3 tips – så planerar du inför din föräldraledighet

  1. Prata med din arbetsgivare – får du tjänstepension under föräldraledigheten? Har du rätt till föräldralön? 
  2. Prata med din partner – bestäm hur ni ska kompensera varandra för tiden ni är hemma.
  3. Se över ditt eget pensionssparande.

Lägre inkomst ger lägre pension

Hur stor din pension blir beror bland annat på vad du tjänar och hur många år du arbetar. Ju högre lön och ju längre du arbetar desto högre pension får du. Samma sak gäller åt andra hållet: ju lägre lön och ju färre år i arbete, desto lägre blir din pension. 

Din föräldraledighet kommer minska din pension. Men det finns flera saker du kan göra för att effekten av tiden hemma ska bli så liten som möjligt.

Din föräldrapenning är pensionsgrundande

Alla inkomster du betalar skatt för ligger till grund för den allmänna pensionen. Det innebär att du fortsätter få pengar inbetalda till din allmänna pension även när du är föräldraledig. I de flesta fall är dock föräldrapenningen lägre än lönen. I dessa fall minskar inbetalningarna till din allmänna pension med motsvarande summa. 

Har du rätt till extra tjänstepensionsinsättningar under föräldraledigheten?

Tjänstepensionen utgör cirka 20 till 50 procent av din totala pension, och kan därför räknas som din viktigaste löneförmån. Se därför först och främst till att du har en tjänstepension via jobbet. Försäkra dig också om att din arbetsgivare fortsätter betala in till den även under din föräldraledighet.

Vissa arbetsgivare erbjuder även en extra ersättning, ett så kallat föräldrapenningtillägg eller föräldralön, för att fylla ut skillnaden mellan din vanliga lön och föräldrapenningen. 10 procent är ett vanligt tillägg, men det skiljer sig mellan olika arbetsgivare. Kolla upp vad som gäller för dig.

Se till att bli kompenserad för tiden hemma

Undersök också vilka möjligheter du har att bli kompenserad för tiden hemma. Ur ett jämställdhetsperspektiv är det särskilt viktigt om du lever i en parrelation. 

Pensionsrätter för barnår till den av er som tjänar minst

Utan att ni behöva göra något kommer den förälder som tjänar minst få extrapengar insatta till den allmänna pensionen under barnets fyra första år.

Detta är statens sätt att kompensera för det inkomstbortfall som en föräldraledighet kan innebära. Extrapengarna kallas för pensionsrätt för barnår, och det spelar ingen roll om personen är föräldraledig eller jobbar.

För över premiepension till din partner

Om du är gift eller registrerad partner finns det möjlighet att kompensera den person som är föräldraledig. Den av er med störst inkomst kan föra över sina premiepensionsrätter hos PensionsmyndighetenÖppnas i nytt fönster till den av er som tjänar mindre. Mottagaren får då 94 procent av premiepensionsavsättningen.

Anledningen är att överföringarna i störst utsträckning sker till kvinnor från män, och kvinnor lever längre än män, så de resterande sex procenten fördelas ut i så kallad arvsvinst. Det går inte att ångra en överföring. De pensionsrätter som överförts förblir den andra partnerns och pengarna ingår inte heller i bodelningen vid en eventuell skilsmässa.

Starta ett pensionssparande till den som är föräldraledig

Att starta ett separat pensionssparande till den av er som är föräldraledig är ett bra sätt att öka jämställdheten i förhållandet. Om ni är gifta eller registrerade partners kan ni överväga att göra sparandet till enskild egendom.

Det innebär att det inte ingår i en bodelning och därför inte delas upp mellan er vid en eventuell skilsmässa. Om ni är sambor räcker det i vanliga fall med att sparandet står i rätt namn för att inte delas lika om ni separerar.

Se över ditt eget privata pensionssparande

Om du har möjlighet rekommenderar vi att du fortsätter pensionsspara under tiden du är föräldraledig. Går det inte är det bra att försöka kompensera med ett högre belopp per månad när du börjar jobba igen. Har du inte börjat pensionsspara bör du lägga upp en plan för att göra det så snart du kan.