Vad är 3:12 reglerna?

3:12-reglerna styr vad du som delägare av ett företag ska betala för skatt när du tar ut utdelning i företaget. 3:12 reglerna innebär att utdelning upp till ett särskilt gränsbelopp beskattas med 20 procent. Utdelning och kapitalvinster över gränsbeloppet upp till ett tak beskattas som tjänsteinkomst. Utdelning över taket beskattas som en vanlig utdelning med 30 procent. Skatten på utdelning och kapitalvinst över gränsbeloppet upp till taket varierar beroende på var du bor och vilken lön du tagit ut.

För vem gäller reglerna?

3:12 reglerna gäller för ägare av fåmansföretag. Fåmansföretag är ett begrepp inom skatterätten och enligt huvuddefinitionen är det ett aktiebolag eller ekonomisk förening, där fyra eller färre delägare tillsammans har mer än hälften av rösterna för aktierna i företaget. Reglerna bestämmer hur mycket du beskattas på utdelning och kapitalvinst från ditt företag.

Gränsbelopp - förenklingsregeln och huvudregeln

Som delägare i ett fåmansföretag har du alltså möjlighet att varje år ta ut utdelning till lägre beskattning upp till ett visst gränsbelopp. Det finns två sätt att beräkna gränsbeloppet – förenklingsregeln och huvudregeln. Du som delägare kan själv välja vilken regel som passar dig bäst beroende på din situation. 

Förenklingsregeln

När du använder dig av förenklingsregeln beräknas gränsbeloppet baserat på ett schablonbelopp som består av 2,75 inkomstbasbelopp. Det innebär att du under 2025 kan plocka ut en utdelning på 209 550 kr och betalar 20 % skatt på beloppet. Gränsbeloppet gäller för de delägarna som äger aktier vid årets ingång (1 januari).   

Huvudregeln

Enligt huvudregeln beräknas gränsbeloppet på anskaffningsvärdet på dina aktier i bolaget. Du kan även lägga till ett belopp som är baserat på de löner som bolaget betalade ut under föregående år. För att kunna göra det krävs det att du eller en närstående tar ut en viss minimilön från bolaget och äger minst 4 % av kapitalet i bolaget. 

Om du har anställda i bolaget och tar ut lön kan det vara bättre att använda huvudregeln. 

Sparat utdelningsutrymme

Om du inte tar ut någon utdelning kan du välja att flytta över utdelningen till nästa år. Detta kallas sparat utdelningsutrymme. Detsamma gäller om du tar ut utdelning men inte nyttjar hela gränsbeloppet. Sparat utdelningsutrymme kan användas för att få en lägre skatt vid utdelning eller vinst i framtiden. Dessutom får du räkna upp det sparade utdelningsutrymmet med en ränta varje år. Du har även möjlighet att placera det sparade utdelningsutrymmet. 

Förslag på ändringar till 3:12 reglerna

I maj 2025 publicerade regeringen en lagrådsremiss med förslag på ändringar av 3:12 reglerna. Förslaget innehåller en del förenklingar av det komplexa regelverket. Reglerna föreslås träfa i kraft 1 januari 2026 men först måste det lämnas en proposition och sedan ska riksdagen godkänna ändringarna.  

Regeringen föreslår bland annat följande ändringar

  • Förenklingsregeln och huvudregeln tas bort och ersätts av en gemensam regel.
  • Ett nytt schablonbelopp på 4 inkomstbasbelopp istället för dagens 2,75 införs som föredelas på delägarnas andelar.
  • Kravet att ägare av fåmansbolag behöver äga minst 4% av aktierna för att använda sig av lönebaserat utrymme tas bort. Även lönekravet tas bort men istället införs det ett löneavgdrag på 8 inkomstbasbelopp. 
  • Räntan på det sparade utdelningsutrymmet tas bort.
  • Karenstiden för vilande bolag kortas ned från fem till fyra år.