Vad betyder kassaflöde och likviditet?

Kassaflöde är flödet av betalningar som strömmar in och ut u företaget. Kassaflödet kan inte visa en tillförlitlig bild av företagets betalningsberedskap.

Likviditet (på engelska liquidity) är företagets betalningsförmåga. Det betyder till exempel företagets förmåga att återbetala sina kortfristiga skulder. Likviditet är också företagets förmåga att omvandla fasta tillgångar till pengar. 

Genom att ha en bra balans i kassaflödet och förbättra likviditeten skapar man de bästa förutsättningarna för tillväxt i företaget. 

Varierande kassaflöde kan bero på olika saker

Företagets kassatillgångar kan variera på grund av interna beslut om investeringar eller strategiska ändringar och av externa orsaker som konjunkturen eller betalningsproblem hos kunder. 

Tips när kassaflödet varierar och företagets ekonomi är ansträngd

Här finns tips som kan vara bra även innan ekonomin i företaget blir ansträngd.

Få en tydlig överblick med en budget

Om du inte redan har gjort en budget för din verksamhet är det dags att göra det nu. Det gör att du får koll på dina faktiska utgifter. Det kan finnas poster som tömmer kassan som du inte tänkt på, och som du kanske kan dra ner på?

Missa inte säsongsvariationer: om du förväntar dig att en större del av dina intäkter kommer under vissa månader är det bra att tänka på det när du beräknar årsintäkten. 

Var uppmärksam på ditt kassaflöde

Ser du att inbetalningarna är lägre än utbetalningarna och att beloppen överstiger vad som finns i kassan under vissa tidpunkter? Om det inte är engångsposter så handlar det om säsongs- eller konjunkturvariationer. 

Anpassa då din verksamhets kapacitet efter efterfrågan. Räknar du med mindre efterfrågan vissa perioder kan du minska produktionen och se till att personalen tar semester - eller tvärtom vid högre efterfrågan. 

Bygg nära relation med dina leverantörer

Om du påverkas av säsongs- eller konjunkturvariationer kan goda relationer med dina leverantörer bidra till minskad press på ditt kassaflöde. Då kan du be om förlängd kredit eller om att få delbetala under en period. 

Om du är osäker på hur flexibla dina leverantörer är kan du alltid ha en informell diskussion med dem och fråga hur de brukar hantera sådana här situationer.

Goda betalvanor skapar balans i ditt kassaflöde

Många företag kan med enkla medel förbättra kassaflödet bara genom att se över interna rutiner, till exempel hur man fakturerar och gör andra betalningar. 

Det är en bra idé att förbättra dina rutiner så du får betalt och i god tid.

Vi kan hjälpa dig att jämna ut kassaflödet

Varierande kassaflöde och säsongs- eller konjunkturvariationer hos företag ser vi som en naturlig och rent av sund del av verksamheten. Tveka inte över att ta upp variationerna med oss. Utifrån ditt kassabehov har vi flera olika lösningar som kan hjälpa ditt företag.

Företag med mindre kassabehov
Företag med större kassabehov

Tjänster för företag med mindre kassabehov

Kontokredit

Behöver du hjälp under tiden du väntar på betalning från dina kunder, eller vill du ha en mer flexibel kassahantering? Då kan en kontokredit passa, eftersom med en beviljad kredit kopplad till företagets konto finns extra pengar till hands om det behövs.

Läs mer och ansök om kontokredit

First Card

Om du bara behöver ett mindre belopp för exempelvis dina inköp och vill använda dina tillgångar som säkerhet för andra investeringar längre fram. Då kan företagskort First Card vara en bra lösning för dig. Du har upp till 45 dagars räntefri kredit ger dig extra tid att hantera betalningen.

Läs mer och ansök om First Card

Tjänster för företag med större kassabehov

Företagslån

Om du räknar med att behöva ett större belopp och inte har problem med att ställa en personlig eller företagsägd tillgång som säkerhet kan ett lån vara en bra lösning. Säkerheten kan vara personlig eller ägas av företaget. 

Läs mer och ansök om företagslån

Factoring

Factoring är smidigt för dig som behöver hjälp med att få betalt av dina kunder. På grund av högre administrativa kostnader är passar factoring för företag som hanterar många kundfordringar samtidigt. Factoring är ett bra sätt att förbättra likviditeten.  

Läs mer om factoring

Kontokredit

Jämnar ut svängningarna i likviditeten. Du betalar ränta bara för den delen av krediten du utnyttjar.

Läs mer om kontokredit

First Card

Företagskortet First Card hjälper dig att spara tid och ha kontroll över företagets utgifter.

Läs mer om First card

Företagslån

Ett företagslån är en flexibel och förutsägbar lösning, som ställer krav på någon typ av säkerhet.

Läs mer om företagslån

Factoring

Passar företag som vill frigöra kapital ur kundfordringar och förbättra likviditeten.

Läs mer om factoring och fakturafinansiering