Handpenningslån och brygglån

Flyttar du in i din nya bostad innan du fått pengar för din gamla? Läs om lån till handpenningen och brygglån.

Tillfälliga lån när du byter boende

När du byter boende kan det bli överlappande tid mellan inflyttning och utflyttning. Det innebär att du kan behöva ha dubbla lån en period. De finns två typer av tillfälliga lån för detta, handpenningslån och brygglån.  

Låna till handpenningen

När du köper en ny bostad behöver du betala en handpenning. Även om du sålt ditt gamla boende först kanske du inte hinner få handpenningen från köparen innan du själv ska betala handpenningen för din nya bostad. Mäklaren brukar också dra av sitt arvode från handpenningen, så du får inte hela summan.

Du kan ansöka om att låna till hela eller delar av handpenningen. Handpenningslån är ett tillfälligt lån som du inte behöver göra några avbetalningar på under tiden du har det. Istället betalar du tillbaka hela handpenningslånet när du får pengarna från din försäljning. 

Brygglån, för dubbla boenden

Många flyttar in i sin nya bostad innan de lämnar över det gamla boendet till köparen. Det är skönt att ha lite tid på sig att flytta, men kom ihåg att du har dubbla kostnader för den tiden. Dels kostar drift och försäkringar och dels kan du behöva ha lån för båda bostäderna under den tiden. Ju kortare tid du har mellan inflyttning och utflyttning desto billigare blir det!

Om du behöver betala den nya bostaden innan du fått betalt för din gamla kan du ansöka om ett så kallat brygglån. Brygglånet kan du bara ha en begränsad tid eftersom det oftast innebär att du har mer lån än vad du kan få beviljat i slutänden. Det brukar handla om från några veckor upp till några månader.

Du behöver inte göra några avbetalningar på brygglånet. Hela lånet betalas tillbaka med pengarna du får för försäljningen på frånträdesdagen. Den bank du lånar hos hjälper till med detta. 

Hör av dig i tid

Ofta behövs pengar till handpenningen ganska snabbt och ibland är tiden knapp även för brygglånet. Berätta om du kommer att behöva handpenningslån eller brygglån redan när du ansöker om lånelöfte eller bolån så att allt hinner bli klart i tid.