur kommer jag igång med ett barnsparande?

Ingela Gabrielsson: Det lättaste sättet att komma igång är att starta ett månadssparande. Med en automatisk överföring varje månad behöver du heller inte komma ihåg att spara aktivt – det händer ändå.

Du sätter enkelt upp ett automatiskt månadssparande i en kapitalförsäkring. Vi rekommenderar att du sparar till ditt barn i ditt eget namn.

Hur bör jag investera mitt barns sparande?

Ingela Gabrielsson: Många ser sparandet till sitt barn som en långsiktig investering och kan därmed också tänka sig att acceptera en högre risk. Hög risk ger möjlighet till hög avkastning, men innebär också att värdet på sparandet kan sjunka. Men eftersom sparandet oftast sker med lång tidshorisont, kanske man kan tillåta sig vissa svängningar under årens lopp.

Välj en risknivå som passar dig

Som alltid med risk gäller det att du väljer en nivå du är bekväm med. Men väljer du ett sparkonto utan ränta kan det bli en besvikelse för barnet på 18-årsdagen. De inser då kanske att pengarna hade kunnat växa betydligt mer genom en annan typ av placering.

Jag vill ha hjälp av en rådgivare att starta ett sparande till barn eller barnbarn.

Fyll i dina personuppgifter så hör vi av oss.

Räkna på hur barnets sparande kan växa

Att lägga undan en slant varje månad kan göra stor skillnad över tid. Här är exempel på hur mycket pengarna kan växa i en fond som växer 7 % per år:

Månadsspara5 år10 år15 år20 år
200 kr14 32034 40462 573102 081
500 kr35 79986 009156 432255 203
1 000 kr71 598172 019312 864510 406

500 kronor/månad på sparkonto med 2,00 % i ränta blir 65 400 kr på 10 år.

Börja spara till barnen

Starta ett barnsparande