Vad är skimming?

Skimming är en typ av kortbedrägeri, där bedragarnas mål är att samla in informationen som finns på ditt kontokort. Detta kan göras på olika sätt, till exempel genom att manipulera bankomater eller betalterminaler.

Hur fungerar skimming?

Skimming går ut på att stjäla bankkortsinformation, som sedan kan användas till att exempelvis göra köp online. Informationen kan även kopieras över till ett blankt kort, som sedan används för att ta ut pengar i bankomater.

Skimming görs utan att kortinnehavaren vet om det, och kan ske på några olika sätt.

Olika typer av skimming

  • Skimming via kortläsare går ut på att bedragarna monterar en utrustning ovanpå en bankomat eller en betalterminal, till exempel vid en bensinstation. Den falska terminalen läser då av både ditt kortnummer och din PIN-kod när du betalar med kortet.
  • Trådlös skimming innebär att någon läser av ditt kort med hjälp av en så kallad NFC-läsare (Near Field Communication). Bedragaren kan då stjäla informationen på ditt bankkort genom att vara inom en meters avstånd. Trådlös skimming kan ske på trånga platser som i kön i matbutiken eller på bussen. Moderna kort med chip kan dock inte bli skimmade på det här sättet.

Varför är skimming mindre vanligt i Sverige?

Skimming är rätt ovanligt i Sverige idag. Mycket av det kan vi tacka teknologin i de flesta moderna kort. Numera har nämligen i princip alla nya bankkort ett så kallat EMV-chip. Det är en standard från Europay, Mastercard och Visa på kort med kontaktlösa betalningar – alltså kort man kan "blippa" med.

Dessa chip genererar unik krypterad data för varje transaktion. Det gör det mycket svårare för bedragare att kopiera kortinformationen och genomföra obehöriga transaktioner. Alla våra kort är utrustade med EMV-chip.

Hur kan jag skydda mig mot skimming?

Det bästa sättet att skydda dig mot skimming är att vara försiktig med ditt kort. Dela det inte med någon annan. Här är några fler tips för att skydda dig mot kortbedrägeri:

  • Använder du kortet i en bar eller restaurang, be då att få tillbaka det direkt efter betalningen.
  • Var uppmärksam innan du sätter in ditt kort i en bankomat eller betalterminal, och se om något ser misstänkt ut. Är du osäker, meddela personalen eller banken.
  • Täck för din PIN-kod med handen när du betalar eller ta ut pengar.
  • Använd kort med chip snarare än magnetremsa, då de är mycket svårare att skimma.
  • Kolla dina kontoutdrag ofta, så att du ser om det skett någon betalning du inte känner igen. Om du upptäcker något avvikande, kontakta oss direkt och rapportera det.

Har du blivit utsatt för skimming?

Om du har blivit utsatt för annonsbedrägeri, eller någon annan form av bedrägeri, bör du alltid anmäla det både till oss och polisen.