Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Hur mycket ska man spara varje månad?

Hur mycket du ska spara varje månad beror på vad du har för mål med ditt sparande. Men generellt tycker vi att tio procent av lönen är ett bra riktmärke. Här går vi igenom olika sätt att spara på, och vad som gäller för just din situation.

Anpassa sparandet efter din livssituation

Generellt rekommenderar vi att du totalt sparar minst tio procent av din nettolön, där minst fem procent sparas till pensionen. 

Hur mycket du bör spara varje månad beror dock till stor del på vilken fas i livet du befinner dig i. Är du ung och inte har barn kan det vara en bra idé att spara lite extra. Det tar ungefär tio år för investeringar att verkligen ta fart, så ju tidigare du börjar spara, desto snabbare ser du en effekt.

När du har skaffat familj och barn kan det vara svårt att hitta utrymme att spara, speciellt när du är föräldraledig. Då är det okej att spara lite mindre, men se då till att öka takten igen när du har möjlighet.

När du kommer upp i 50- och 60-årsåldern rekommenderar vi att du lägger mer fokus på ditt pensionssparande.

Så mycket bör du spara beroende på dina sparmål

Börja med att få en trygg buffert på plats, sen kan du börja tänka mer långsiktigt. Utöver din livssituation är ditt sparmål det som avgör hur mycket du bör spara varje månad.

Spara till en buffert

Börja med en buffert

Innan du börjar tänka på ett långsiktigt sparande, är det första du bör göra att spara ihop till en buffert. Spara så mycket du klarar av varje månad, tills du når till ditt mål. Vi rekommenderar att du har både en akutbuffert och en trygghetsbuffert.

  • En akutbuffert bör ligga på omkring 10 000–30 000 kronor, beroende på din livssituation. Akutbufferten är till för oväntade utgifter, som att till exempel laga kylskåpet eller göra en rotfyllning.
  • En trygghetsbuffert är till för om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven. Se då till att ha så mycket pengar så att du kan klara dig fram tills att du hittar ett nytt jobb. Vi rekommenderar 2-3 nettomånadslöner.

Läs mer om hur du sparar ihop till en buffert här

Spara till pensionen
Spara till ett specifikt mål
Spara till barn