Checklista: så finansierar ni ert bröllop

Oavsett om ni planerar för ett litet eller stort bröllop är det bra att sätta de ekonomiska ramarna från start. På så sätt har ni också möjlighet att undvika de vanligaste fallgroparna som riskerar att göra bröllopet onödigt dyrt.

7 tips för er som planerar bröllop

1. Prata igenom och lista det som är viktigast för er

Är det själva vigselakten, platsen för bröllopet, eller att ha en hejdundrande bröllopsfest? Det finns inga rätt eller fel, utgå från er själva och försök att inte titta så mycket på vad andra gjort. 

2. Uppskatta kostnader och sätt ett tak för vad det som mest får kosta   

Ha er lista som utgångspunkt och bestäm vad ni tycker är rimligt att betala för respektive del. Sätt sen ett tak för vad bröllopet som mest får kosta. Kanske behöver ni kompromissa på någon punkt för att få igenom en annan? 

3. Gör en noggrann budget 

När ni har de ekonomiska ramarna klara för er är det dags att sätta en budget. Försök att få med alla olika kostnadsposter som kläder, ringar, blommor, mat, transporter med mera. Med en noggrann budget blir det också enklare att prioritera. Var vill ni lägga krutet och var kan ni tänka er billigare alternativ?  

4. Öppna ett bröllopskonto 

Titta på hur mycket pengar ni får in varje månad och hur mycket ni behöver och har möjlighet att spara fram till bröllopet. Starta ett automatiskt månadssparande, där en bestämd summa sätts in på ett gemensamt konto varje månad. Döp det till ”bröllop” eller liknande, det är ett bra sätt att öka motivationen. 

– Det bästa är att kunna ha råd med sitt bröllop utan att behöva låna, men som ett komplement till sparandet kan det vara en lösning. Kom bara ihåg att lånet ska betalas tillbaka när bröllopet och allt det festliga är över, så att det finns utrymme i ekonomin för det, säger Ingela Gabrielsson privatekonom på Nordea. 

5. Ta in offerter och förhandla priser 

Att ta in offerter från flera olika leverantörer är ett smart sätt att komma ner i pris. Var inte heller rädd för att förhandla priserna så kostnaderna matchar er budget.  

– En av de vanligaste fallgroparna när man planerar sitt bröllop är att avvika från budgeten och sina prioriteringar. Det finns så mycket att välja på och det är vanligt att vilja ”ha allt”. Mitt råd är att hålla sig till ramarna eller omprioritera så budgeten ändå hamnar på samma nivå, säger Ingela Gabrielsson. 

6. Engagera gästerna i förberedelserna 

Vilka oanade talanger finns det som kan laga mat, ordna med dekorationer, göra en fin brudbukett, ordna musiken och liknande? Många är glada att få hjälpa till. 

7. Glöm inte bort juridiken 

Ansök om hindersprövning och ta ställning till om ni vill ha ett äktenskapsförord eller inte. Prata med en kunnig jurist om detta, det är det värt. 

Vad kostar ett bröllop?

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Privatekonom Ingela Gabrielsson och Sveriges mest kända bröllopskoordinator Johanna Kajson på Great Weddings om hur du kan få ditt drömbröllop att gå i uppfyllelse.

Så får ni ihop er bröllopsbudget

Om ni planerar att gifta er inom tre år rekommenderar vi att ni sätter upp ett automatiskt månadssparande till något av våra sparkonton. Eller sätt upp ett flexibelt sparande med automatiska överföringar när du har pengar på kontot. Ett annat sätt att göra det lite roligare att spara är att testa Xtraspar, en tjänst som sparar lite åt dig varje gång du handlar med ditt bankkort. 

Så mycket behöver ni spara varje månad för att få ihop er bröllopsbudget
BröllopsbudgetEfter 1 års sparandeEfter 1,5 års sparandeEfter 2 års sparande
150 000 kronor12 500 kr/månad8 333 kr/månad6 250 kr/månad
100 000 kronor8 333 kr/månad5 556 kr/månad4 167 kr/månad
50 000 kronor4 167 kr/månad2 778 kr/månad2 083 kr/månad


I räkneexemplet har vi utgått från ett sparkonto med 0 procent i ränta.

Största kostnadsposterna i bröllopsbudgeten

  • Mat och dryck (kuvertpris) 
  • Öppen bar efter middagen 
  • Klädsel 
  • Fotograf