Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Så blir du rik

Hur gör man för att bli rik? Varför lyckas vissa men inte andra? Har det att göra med hur mycket man tjänar? Och finns det några hemliga knep? Här går vi igenom tre konkreta tips för dig som vill bygga en förmögenhet genom eget sparande.

När är man rik?

Om man är rik eller inte är ett subjektivt begrepp med olika innebörd beroende på vem du frågar. Förr benämnde man ofta förmögna människor som miljonärer och för de allra flesta är en miljon kronor fortfarande mycket pengar. Men med dagens inflation har priset på bostäder, varor och tjänster gått upp och pengarna räcker inte längre till lika mycket som de gjorde tidigare.  

Ett andra sätt att definiera begreppet rik är huruvida man kan leva på sin förmögenhet under en längre tid eller inte. När du har mellan fem och tio miljoner kronor i eget sparande har du pengar att röra dig med. Investerar du dem i fonder eller aktier har du också möjlighet att leva på avkastningen från ditt sparande. 

Rikedom kan också definieras utifrån levnadsstandard och möjligheten att leva det liv man vill. Vill du till exempel kunna resa utomlands flera gånger per år eller äga flera boenden? Eller känner du dig rik så länge du har tak över huvudet och din familj och vänner nära? 

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Så bygger du en förmögenhet

Du kanske tror att det behövs en hög lön för att kunna bygga en förmögenhet, eller att du behöver vara en framgångsrik företagare eller att du behöver göra lyckade företagsaffärer eller ärva pengar för att kunna bli förmögen? Det kanske går för vissa men ett beprövat sätt som fungerar för alla är att spara regelbundet och långsiktigt. Rent konkret innebär det att du bör:

  • börja spara på en gång 
  • spara regelbundet
  • diversifiera ditt sparande

Börja spara på en gång

Det finns inget bättre tillfälle att börja spara än just nu. Anledningen till det stavas ränta på ränta-effekten. Ränta på ränta innebär att avkastning från ditt sparande genererar avkastning om du investerar den. Till en början märks den inte så mycket men utvecklingen är exponentiell, och efter ett tag blir effekten mer betydelsefull än beloppet du sparar varje månad. 

Vi tar ett exempel: anta att aktiemarknaden ger en genomsnittlig årsavkastning på 7 procent*. Om du sparar 1 000 kronor per månad så ökar ditt sparkapital dels med 1 000 kronor varje månad och dels med värdeutvecklingen på börsen. 

I början kanske värdetillväxten från börsen inte känns så märkvärdig men efter ungefär 10 år blir den sannolikt lika stor som din månadsinsättning. Då ökar alltså sannolikt ditt sparande med 2 000 kronor per månad. 1 000 kronor från dig och 1 000 kronor från marknaden. Det är nu ditt sparande verkligen börjar ta fart. Och fortsätter du sen på samma bana kommer sannolikt din avkastning i genomsnitt vara större än din månadsinsättning. 


* Warren Buffet använder 7 % som en enkel tumregel. Han räknar med 3 % BNP tillväxt + 2 % utdelningar + 2 % inflation = 7 % genomsnittlig börsavkastning över tid. 

Spara regelbundet

Historiskt har det visat sig vara bättre att investera regelbundet och långsiktigt än att försöka köpa och sälja vid ”rätt” tillfällen. Vi vill gärna köpa när marknaden är på botten och sälja när den är på toppen, men det är oerhört svårt att lyckas med av två skäl. För det första är vi människor experter på att se mönster, även om de inte finns. För det andra styrs våra beslut ofta av känslor.

Vi ser mönster som inte finns 

Vi människor är benägna att se mönster. Genom historien har den förmågan gynnat oss, men i aktiemarknaden kan det hända att vi ser mönster även när de inte finns. Eller så ser vi mönstret i efterhand, när händelsen redan är förbi. Studier visar att det inte är möjligt att konsekvent tajma marknaden genom att se på mönster, även om vi kan frestas till att tro att vi ser någonting som alla andra har missat. 

Våra beslut styrs av känslor

Många beslut vi fattar styrs av känslor. Särskilt när det kommer till någonting så känsligt som pengar. 

Om vi har investerat på börsen och marknaden faller, så kan vi drabbas av panik vilket i sin tur leder till att vi säljer av våra innehav. Sannolikt kommer vi inte våga återinvestera förrän marknaden känns trygg igen och då är i regel uppgången redan förbi. 

Att följa en utformad och långsiktig investeringsplan leder i regel till bättre långsiktig avkastning än att låta känslorna styra våra investeringsbeslut. Våra känslor kan inte förutspå marknaden utan är snarare en reaktion på hur marknaden redan gått.

Marknaden har alltid svängt upp och ned på ett oförutsägbart sätt och kommer även göra så framöver. Investera därför regelbundet och långsiktigt, helt utan känslor eller hänsyn till mönster. Uthållighet har visat sig vara en lyckad strategi. 

Diversifiera ditt sparande

Att diversifiera betyder att man minskar risken i sitt sparande genom att kombinera olika typer av investeringsalternativ. Till exempel när aktier sjunker i värde brukar räntepapper öka i värde. Om du kombinerar aktier och räntor kan du få till en bättre riskjusterad avkastning. I praktiken innebär det att du kan minska risken i din portfölj mer än du minskar den potentiella avkastningen.

Sammanfattningsvis

För att bygga en förmögenhet och bli rik är våra tre konkreta tips: börja direkt, spara regelbundet och diversifiera ditt sparande.

Även jag kan bli rik

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Nordeas sparexpert Anders Stenkrona berättar om tricket med ett regelbundet sparande och visar vad som händer när investeringar görs utifrån helt olika marknadsförutsättningar.