Hur ett investeringsbedrägeri utspelar sig beror på vilken typ av bedrägeri det handlar om. Det finns nämligen flera sätt för bedragare att lura människor att investera sina pengar.
Det kan börja med att offret blir kontaktad via sociala medier eller på telefon. Där blir de erbjudna att investera i något som inte finns, till exempel falska värdepapper eller kryptovalutor. Bedragarna kan vara påstridiga och ringa flera gånger i veckan.
Bedragaren övertygar sedan investeraren att de kommer göra stora vinster. Det är vanligt att de sätter upp en falsk hemsida som offret kan logga in på och följa sin investering. Men det leder tyvärr oftast till att de förlorar sina pengar.
Vanliga typer av investeringsbedrägerier
- Kryptobedrägerier. Den ökande populariteten av kryptovalutor har lockat bedragare att utnyttja denna trend. De kan skapa falska kryptovalutor, eller erbjudanden om snabba vinster genom kryptohandel. Dessa erbjudanden är ofta för bra för att vara sanna och kan leda till stora förluster.
- Falska fonder. Bedragare kan skapa fiktiva investeringsfonder med löften om stora avkastningar. De använder ofta manipulerade, eller helt falska rapporter för att stärka det de säger.
- Ponzi- och pyramidspel. Bedragarna lockar sina offer med löften om snabba pengar, och ber dem rekrytera andra investerare för att "tjäna" ännu mer. Men i själva verket är avkastningen bara pengarna från nya investerare. När flödet av nya pengar avtar, kollapsar hela systemet.
- Förhandsavgifter. Här ber bedragarna sina offer att betala en avgift i förskott för att "säkra en plats" i en lukrativ investeringsmöjlighet. När de väl har betalat försvinner bedragarna med pengarna, och den utlovade investeringen är en bluff.
Se upp för den andra vågen
Ibland kan ett investeringsbedrägeri följas upp med en "andra våg", där de kriminella försöker bedra sitt offer ytterligare en gång. Till exempel kan en annan bedragare utge sig för att vara advokat, som erbjuder sig att få tillbaka dina pengar.