Att flytta ihop

Kärleken är förstås en stor anledning till att flytta ihop och skaffa ett gemensamt boende. Man vill tillbringa mer tid tillsammans och kanske slippa fundera på om kläder och prylar finns på det ena eller andra stället. 

Ofta finns det också ekonomiska fördelar med att flytta ihop. Exempelvis som att spara in på kostnaderna med en gemensam bostad och dela på andra utgifter. Genom att dela på hushållsarbetet kan man även få tid över till saker man hellre vill göra. 

Det finns många fördelar med att flytta ihop, men det finns också många viktiga saker man bör tänka igenom innan flyttlasset går. Här har vi samlat råd och tips som är viktiga för er som funderar på att flytta ihop och skaffa ett gemensamt boende. 

Vad bör man tänka på innan man väljer att flytta ihop?

Att flytta ihop är ett stort och viktigt beslut. Därför ska ni inte ta det förhastat.

Det finns många frågor att fundera över i samband med att man ska flytta ihop i ett gemensamt boende. Några saker som är viktiga att diskutera i förväg är till exempel:

  • Ekonomi – hur ska ni dela på kostnaderna? Ska ni ha gemensam eller separat ekonomi? 
  • Vad innebär sambolagen för er? Behöver ni ett samboavtal?
  • Var ska ni bo – hos dig, hos mig eller i ett nytt gemensamt boende?

Fundera på olika för- och nackdelar med att flytta ihop för att se till att ni är redo för det stora steget.

Vad innebär ett gemensamt boende för relationen?

Att flytta ihop och skaffa en gemensam bostad kan innebära en stor omställning. Med ett gemensamt boende blir ni två som berörs av små och stora beslut, som var och en tidigare tagit på egen hand. Det kan röra allt från bostad och inredning till matvanor, städning, eller vad man lägger sina pengar på. 

Det krävs därför att båda parter är lyhörda och öppna för dialog. Var gärna beredda på att kompromissa och kanske ibland strunta i sådant som egentligen inte är så viktigt. Då är det lättare att komma fram till lösningar som känns bra för er båda två. 

Att flytta ihop är ett stort steg för relationen men med god kommunikation får ni bättre förutsättningar för ert liv tillsammans. 

Gemensam eller separat ekonomi

Olika åsikter om hushållsekonomin är ofta en av huvudanledningarna till att par går skilda vägar. Därför är det viktigt att redan från början prata igenom hur ni vill att ekonomin ska fungera. Var noga med att fördela utgifterna på ett sätt som båda är bekväma med och som känns rättvist. 

En lösning kan vara att ha en kombination av gemensam ekonomi och separat ekonomi.

Flytta in hos en av er eller i en ny gemensam bostad

En relevant fråga som också kan vara jobbig att diskutera när man ska flytta ihop är var man ska bo. Vissa par väljer att köpa eller hyra en ny lägenhet tillsammans, medan andra flyttar ihop i en befintlig lägenhet.

Det finns för- och nackdelar med båda alternativen och beslutet bör tas utifrån era egna förutsättningar. Här nedan kan ni läsa lite mer om de olika alternativen. 

Flytta in hos den andra

Om en av er redan äger eller hyr en tillräckligt stor bostad kan det kännas enkelt att den andra bara flyttar in. Det finns dock en del fallgropar. Känslomässigt kan det kännas mer som ”din bostad” än “vårt hem” om en av er blir inneboende hos den andra. Juridiskt och ekonomiskt finns det också en del saker att tänka på. 

För vissa kan en lösningen vara att den som flyttar in går in som delägare i bostaden eller står med på hyreskontraktet. Det undviker även problem som att gemensamma renoveringar och investeringar i bostaden bara blir den enes egendom, fast ni har betalat dem tillsammans.

Hitta en ny bostad ihop

Ett annat alternativ är att skaffa en ny gemensam bostad som passar bådas önskemål. På så sätt undviker ni oro över att en part ska känna sig obekväm eller att det juridiska ska skapa problem. Men det kan vara svårt att få tag på en gemensam bostad som är i lagom storlek och i rätt prisklass. 

Tänk på det här när ni letar bostad.

Om något händer i relationen

När man är nykär och flyttar ihop, kanske man inte tänker på vad som händer vid problem som sämre ekonomi eller separation. Det kan också vara jobbigt att diskutera sådana frågor. Men tyvärr kan de ekonomiska följderna bli stora om kärleken kraschar. 

Ta er därför tid att prata om de svåra frågorna och ta reda på vad som gäller, till exempel:

  • Sambolagen – vad innebär den? När räknas man som sambo? Kan den avtalas bort? 
  • Samboavtal – när behövs det?

Här reder Caroline Törnquist, vår talesperson för familjejuridik, ut vad som gäller när ni blir sambos.

Om ni känner er osäkra eller vill få råd, fråga en jurist. 

Få en kostnadsfri juridisk behovsanalys

Vid stora viktiga händelser i livet är det bra att se över den familjejuridiska situationen. Alla våra kunder erbjuds en kostnadsfri behovsanalys i familjejuridiska frågor och rabatt hos vår samarbetspartner Familjens JuristÖppnas i nytt fönster.