En av tre svenskar ska resa utomlands i sommar

Svenskarnas planerade utlandssemestrar ökar stadigt, och drygt en av tre (34 %) planerar att resa utomlands på semestern i år. Förra året var siffran 28 procent. Det är dock fortfarande en majoritet, 57 procent, som tänker semestra i Sverige.

– Det är förvånade att fler reser utomlands. Med tanke på ökade oroligheter i omvärlden och det fokus som ligger på hållbarhet, säger Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea.

Mindre pengar över till semestern än tidigare år

Svenskarna planerar i år att spendera i snitt nära 23 000 kronor på semestern. Det är en blygsam ökning med 4 procent jämfört med de senaste tre åren då ökningen har varit 16-18 procent.

– Räntehöjningar och högre levnadskostnader har ätit upp en större del av hushållskassan. Det har därför blivit mindre pengar över till semestern än tidigare år. Årets semesterbudget har ökat i samma takt som löneutvecklingen, säger Anders.

Bland svenska semesterfirare uppger fyra av tio (41 %) att de känner av ökande levnadskostnader, till exempel för livsmedel och räntor. Det är färre jämfört med undersökningen inför förra året, då 48 procent uppgav detta.

Bara 3 procent planerar att finansiera sin sommarsemester med lån. En majoritet, 94 procent, använder egna pengar. Främst genom lön (68 %) och sparade pengar (57 %).  

– Det här är både positivt och sunt. Hushållen har anpassat sin semesterbudget till verkligheten och lånar inte i så stor utsträckning, konstaterar Anders. 

Privatekonomen tipsar

Anders Stenkrona small

Anders Stenkrona är vår privatekonom och en av Sveriges mest erfarna experter inom beteendeekonomi. Här kommenterar han statistik om svenskarnas semesterplaner 2024. 

Fler oroar sig för dåligt väder – färre för osäkerhet i omvärlden

Det som svenskarna oroar sig mest för är dåligt väder. Två av fem (39 %) oroar sig för vädret vilket är en markant ökning från ifjol då 25 procent gjorde det. Oro inför osäkerheten i omvärlden har dämpats för tredje året i rad, nu till 15 procent, trots att oroligheterna i världen består.

En av fem (20 %) oroar sig för att semestern inte blir så bra eller rolig som de önskar. Det är betydligt fler än i fjol då 14 procent uppgav detta.

– Vi verkar ha vant oss vid alla oroligheter, trots att det egentligen är oroligare i omvärlden. Semestern är viktig och nu vill vi koppla av i solen, säger Anders.

Tips! Kom ihåg att välja rätt valuta

Välj alltid att betala i landets valuta när du tar ut pengar i en automat eller betalar med kort utomlands. Då får du en bättre växelkurs. Fler än en av fem svenskar (22 %) väljer svenska kronor och får då en sämre växelkurs.