Kundservice Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Frågor och svar kring sparande och investeringar

Läs våra vanligaste frågor och svar kring sparande och investeringar

Hur handlar jag med aktier och andra värdepapper?

För att handla med aktier och andra börshandlade produkter/finansiella instrument behöver du en depå. r kan du läsa mer om depåer.

Du behöver även ha registrerat en LEI-kod. HärÖppnas i nytt fönster kan du läsa mer om LEI-koder.

Om du redan har en depå och en registrerad LEI-kod kan du handla när du loggat in i Nordea Business. Välj Spara och placera i menyn och klicka sedan på Sök värdepapper. Här kan du söka på värdepapprets namn alternativt klicka på den placeringstyp du är intresserad av.

För att få mer information om ett visst värdepapper klickar du på den raden, så fälls en informationsruta ned.

Det tar normalt två likviddagar innan köpet genomförs.

Hur köper jag fondandelar?

När du är inloggad i Nordea Business klickar du på Spara & Placera i menyn och klicka sedan på Sök värdepapper för att köpa fondandelar i en ny fond. Här kan du söka på värdepapprets namn alternativt klicka på den placeringstyp du är intresserad av.

För att få mer information om ett visst värdepapper klickar du på den raden, så fälls en informationsruta ned.

För att köpa fler fondandelar i en fond som du redan har väljer du Spara & placera i menyn och klickar sedan på på Översikt. Om du klickar på fonden ser du den generella utvecklingen och kan även välja ”Köp” ned till höger om fonden.

Det tar normalt två likviddagar innan köpet genomförs. 

Hur lång tid tar det att handla med fonder och värdepapper?

När du handlar med fonder och aktier är det normalt två likviddagar som gäller. Det innebär att du normalt har pengarna på kontot två vardagar efter att vi har genomfört försäljningen.

Hur säljer jag fondandelar?

När du är inloggad i Nordea Business klickar du på Spara & Placera i menyn och sedan Översikt. Därefter klickar du på den fond det gäller och nere till höger om fonden hittar du sälj-knappen.

Hur tar jag ut pengar från en Kapitalförsäkring?

Återköp kan göras tidigast 1 år efter nyteckning.

Om du har ditt kapital placerat i värdepapper behöver du först göra en försäljning innan du kan göra ett återköp. Det tar vanligtvis två bankdagar innan likviden är tillgänglig.

För att sälja andelar i en befintlig fond loggar du in i Nordea Business och väljer Spara & placera i menyn följt av Översikt. Därefter klickar du på den fond det gäller och på knappen ”Sälj” ned till höger om fonden.

Sedan behöver du kontakta Kundcenter Företag för att få hjälp med återköpet.

När du är inloggad i Nordea Business kan du antingen chatta eller skicka ett meddelande. För att skicka ett meddelande klickar du på brev-ikonen uppe till höger följt av ”Nytt meddelande”.

Du har också möjlighet att ringa Kundcenter Företag på telefonnummer 0771-350 360. För allra smidigast hantering identifierar du dig med ditt personnummer och Mobilt BankID. 

Vad är en LEI-kod?

För att kunna handla derivat, valutor, obligationer, aktier, börshandlade fonder eller andra finansiella instrument behöver företag och andra juridiska personer ha en Legal Entity Identifier (LEI).

Läs mer om LEI-koder och hur du skaffar en härÖppnas i nytt fönster

Vad är Fondväljaren?

Genom Fondväljaren har du möjlighet att snabbt och enkelt skapa en fondportfölj som passar din investeringsprofil.

Du når tjänsten när du loggat in i Nordea Business via Spara och placera i menyn, klicka sedan på Sök värdepapper så hittar du den där.

Vad är Nordea Investor?

Nordea Investor är vår handelsplattform för fonder, aktier och andra värdepapper.
Du hittar tjänsten när du är inloggad i Nordea Business under Spara & placera i menyn, välj sedan Sök värdepapper. Längst ner på sidan klickar du på Nordea Investor.

Här kan du läsa mer om Nordea Investor. 

Vad är rapport för placeringsavgifter?

Rapporten för placeringsavgifter sammanfattar hur dina fonder och värdepapper har utvecklats under ett kalenderår och visar årsavgiften för dina placeringar.

Du som företags/föreningskund får hem rapporten per post.

Du kan läsa mer om kostnadsrapporten här

Vad kostar det att handla med värdepapper?

När du köper Nordeafonder är det generellt sett kostnadsfria insättningar och uttag. Det som tillkommer är förvaltningsavgiften samt eventuella övriga kostnader.

För att få reda på vad just din fond har för avgifter kan du läsa den fullständiga fondinformationen när du är inloggad i Nordea Business genom att välja Spara och placera i menyn och klicka på Översikt. Klicka på fonden och sedan Mer information. Då kommer du in på en ny sida, längst ned till höger hittar du uppgifter om kostnader.

Här hittar du information om priser och villkor för vår Värdepapperstjänst Depå.