Anpassa sparandet efter din livssituation

Generellt rekommenderar vi att du totalt sparar minst tio procent av din nettolön, där minst fem procent sparas till pensionen. 

Hur mycket du bör spara varje månad beror dock till stor del på vilken fas i livet du befinner dig i. Är du ung och inte har barn kan det vara en bra idé att spara lite extra. Det tar ungefär tio år för investeringar att verkligen ta fart, så ju tidigare du börjar spara, desto snabbare ser du en effekt.

När du har skaffat familj och barn kan det vara svårt att hitta utrymme att spara, speciellt när du är föräldraledig. Då är det okej att spara lite mindre, men se då till att öka takten igen när du har möjlighet.

När du kommer upp i 50- och 60-årsåldern rekommenderar vi att du lägger mer fokus på ditt pensionssparande.

Så mycket bör du spara beroende på dina sparmål

Börja med att få en trygg buffert på plats, sen kan du börja tänka mer långsiktigt. Utöver din livssituation är ditt sparmål det som avgör hur mycket du bör spara varje månad.

Spara till en buffert
Spara till pensionen
Spara till ett specifikt mål
Spara till barn

Börja med en buffert

Innan du börjar tänka på ett långsiktigt sparande, är det första du bör göra att spara ihop till en buffert. Spara så mycket du klarar av varje månad, tills du når till ditt mål. Vi rekommenderar att du har både en akutbuffert och en trygghetsbuffert.

  • En akutbuffert bör ligga på omkring 10 000–30 000 kronor, beroende på din livssituation. Akutbufferten är till för oväntade utgifter, som att till exempel laga kylskåpet eller göra en rotfyllning.
  • En trygghetsbuffert är till för om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven. Se då till att ha så mycket pengar så att du kan klara dig fram tills att du hittar ett nytt jobb. Vi rekommenderar 2-3 nettomånadslöner.

Läs mer om hur du sparar ihop till en buffert här

Spara till pensionen

Hur mycket man bör pensionsspara är individuellt, men ett generellt riktmärke är att spara fem till tio procent av lönen efter skatt varje månad.

Starta i tid och ge pengarna chansen att växa

Ju tidigare du börjar spara desto bättre blir din pension eftersom den får tid på sig att växa. Det viktigaste är dock inte hur mycket du sparar utan att du kommer igång. Alla har olika förutsättningar.

En fördel med att starta tidigt är att du kan ändra ditt privata sparande efter din livssituation, utan att det får så stora effekter på slutsumman. Spara mer under perioder när du har möjlighet och tvärtom. Att du sparar och att du gör det regelbundet är det som är viktigast.

Din ålder påverkar ditt pensionssparande

Hur du sparar till din pension kan också variera en del beroende på hur gammal du är och hur långt du har kvar till pensionen. Här kan du läsa om hur du ska tänka kring ditt pensionssparande, beroende på när du är född.

Spara till ett specifikt mål

Har du ett specifikt sparmål, som tar ett tag att spara ihop till? Det kan vara en resa, en bil eller en bostad. Sätt upp ett sparmål i vår app eller nätbank så kan det både bli lättare och roligare för dig att nå din dröm. 

Om du planerar att köpa en bostad behöver du spara ihop till en kontantinsats på 15 procent av bostadens pris. Kontantinsatsen kan inte finansieras med lån. Och tänk på att om du köper ett hus tillkommer även kostnader för pantbrev och lagfart, som du bör ta med i planen för ditt sparande.

Beroende på hur lång tid du tror att sparandet tar, har du ett par olika alternativ.

Sparkonto – mindre än 3 år

Om det tar mindre än tre år att uppnå ditt sparmål bör du ha pengarna på ett sparkonto. Då ligger pengarna tryggt, och du vet säkert att de inte kan minska i värde under spartiden.

Vi har tre olika sparkonton att välja mellan: Fasträntekonto, Sparkonto och Sparkonto Extra. Väljer du vårt Fasträntekonto låser du pengarna under en period, men i och med att du binder pengarna kan du få en högre ränta. Med våra andra sparkonton har du friheten att kunna ta ut pengarna när du vill, men får en lägre ränta jämfört med ett Fasträntekonto.

Läs mer om våra olika sparkonton här

Fonder – mer än 3 år

Pengar du inte behöver använda de närmsta tre åren, gör sig bäst i ett fondsparande. Att spara i fonder har nämligen historiskt visat sig lönsamt över tid, så då ger du dina pengar chansen att växa.

Spara till barn

Svenska föräldrar sparar i genomsnitt 300–500 kronor per månad och barn. Men det är självklart din egen privatekonomi och förutsättningar som styr hur mycket du väljer att spara. Sparandet till barnen bör ligga utöver ditt vanliga sparande.

Fundera även på vad det är du sparar till. Ett körkort kostar troligtvis mindre än exempelvis insatsen till en lägenhet. Då behöver du inte spara lika mycket varje månad.

Summan är inte det viktiga – dina pengar växer på sikt

Det viktigaste inte hur mycket du sparar, utan att du kommer igång tidigt. Eftersom ett sparande till barn ofta sker under så lång tid, får pengarna en god chans att växa om du placerar dem i fonder. 

Investerar du pengarna rätt kan det alltså räcka att spara en mindre summa varje månad, för att få till ett större sparkapital på sikt.

Vi rekommenderar en kapitalförsäkring i ditt eget namn

Den bästa formen för barnsparande är att göra det i en kapitalförsäkring som står i ditt eget namn med barnet som förmånstagare. Det gör att du har full kontroll på pengarna och själv kan välja när de ska betalas ut till barnet.

Vår tidigare privatekonom Ingela Gabrielsson och vår familjerättsjurist Caroline Törnquist tipsar om allt du behöver vet innan du börjar spara till ditt barn.