Fråga oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Tips på finansiering för nystartade företag

År 2014 genomförde Washington University en studie där de frågade företagsägare om de hade en affärsplan eller inte. Av de företagsägare som hade en affärsplan lyckades 64 procent så småningom expandera sina verksamheter. Bland företagsägarna som var utan affärsplaner var motsvarande siffra 43 procent.

För att starta ett företag krävs alltid kapital. Hur stort kapital som behövs beror på vilken typ av verksamhet du vill starta. Om du planerar att leva enbart på ditt företag kommer du att behöva pengar för att etablera verksamheten och för att överleva till dess du börjar gå med vinst.

Vad kan du göra?

Så här kan du göra för att förbereda dig inför finansieringen:

Se till att du har en affärsplan

plan7En affärsplan ska vara tydlig, genomtänkt och möjlig att förverkliga. Affärsplanen ökar sannolikheten för att du lyckas och ökar dina chanser att få lån.

Gör en budget

Budget2Basera ditt beräknade kassaflöde på rimliga mål och överväg olika scenarion. Hur ser det värsta scenariot, ett normalt scenario och det bästa scenariot ut? Ta också en titt på vilka kostnader som är fasta respektive rörliga. 

Diskutera privatekonomin med en rådgivare

PrivatøkonomiOm du har funderat på att ta ett större lån är det bra att ha en plan över vad du skulle kunna ha som säkerhet för lånet. Det är också viktigt att fundera över hur du tror att detta kassaflöde kommer att påverka din totala situation. 

Se till att hålla nere de fasta kostnaderna

Fastekostnader2Många nystartade företag vi samarbetar med får det mindre stressigt när de har låga fasta kostnader, exempelvis för fastanställda och långsiktiga avtal. Du kan enkelt se över vilka av dina kostnader som är fasta respektive rörliga och fundera över om du känner dig trygg med den fasta andelen eller om kostnaderna kan sänkas. 

Dags att ansöka om finansiering? Tänk på det här

Ett av de främsta skälen till att företag har svårt att få lån hos banker under uppstartsperioden är att det saknas en tydlig affärsplan och rimliga finansiella mål. När en bank finansierar ett ungt företag tar banken en större risk än med mer mogna företag eftersom det nya företaget kanske inte blir så framgångsrikt som planerat. Det är därför ett önskemål från oss på Nordea att du tar en diskussion med våra bankrepresentanter eftersom de kan ge dig goda råd och vara bollplank för din affärsidé.

Finansiering for nyoppstartade företag2

Finansieringsalternativ

Få hjälp med ditt företags överlevnad och tillväxt:

Här har vi samlat några alternativ du kan använda för att finansiera en nystartad verksamhet. För varje alternativ har vi samlat för- och nackdelar. Som regel gäller att ju mer du vill att verksamheten ska växa, desto längre ned i listan måste du antagligen gå – men detta beror i hög grad på vilken typ av finansiering just ditt företag får tillgång till. Tänk på att du kan kombinera många av de olika finansieringsalternativen och att vi som bank kan samarbeta med dig under de olika etapperna mot målet.

Familj, vänner och kollegor

Familj, vänner och kollegor

kan bidra genom att låna ut pengar, eller investera i ditt företag och på så sätt bli en framtida affärspartner.

Fördelar

Att använda sina egna besparingar är vanligen det första steget när man startar företag. Ett annat vanligt sätt att få in pengar är att vända sig till sitt personliga och professionella nätverk. Det rör sig om människor som känner dig väl och som ofta vill hjälpa dig att lyckas. Och de förväntar sig inte nödvändigtvis så mycket i gengäld. Dessutom kan det uppfattas som en stark signal om att du verkligen tror på din idé, något som på sikt kan vara avgörande för framtida investerare.

Nackdelar

Du ska vara väl medveten om att lån mellan vänner kan vara ett känsligt ämne som kan komma att påverka dina personliga relationer. Om du är noga med att upprätta kontrakt med tydliga villkor så kan du undvika oönskade konflikter.

Statligt finansieringsstöd
Finansiering genom en bank
Crowdfunding
Professionella investerare

Bli företagskund hos oss

Med ditt Mobila BankID kan du bli kund snabbt, enkelt och säkert online.

Fyll i ansökan online