Vad är ett dödsfallsintyg?

Ett dödsfallsintyg med släktutredning visar när personen avled och innehåller en släktutredning som visar vilka efterlevande som finns. När en anhörig har dött behöver du beställa ett dödsfallsintyg från SkatteverketÖppnas i nytt fönster.

Du kan skicka intyget till oss digitalt eller lämna in det på ett av våra kontor. Det är bara de som ärver dödsboet som har rätt att företräda det i kontakt med banken.

Vad kan jag göra med ett dödsfallsintyg?

Ett dödsfallsintyg ger behörighet att utföra vissa bankärenden innan bouppteckningen är klar. Den som har ett dödsfallsintyg kan

  • stoppa stående överföringar
  • avsluta autogiron
  • få uppgifter som saldon och enstaka transaktioner på dödsboets konton 
  • betala dödsboets löpande räkningar.

När bouppteckning är registrerad hos Skatteverket är det den giltiga behörighetshandlingen för dödsbodelägarna gentemot banken. Visar du upp bouppteckningen kan du till exempel göra uttag från ett konto, betala räkningar, sälja fonder och avsluta konton.

Så skickar du in dödsfallsintyget digitalt

  1. Skanna eller fotografera dödsfallsintyget och spara som en fil på din dator.
  2. Logga in med mobilt BankID i tjänsten Avtal och meddelandenÖppnas i nytt fönster – din elektroniska brevlåda i Nordea. Brevlådan är tillgänglig oavsett om du är kund i Nordea eller inte. Är du Nordeakund hittar du även brevlådan i nätbanken.
  3. Klicka på Nytt meddelande.
  4. Välj meddelandetyp Dödsbo – Avslut och dödsfallsintyg. Fyll i den avlidnes personnummer och ditt telefonnummer i respektive fält. Skriv ditt eget namn och personnummer i meddelandefältet.
  5. Tryck på Lägg till bilaga och bifoga bilden på dödsfallsintyget. Tryck på Skicka
  6. Efter 3 bankdagar har vi registrerat dödsfallsintyget. Då kan du ringa till oss på 0775-55 20 10Öppnas i nytt fönster för att stoppa stående överföringar eller avsluta autogiron. Du kan även få uppgifter om saldon och enstaka transaktioner på dödsboets konton.