Så kan pengar göra oss lyckligare

Det finns en hel del forskning som tittar på hur pengar och lycka hänger ihop. Brist på pengar kan exempelvis göra oss stressade. Har vi däremot ordning på vår ekonomi – och tillräckligt med pengar för att täcka våra behov och lite till – tenderar vi att må bra. Men hur kan pengar göra oss lyckligare?

En nyckelfaktor för lycka är fokus och uppmärksamhet. När du fokuserar på det som händer just nu, ökar sannolikheten att du mår bra och har starkare minnen av den stunden efteråt. Inom forskningen finner vi tre huvudsakliga teman för hur du kan spendera dina pengar och känna dig gladare: 

  1. spendera dina pengar på upplevelser hellre än på saker
  2. spendera dina pengar på andra hellre än på dig själv
  3. spara först, köp sen.  

Anders Stenkrona

Anders Stenkrona small

Vår privatekonom Anders Stenkrona är en av Sveriges mest erfarna experter inom beteendeekonomi, som handlar om hur individer fattar ekonomiska beslut i praktiken.

Spendera dina pengar på upplevelser hellre än på saker

Många tror att vi blir gladare av att köpa en sak, jämfört med när vi spenderar våra pengar på upplevelser. Saker är i regel mer konkreta än en upplevelse och de erfarenheter den ger oss. Vi gillar och förstår det som är konkret och när vi förstår någonting kan hjärnan vila. Men, studier visar att upplevelser får oss att uppskatta nuet mer än vad saker gör, eftersom upplevelserna kräver vår uppmärksamhet. 

Upplevelser tenderar att öka i värde med tiden 

En upplevelse kan ofta vara svårare att vänja sig vid än en sak. När vi vant oss vid en sak börjar vi dessutom snart jämföra den med andra saker. Och det förtar lite av njutningen. 

En subjektiv upplevelse är däremot svårare att jämföra med andras upplevelser. Värdet av upplevelser eller erfarenheter tenderar även att öka med tiden. Men en sak vi vant oss vid, och kanske till om med tröttnat på, tenderar att minska i värde med tiden.

Spendera dina pengar på andra hellre än dig själv

Resultat från flera studier visar att försökspersonerna tror att de kommer bli lyckligare av att spendera pengar på sig själva snarare än att spendera dem på andra. I en känd studieÖppnas i nytt fönster får deltagarna en summa pengar att spendera (50 till 200 kronor). En grupp köper saker till sig själva medan den andra gruppen måste spendera pengarna på någon annan. En tredje kontrollgrupp får spendera pengarna som de vill.

Att ge gör både dig och mottagaren glad

De flesta trodde på förhand att de skulle bli gladast av att spendera pengarna på sig själva. Det visade sig dock vara precis tvärt om. De som delade med sig av sina pengar visade betydligt högre värden för lycka. Resultaten är desamma oavsett kön, ålder och bakgrund. Att ge en gåva och att få en gåva påverkar samma områden i hjärnan. 

När jag får en gåva så blir jag glad. När jag ger en gåva så förstärks den känslan av att både mottagaren och jag blir glada. Vi får dela en härlig upplevelse tillsammans. Något vi även kan minnas tillsammans senare.

Spara först, spendera sen

Att kunna köpa någonting omedelbart på kredit kan så klart vara bra. Men då riskerar vi att gå miste om gratis glädje, nämligen att få längta. Att längta, sukta och planera är inte att underskatta. Får du saken eller upplevelsen omedelbart så har du nästan berövats halva upplevelsen. 

Att längta är också kul

Att spara ihop till en dröm är också en del av upplevelsen. Dessutom är en framtida belöning en aning osäker och abstrakt och kräver därför mer av vår uppmärksamhet. Och som vi sa i början, fokus och uppmärksamhet är nyckelfaktorer till lycka.

Så, kan man köpa lycka för pengar?

Mängden pengar är inte avgörande för hur lyckliga vi är. Det handlar snarare om hur vi spenderar dem. Men för att känna att du har råd att lägga pengar på det du mår bra av, behöver du ha ordning på din ekonomi.

Följ vår femstegsmodell för en sund och trygg ekonomi. Ett annat tips är att göra en hushållsbudget, så du får kontroll och kan spendera dina pengar på ett sätt som ökar ditt välmående.

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea