Kundservice Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Full koll på finanserna

Ta del av investerarens bästa tips om hur du pitchar din affärsidé och läs om olika finansieringsalternativ för ditt företag och vad vi kan hjälpa dig med när du startar eget.

Allt du behöver veta när du ska finansiera ditt företag

Steg 4

När man ska starta företag så behöver man kapital. Hur mycket du behöver beror på vilken sorts verksamhet du tänkt ägna dig åt. Om du ska försörja dig uteslutande på din nya verksamhet, så kommer du behöva kapital för att täcka etableringskostnader och för att kunna driva företaget tills det genererar vinst. Många företag misslyckas för att man underskattar hur mycket det kostar att starta företaget på ett bra sätt, och vad som krävs för att hålla företaget flytande i den första, kritiska fasen. När du börjar skissa på din finansieringsplan ska du börja med att fråga dig själv:

1.     Hur mycket pengar måste mitt företag dra in för att täcka både företagets kostnader och mina privata utgifter?

2.      Har jag egna pengar att finansiera mitt företag med?

3.     Om jag inte har möjlighet att spara ihop ett eget kapital, hur ska jag då finansiera min verksamhet? 

Det finns en mängd olika sätt att ordna finansiering på för att kunna starta företag. Men tänk på att de alla har sina för- och nackdelar och att du ska välja det alternativ som passar din verksamhet bäst. För att hjälpa dig att hitta det alternativ som är rätt för dig och din verksamhet kommer vi att presentera de finansieringslösningar som är vanligast för nyföretagare i Norden.

Vi hoppas att vår finansieringsguide ska vara till hjälp vid din företagsstart.

Vad ska du ha finansieringen till?

När brukar små och nystartade företag börja leta finansiering? Svaret beror på vilken sorts verksamhet det är frågan om. Innan du börjar söka finansiering så borde du upprätta en väl genomtänkt finansieringsplan och samtidigt fundera över varför ditt företag behöver finansiering.

Din affärsplan och din budget är två viktiga verktyg för att ta reda på hur mycket du behöver, vad du ska använda finansieringen till, och när du behöver den. 

Finansiering - Starta eget-guide (steg 4)

Finansieringsalternativ

Här nedan presenterar vi olika sätt att finansiera ett nystartat företag, och går igenom vad vi ser som för- och nackdelar för varje alternativ. En grundregel är att ju mer du har tänkt skala upp din verksamhet, desto mer intressanta borde alternativen lite längre ner på listan vara för dig. 

Under arbetet med din finansieringsplan kan det också vara värt att tänka på att flera av finansieringsalternativen går att kombinera, och att din bank kan stötta dig under resans gång.

Familj, vänner och kollegor

Familj, vänner och kollegor

kan bidra genom att låna ut pengar, eller investera i ditt företag och på så sätt bli en framtida affärspartner.

Fördelar

Att använda sina egna besparingar är vanligen det första steget när man startar företag. Ett annat vanligt sätt att få in pengar är att vända sig till sitt personliga och professionella nätverk. Det rör sig om människor som känner dig väl och som ofta vill hjälpa dig att lyckas. Och de förväntar sig inte nödvändigtvis så mycket i gengäld. Dessutom kan det uppfattas som en stark signal om att du verkligen tror på din idé, något som på sikt kan vara avgörande för framtida investerare.

Nackdelar

Du ska vara väl medveten om att lån mellan vänner kan vara ett känsligt ämne som kan komma att påverka dina personliga relationer. Om du är noga med att upprätta kontrakt med tydliga villkor så kan du undvika oönskade konflikter.

.
Statligt finansieringsstöd
Finansiering genom en bank
Crowdfunding
Professionella investerare

Hitta en bankpartner

När det kommer till finansiering av ditt företag så ska du komma ihåg att banker inte är investerare. Men om de betraktar ditt företags återbetalningsförmåga som relativt god så kommer de ofta att låna dig pengar. För att avgöra din återbetalningsförmåga kommer banken vilja bedöma din affärsplan, ditt kassaflöde och dina säkerheter. De kommer också se till ditt engagemang. Hur mycket tid och pengar är du beredd att investera för att lyckas? Din personliga kreditvärdighet kan också vara en viktig faktor. Hur ser din historia med banken ut sedan tidigare? Har du kunnat betala tillbaka tidigare lån enligt plan?

Filmen här nedan kommer kunna ge dig värdefulla insikter när det kommer till vad bankerna tittar på när du tar kontakt med dem för att få finansiering.

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Dags att komma igång med ditt företag

Vi träffar många sorters företag varje dag. Det innebär att oavsett vilka utmaningar och behov ditt företag har, så har vi förmodligen redan sett något motsvarande. Se till att dra full nytta av vår erfarenhet, vårt nätverk och vår expertis när du startar ditt företag och får det att växa.

Om du är på jakt efter en investerare så kan vi hjälpa dig att komma i kontakt med rätt person i vårt nätverk. Dessutom har vi andra kontakter och tillgång till andra öppningar som du kan ha nytta av. Ta en titt på våra initiativ för att främja företagande, våra entreprenörsnätverk och tjänster för företagare. Kanske kommer du hitta något som kan ta ditt företag till helt nya höjder.

En banklösning för att matcha dina ambitioner

Vi har satt samman en helhetslösning med våra bästa tjänster för dina dagliga bankaffärer. Internetbank, mobilbank, transaktionskonto och kort ingår.

Läs mer och beställ online

Dealmakers och dealbreakers

Sättet du närmar dig en bank eller investerare på kan betyda skillnaden mellan succé och fiasko.

Sälj in din affärsidé

Vad tittar en investerare på innan hen satsar på ett företag? Och vad tilltalas banken av? Vi hoppas att vår pratstund med en erfaren investerare och en företagsrådgivare kommer ge dig insikt i hur du bäst ska förbereda dig innan du tar kontakt med någon av deras kollegor. Vi kommer också guida dig i hur du skapar både den perfekta ”hisspitchen” och en mer utförlig pitch av din affärsidé i nio enkla steg. Dessutom tipsar vi om hur du gör den perfekta presentationsplanen. Och för att du ska kunna vinna hjärtan och öppna plånböckerna hos de du vill ska finansiera ditt äventyr, så har vi också tagit med några konkreta tips på hur du bäst ska presentera din affärsidé.

Om du menar allvar med dina affärer

Det finns en mängd juridiska angelägenheter som du måste ha ordning på när du ska starta ditt företag. Särskilt viktigt är det om ni är flera ägare.