Kundservice Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Få juridiken på plats

Lär dig om olika avtalstyper som nyföretagare borde känna till och vilka juridiska utmaningar som är vanligast för nyblivna entreprenörer direkt från advokaten Frederik.

Vill du göra affärer måste du få koll på juridiken

Steg 5

Det är mycket att tänka på när du gör verklighet av din affärsidé. Du är helt fokuserad på din fantastiska affärsidé, du planerar och startar upp produktion, övertygar investerare och affärspartners. Allt händer så fort, och när dagarna blivit till veckor som blivit till månader, är det lätt att glömma att göra skriftliga avtal av muntliga överenskommelser. Plötsligt en dag slutar din leverantör att leverera, eller så är det ett av dina avtal som sägs upp. Eller så kanske din affärspartner hoppar av och stjäl din affärsidé. Det är ju svårt att skydda sig mot oväntade händelser, men du kan åtminstone se till att de inte skadar ditt företag. Artiklarna och filmerna som följer här har vi samlat för att inspirera dig och göra det enklare för dig att få juridiken på plats. 

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Att få det ner det i skrift

Vi tog en pratstund med en av Nordeas företagsrådgivare och ett gäng nordiska entreprenörer om hur viktigt det är att få ner alla överenskommelser på papper - och gärna så tidigt som möjligt.

Inget avtal = inga affärer

Affärsjuristen Frederik Asboe från byrån Advokat & Co. har några goda råd om de viktigaste juridiska frågorna som nyblivna entreprenörer behöver känna till. Läs och begrunda innan du tar nästa steg på vägen mot din företagsdröm.

Det finns avtal för nästan allt

Att förstå och kunna skriva ett heltäckande avtal kan kännas svårt. Vad som är ett bra avtal för dig beror på vilken typ av verksamhet du driver. Om du tänker ha företagspartners, ta in investerare, kanske samarbeta med flera olika leverantörer eller anställa så finns det specifika avtal för just det som är viktiga att känna till. Vår genomgång kommer ge dig en introduktion till de viktigaste avtalstyperna som du stöter på som nybliven entreprenör.

Innan vi ger oss in på specifika avtalstyper så går vi igenom några grundläggande klausuler som brukar inkluderas i de flesta avtaltyper:

 • Beskrivning av parterna (Namn och vilken roll de kommer ha i avtalsförhållandet)
 • Avtalets giltighetstid (mellan vilka datum avtalet gäller)
 • Pris och betalningsvillkor (hur mycket, när och hur sker ersättning?)
 • Sekretess (hur känslig information parterna delar med varandra ska hanteras) 
 • Konsekvenser vid avtalsbrott
 • Lagvalsregler (vilket lands lag som ska användas för tolkning av avtalet)
 • Regler för hur eventuella tvister ska hanteras
Kompanjonsavtal

Kompanjonsavtal

När du startar företag tillsammans med någon är detta ett av de viktigaste dokumenten. Även om juridiska frågor kan vara det sista ni tänker på, är det viktigt att ni tar er tid att komma överens hur ert samarbete ska se ut och dokumentera det i ett kompanjonsavtal. Ett kompanjonsavtal är också viktigt för att kunna teckna en kompanjonsförsäkring som kan vara bra om ni vill undvika att andelar av företaget går vidare till arvingar om någon av delägarna plötsligt skulle gå bort. Kompanjonsavtalet klargör vad som gäller mellan parterna ifråga om:  

 • Ansvars- och arbetsfördelning
 • Ägarskapsfördelning
 • Värdering av andelar 
 • Vad som händer om någon vill lämna företaget 
 • Vinstfördelning
 • Beslutsordning
Sekretessavtal
Konsultavtal
Anställningsavtal

En banklösning för att matcha dina ambitioner

Vi har satt samman en helhetslösning med våra bästa tjänster för dina dagliga bankaffärer. Internetbank, mobilbank, transaktionskonto och kort ingår.

Läs mer och beställ online

Inspiration inför avtalsskrivningen

Vi frågade några av Nordeas företagsrådgivare och tre entreprenörer om deras erfarenheter av avtalsskrivande. Av dem kan du lära dig hur viktigt det är att ha avtal på plats som reglerar företagets handlingar, överenskommelser och affärer.

Utanför avtalet

Dessvärre kan inte alla juridiska frågor lösas genom att ha rätt sorts avtal på plats. Redan innan du registrerar ditt företag behöver du tänka igenom hur ditt företags juridiska struktur ska se ut. Det kan bli kostsamt om din verksamhet till exempel inte har registrerats under rätt bolagsform. Vad konsekvenserna blir beror lite på vad du har missat men det kan röra sig om allt från hög restskatt till böter eller till och med att du blir stämd. Var noga med att registrera om ditt företag hos myndigheterna när viktiga förändringar sker. Till exempel om du tar in en delägare eller om du vill börja jobba med import eller export eller om du vill anställa.

När det kommer till dina anställda är inte anställningsavtalet det enda dokumentet som är viktigt att tänka på. Det kan vara en god idé att skapa en manual eller handbok med företagets värdegrund. Ett sådant dokument ger grogrund för en sund företagskultur och kan förhindra att saker som diskriminering och sexuella trakasserier sker.

Se till att inte göra dessa juridiska misstag:

 1. Förvara kunddata och känslig information i strid med gällande lagstiftning eller sekretessavtal.
 2. Låta bli att upprätta ett avtal som reglerar hur konflikter mellan aktieägare ska lösas. 
 3. Sakna en handlingsplan för om en delägare hoppar av företaget. 
 4. Registrera den juridiska strukturen för ditt företag felaktigt.
 5. Smutskasta konkurrenter, oavsett om det sker offentligt eller anonymt.
 6. Låta bli att skydda rättigheter genom patent, copyright, upphovsrätt och mönsterskydd.
 7. Betala dina anställda för låg lön eller bryta mot andra regler om anställningsskydd. 
 8. Glömma skaffa en F-skatt/FA-skatt-sedel.

Geniala lösningar kräver hårt jobb

Hur har andra entreprenörer gjort för att marknadsföra sina företag och skapa intresse i sin målgrupp? Ta reda på vad som skulle fungera för dig och se varför det lönar sig att tänka annorlunda.