En annan spärr vi sätter upp är att vi vill undvika smärta. Vi oroar oss för att det ska bli fel eller att något ska gå dåligt. Till exempel, tänk om jag börjar investera och marknaden går ner!
Rädslan för förlust
Vi vet inte hur marknaden kommer att gå. Vi vet bara att OM den går ner så kommer det kännas mer än om den går upp. Den potentiella smärtan leder ofta till att vi undviker att investera, för tänk vad ont det skulle göra om det går dåligt.
Tänk på vad du kan missa
Brukar du oroa dig för hur mycket du kan förlora om du investerar? Fundera istället på hur mycket pengar du skulle gå miste om ifall du INTE börjar investera. Ofta är det ett större misstag att inte börja, än att inte få det helt rätt från början.
Till exempel: historiskt sett har utvecklingen för en fem års investering varit positiv i nio av tio fall. Hur skulle det kännas om fem år ifall du gått miste om en positiv marknadstillväxt?
Historiskt sett har ett långsiktigt och regelbundet sparande varit ett vinnande koncept. Det har en mycket högre förväntad avkastning än att spara pengarna på sparkonto och se köpkraften minska i takt med inflationen.
Tänk på att fonders historiska avkastning inte är en garanti för att de ska ge samma avkastning framöver. Att spara i fonder innebär en risk, eftersom de pengar som placeras både kan öka och minska i värde. Det är alltså inte säkert att du får tillbaka alla de pengar du har satt in.