Planerar lägga mer på sin semester trots ökade levnadskostnader

– Det är förvånande att svenskarna planerar att spendera mer pengar på sin sommarsemester, trots hög inflation, svag krona och stigande räntor, säger Ingela Gabrielsson,  tidigare privatekonom på Nordea.

Bland svenska semesterfirare uppger nära varannan (48 %) att de känner av ökade levnadskostnader, till exempel för bränsle, el, livsmedel och räntor. I år är det fler jämfört med undersökningen inför sommaren 2022, då 41 procent uppgav detta.

Minskad oro för osäker omvärld 

I år har svenskarnas oro för osäkerheten i omvärlden dämpats markant. Det är nu endast 17 procent som är oroliga jämfört med 35 procent förra året. Det som svenskarna oroar sig mest för är framförallt att det blir dåligt väder eller att pengarna inte räcker till.

– Vi har vant oss vid det nya oroligare läget och känner oss inte så påverkade av det längre. Trots att det egentligen inte har blivit lugnare i omvärlden. Semestern är viktig och nu vill vi koppla av.

Storstadsbor spenderar mest på sin semester 

Semesterfirandet skiljer sig åt beroende på var i Sverige man bor och det är framförallt i storstadsregionerna som det spenderas mest på semestern. I Stockholm är semesterkassan högst i landet, drygt 26 000 kronor. Tätt följt av Göteborg med drygt 25 000 kronor. Minst spenderar man i Sydsverige med en budget på endast 19 000 kronor.

Fler åker utomlands men majoriteten svemestrar 

Vi ser en stadig ökning av svenskarnas utlandssemestrar då nära var tredje (28 %) planerar att resa utomlands på semestern jämfört med 21 procent förra året. Det är dock fortfarande en majoritet, 60 procent som uppger att de tänker semestra i Sverige.

– Jag blir bekymrad inför hösten då vi med säkerhet kommer att mötas av nya utgifter när semestern är över. Vi kan förvänta oss fortsatt höga priser, kanske en ytterligare höjning av styrräntan, och vem vet hur elpriserna blir i vinter? Jag hoppas verkligen att svenskarna har tänkt igenom sina semesterkostnader, säger Ingela Gabrielsson.

Privatekonomen tipsar - se över din ekonomi 

– Det är nu viktigare än någonsin att göra en noggrann budget, och ha ett bra sparande som kan täcka upp för sommarens alla kostnader.

Det var överraskande att vi ökar vår semesterbudget i år, med tanke på allmänt stigande priser och oro i omvärlden. Det är tydligt att sommarsemestern är viktig och inte det vi först sparar in på, säger Ingela Gabrielsson.

Ingela Gabrielsson

Ingela Gabrielsson

Ingela Gabrielsson är vår tidigare  privatekonom. Här kommenterar hon ny statistik om svenskarnas semesterplaner. 

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd bland allmänheten, 18-65 år, på uppdrag av Nordea via Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässiga webbpanel. Undersökningen är genomförd i Sverige under perioden 28 april – 2 maj 2023. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Tidigare undersökningar

Nordeas semesterundersökning 2022Öppnas i nytt fönster