När är man rik?

Om man är rik eller inte beror på vem du frågar. Förr kallade man ofta förmögna människor för miljonärer och för de allra flesta är en miljon kronor fortfarande mycket pengar. Men idag räcker inte pengarna till lika mycket som de gjorde tidigare. Om man kan leva på sin förmögenhet under en längre tid är ett annat sätt att avgöra om en person är rik eller inte. 

Att vara rik kan också definieras utifrån möjligheten att leva det liv man vill. Vill du till exempel kunna resa utomlands flera gånger per år eller äga flera boenden? Eller känner du dig rik så länge du har tak över huvudet och din familj och vänner nära?

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Så bygger du en förmögenhet

Det finns flera olika sätt att bygga en förmögenhet, exempelvis genom att ha en hög lön, driva eget, göra flera lyckade bostadsaffärer eller ärva pengar. För dig som vill satsa på ett eget sparande ligger hemligheten i att göra det regelbundet och på lång sikt. Rent konkret innebär det att du bör  

  • börja spara på en gång 
  • spara regelbundet
  • diversifiera ditt sparande.

Privatekonomen: Så sparar du ihop till en miljon

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Nordeas privatekonom Anders Stenkrona berättar om tricket med ett regelbundet sparande och visar vad som händer när investeringar görs utifrån helt olika marknadsförutsättningar.

Börja spara på en gång

Det finns inget bättre tillfälle att börja spara än just nu. Anledningen till det stavas ränta på ränta-effekten. Ränta på ränta innebär att avkastning från ditt sparande i sin tur genererar avkastning om du investerar den. Till en början märks den inte så mycket men efter ett tag blir effekten mer betydelsefull än beloppet du sparar varje månad.

Vi tar ett exempel: anta att aktiemarknaden ger en genomsnittlig årsavkastning på 7 procent*. Om du sparar 1 000 kronor per månad så ökar ditt sparkapital dels med 1 000 kronor varje månad och dels med värdeutvecklingen på börsen.

I början kanske värdetillväxten från börsen inte känns så märkvärdig men efter ungefär 10 år blir den sannolikt lika stor som din månadsinsättning. Då ökar alltså sannolikt ditt sparande med 2 000 kronor per månad. 1 000 kronor från dig och 1 000 kronor från marknaden. Det är nu ditt sparande verkligen börjar ta fart. Och fortsätter du sen på samma bana kommer sannolikt din avkastning i genomsnitt vara större än din månadsinsättning.


*7 % är en enkel tumregel, där man räknar med 3 % BNP tillväxt + 2 % utdelningar + 2 % inflation = 7 % genomsnittlig börsavkastning över tid.

Spara regelbundet

Historiskt har det visat sig vara bättre att investera regelbundet och långsiktigt än att försöka köpa och sälja vid ”rätt” tillfällen.

Att följa en utformad och långsiktig investeringsplan leder i regel till bättre långsiktig avkastning än att låta känslorna styra våra investeringsbeslut. Våra känslor kan inte förutspå marknaden utan är snarare en reaktion på hur marknaden redan gått.

Vi vill gärna köpa när marknaden är på botten och sälja när den är på toppen, men det är oerhört svårt att lyckas med av två skäl:

  • För det första är vi människor experter på att se mönster. Genom historien har den förmågan gynnat oss, men i aktiemarknaden kan det hända att vi ser mönster även när de inte finns. Eller så ser vi mönstret i efterhand, när händelsen redan är förbi. Studier visar att det inte är möjligt att konsekvent tajma marknaden genom att se på mönster, även om vi kan frestas till att tro att vi ser någonting som alla andra har missat.
  • För det andra styrs våra beslut ofta av känslor. Särskilt när det kommer till någonting så känsligt som pengar. Om vi har investerat på börsen och marknaden faller, så kan vi drabbas av panik vilket i sin tur leder till att vi säljer av våra innehav. Sannolikt kommer vi inte våga återinvestera förrän marknaden känns trygg igen och då är uppgången ofta redan förbi.

Marknaden har alltid svängt upp och ned på ett oförutsägbart sätt och kommer även göra så framöver. Se därför till att spara regelbundet och på lång sikt, gärna varje månad. Uthållighet har visat sig vara en lyckad strategi.  

Diversifiera ditt sparande

Att diversifiera sitt sparande betyder att man minskar risken genom att kombinera olika typer av investeringsalternativ. Ett exempel är att köpa flera olika aktier, fonder eller andra värdepapper. Ett annat är att säkerställa så ens värdepapper exponeras mot olika länder och branscher. I praktiken innebär det att du kan minska risken i din portfölj mer än du minskar den potentiella avkastningen.