Så här skickar du in dödsfallsintyget digitalt:

  1. Scanna eller fotografera dödsfallsintyget och spara som en fil på din dator.
  2. Logga in i tjänsten Avtal och meddelandenÖppnas i nytt fönster med Mobilt BankID. Nu kommer du till din elektroniska brevlåda i Nordea. Brevlådan är tillgänglig oavsett om du är kund i Nordea eller inte. Är du kund i Nordea kan du även nå brevlådan när du är inloggad i nätbanken.
  3. Klicka på ”Nytt meddelande”.
  4. Välj meddelandetyp ”Dödsbo - Avslut och dödsfallsintyg”. Ange den avlidnes personnummer och ditt telefonnummer i respektive fält. Skriv ditt eget namn och personnummer i meddelandefältet.
  5. Bifoga det inscannade/fotograferade dödsfallsintyget genom att trycka på knappen ”Lägga till bilaga”. Tryck på ”Skicka”. 
  6. Efter tre bankdagar har dödsfallsintyget registrerats i våra system. Då är du välkommen att ringa till oss på 0775-55 20 10Öppnas i nytt fönster för att stoppa stående överföringar, avsluta autogiron samt få uppgifter som saldon och enstaka transaktioner på dödsboets konton.

Det här är ett dödsfallsintyg

När en anhörig har dött behöver du beställa ett dödsfallsintyg med släktutredning från SkatteverketÖppnas i nytt fönster. Det visar när personen avled och innehåller en släktutredning som visar vilka efterlevande som finns. Med hjälp av detta intyg kan du exempelvis avsluta avtal och autogiron. 

Du kan välja att skicka intyget digitalt eller lämna in det på något av våra kontor.

Observera att det bara är de som ärver dödsboet som har rätt att företräda det i kontakt med banken.

Vem är dödsbodelägare?

En dödsbodelägare är en person som ärver dödsboet. Den som står med i dödsfallsintyget som efterlevande make eller barn är inte alltid dödsbodelägare, även om det vanligtvis är så. Exempelvis är den avlidnes och den efterlevande makans gemensamma barn endast dödsbodelägare om de ärver genom den avlidne makens testamente.