Allt du behöver veta när du ska finansiera ditt företag

När man ska starta företag så behöver man kapital. Hur mycket du behöver beror på vilken sorts verksamhet du tänkt ägna dig åt. Om du ska försörja dig uteslutande på din nya verksamhet, så kommer du behöva kapital för att täcka etableringskostnader och för att kunna driva företaget tills det genererar vinst. Många företag misslyckas för att man underskattar hur mycket det kostar att starta företaget på ett bra sätt, och vad som krävs för att hålla företaget flytande i den första, kritiska fasen. När du börjar skissa på din finansieringsplan ska du börja med att fråga dig själv:

1.     Hur mycket pengar måste mitt företag dra in för att täcka både företagets kostnader och mina privata utgifter?

2.      Har jag egna pengar att finansiera mitt företag med?

3.     Om jag inte har möjlighet att spara ihop ett eget kapital, hur ska jag då finansiera min verksamhet? 

Det finns en mängd olika sätt att ordna finansiering på för att kunna starta företag. Men tänk på att de alla har sina för- och nackdelar och att du ska välja det alternativ som passar din verksamhet bäst. För att hjälpa dig att hitta det alternativ som är rätt för dig och din verksamhet kommer vi att presentera de finansieringslösningar som är vanligast för nyföretagare i Norden.

Drömmer du om din egen verksamhet?

Vi har gjort det så enkelt som möjligt för dig. Du får ett företagspaket med de tjänster hos oss som du behöver för att komma igång. 

Läs mer om vårt företagspaket

Vad ska du ha finansieringen till?

När brukar små och nystartade företag börja leta finansiering? Svaret beror på vilken sorts verksamhet det är frågan om. Innan du börjar söka finansiering så borde du upprätta en väl genomtänkt finansieringsplan och samtidigt fundera över varför ditt företag behöver finansiering.

Din affärsplan och din budget är två viktiga verktyg för att ta reda på hur mycket du behöver, vad du ska använda finansieringen till, och när du behöver den. 

Finansiering - Starta eget-guide (steg 4)

Finansieringsalternativ

Här nedan presenterar vi olika sätt att finansiera ett nystartat företag, och går igenom vad vi ser som för- och nackdelar för varje alternativ. En grundregel är att ju mer du har tänkt skala upp din verksamhet, desto mer intressanta borde alternativen lite längre ner på listan vara för dig. 

Under arbetet med din finansieringsplan kan det också vara värt att tänka på att flera av finansieringsalternativen går att kombinera, och att din bank kan stötta dig under resans gång.

Familj, vänner och kollegor
Statligt finansieringsstöd
Finansiering genom en bank
Crowdfunding
Professionella investerare

Familj, vänner och kollegor

kan bidra genom att låna ut pengar, eller investera i ditt företag och på så sätt bli en framtida affärspartner.

Fördelar

Att använda sina egna besparingar är vanligen det första steget när man startar företag. Ett annat vanligt sätt att få in pengar är att vända sig till sitt personliga och professionella nätverk. Det rör sig om människor som känner dig väl och som ofta vill hjälpa dig att lyckas. Och de förväntar sig inte nödvändigtvis så mycket i gengäld. Dessutom kan det uppfattas som en stark signal om att du verkligen tror på din idé, något som på sikt kan vara avgörande för framtida investerare.

Nackdelar

Du ska vara väl medveten om att lån mellan vänner kan vara ett känsligt ämne som kan komma att påverka dina personliga relationer. Om du är noga med att upprätta kontrakt med tydliga villkor så kan du undvika oönskade konflikter.

.

Statligt finansieringsstöd 

från institutioner vars uppgift är att främja entreprenörskap och företagande genom att erbjuda verksamhetsstöd, stipendier, lån eller säkerheter.

Fördelar

Det här kan vara ett tryggt sätt att få finansiering på. Att du får offentlig finansiering kan också uppfattas vara en positiv signal som på sikt kan attrahera andra finansierare. Statliga institutioner kan ibland också hjälpa dig på andra sätt, t.ex. genom att erbjuda säkerhet när du söker finansiering hos en bank.

Nackdelar

Det kan finnas många krav och förutsättningar förknippade med stödet. Dessutom kan själva ansökningsprocessen vara tidsödande och kräva mycket pappersarbete. Det finns i flera fall begränsningar för vilka sorts verksamheter som kan få stöd. Lån från statliga institutioner har också ofta sämre räntevillkor än motsvarande lån från en bank. Du måste alltså vara noga med att se till att du förstår alla villkor och kostnader som är förknippade med lösningen. 

Finansiering genom en bank

till exempel Nordea, som kan erbjuda olika finansieringsprodukter och lösningar för entreprenörer som lån, kreditkort, checkkredit och leasingavtal.

Fördelar

Du behåller ägarskap av och kontroll över ditt företag och får behålla hela företagets överskott. Det finns många sorters finansieringslösningar för olika syften, vi hjälper dig gärna att hitta den bästa lösningen för just din situation.

Nackdelar

Lån och andra krediter är förknippade med räntor och andra avgifter. Oftast kräver banken också att du kan uppvisa någon form av säkerhet innan de vill låna ut pengar till ditt företag.

Crowdfunding

kallas det när privatpersoner bidrar till att finansiera ditt företag via en digital plattform i utbyte mot en belöning eller en del i ditt företag. Det kan också röra sig om att skänka eller att låna ut pengar.

Fördelar

Crowdfunding ger dig tillgång till en stor mängd potentiella investerare samtidigt. En sådan kampanj kan hjälpa dig att bekräfta din affärsidé, ge dig värdefull feedback och etablera en kundbas innan du ens finns på marknaden. Det kan också var ett effektivt sätt att marknadsföra ditt företag.

Nackdelar

Crowdfunding har blivit allt populärare, så för att sticka ut i mängden krävs det en hel del tid och energi för att göra en intressant kampanj för att marknadsföra din idé. Att ha många små investerare kan också medföra mycket administration. Med en stor mängd bidrag kan det också vara svårt att förutse när (eller ens om) du kommer nå ditt mål. Eftersom kampanjerna oftast följer principen ”allt eller inget” riskerar du att inte få någon finansiering alls om du inte uppnår hela ditt finansieringsmål. Tänk också på att det finns en risk att människorna som deltar i din crowdfunding blir besvikna om det inte blir något av din kampanj i slutändan. Det kan påverka ditt företags rykte negativt.
.

Professionella investerare

som affärsänglar och riskkapitalister kan erbjuda kapital i utbyte mot delägarskap.

Fördelar

Den stora fördelen med professionella investerare är att de kommer kunna guida dig på resan mot tillväxt med hjälp av sin erfarenhet, sitt nätverk och tillgång till resurser de kan ställa till ditt förfogande. Kom också ihåg att pengarna du får inte är ett lån, så du behöver inte betala tillbaka dem.

Nackdelar

Var beredd på att professionella investerare kan komma att kräva större avkastning och inflytande över ditt företag än vad du tänkt lämna ifrån dig. Eftersom de sällan är nykomlingar i branschen så kan de också vara tuffa motparter i förhandlingar. I vilket fall som helst kommer de att ta en andel av ditt företag och dess vinster, vilket betyder att du förlorar kontroll och kommer bli tvungen att ta in andra åsikter än dina egna. De har höga förväntningar på avkastning och kommer naturligtvis också driva på för att skapa det. Tänk på att entreprenörer med liten erfarenhet kan ha svårt att vinna investerarens förtroende då de ofta tittar på tidigare framgång som en indikator för förtroende. 

Hitta en bankpartner

När det kommer till finansiering av ditt företag så ska du komma ihåg att banker inte är investerare. Men om de betraktar ditt företags återbetalningsförmåga som relativt god så kommer de ofta att låna dig pengar. För att avgöra din återbetalningsförmåga kommer banken vilja bedöma din affärsplan, ditt kassaflöde och dina säkerheter. 

  • De kommer också se till ditt engagemang. Hur mycket tid och pengar är du beredd att investera för att lyckas? 
  • Din personliga kreditvärdighet kan också vara en viktig faktor. Hur ser din historia med banken ut sedan tidigare? Har du kunnat betala tillbaka tidigare lån enligt plan?

De här är några av de frågor som banken kommer ställa till dig när du tar kontakt med dem för att få finansiering.

Dags att komma igång med ditt företag

Vi träffar många sorters företag varje dag. Det innebär att oavsett vilka utmaningar och behov ditt företag har, så har vi förmodligen redan sett något motsvarande. Se till att dra full nytta av vår erfarenhet, vårt nätverk och vår expertis när du startar ditt företag och får det att växa.

Om du är på jakt efter en investerare så kan vi hjälpa dig att komma i kontakt med rätt person i vårt nätverk. Dessutom har vi andra kontakter och tillgång till andra öppningar som du kan ha nytta av. Ta en titt på våra initiativ för att främja företagande, våra entreprenörsnätverk och tjänster för företagare. Kanske kommer du hitta något som kan ta ditt företag till helt nya höjder.