Kundservice Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Finansiering eget nystartat företag

Att starta eget företag medför som regel stora kostnader. Det kan ta flera månader eller till och med år innan det för första gången är balans i ekonomin. För att finansiera uppstarten av eget nystartat företag är det en fördel att ha möjligheten att gå in med en del eget kapital. Vi har många alternativ på kompletterande starta eget finansiering, alla med sina egna krav och konsekvenser. Ta reda på vad som passar just din verksamhet!

Dags att ansöka om finansiering till nystartat företag?

När en bank finansierar ett ungt företag tar banken en större risk än med mer etablerade företag eftersom det nya företaget ofta behöver tid på sig att komma igång. Därför brukar vi på Nordea föreslå att du tar en diskussion med oss så att vi kan ge dig goda råd och vara bollplank för din affärsidé. Så här kan du göra för att förbereda dig inför finansieringen:

Se till att du har en affärsplan

Affärsplanen ökar sannolikheten för att du ska lyckas och ökar dina chanser att beviljas ett lån. Ett av de främsta skälen till att företag har svårt att få lån hos banker under uppstartsperioden är att det saknas en tydlig affärsplan och rimliga finansiella mål. En affärsplan ska vara tydlig, genomtänkt och möjlig att förverkliga.

Gör en budget

Basera ditt beräknade kassaflöde på rimliga mål och överväg olika scenarion. Hur ser det värsta scenariot, ett normalt scenario och det bästa scenariot ut? Hur mycket behöver ditt företag tjäna för att täcka de fasta och rörliga kostnaderna och vilken lön behöver du ta ut? Tänk igenom hur mycket du är villig att investera av din tid och dina pengar för att lyckas. Har du ett eget sparkapital eller andra tillgängliga medel för att finansiera verksamheten ökar det ditt personliga kreditbetyg. 

Diskutera privatekonomin med en rådgivare

Om du har funderat på att ta ett större lån är det bra att planera och se vilken säkerhet du kan använda. Det är också viktigt att fundera över hur du tror att kassaflödet kommer att påverka din totala situation. Du kan diskutera både privatekonomi och finansiering av nystartat företag med våra rådgivare.

Finansieringsalternativ för nystartat företag

När det kommer till finansiering av nystartat företag finns många olika alternativ. Vi har samlat för- och nackdelarna nedan. Som regel gäller att ju mer du vill att verksamheten ska växa, desto längre ned i listan måste du antagligen gå. Kom ihåg att du kan kombinera många av finansieringsalternativen. Oavsett vilken typ av finansiering just ditt företag får tillgång till, kan vi som bank samarbeta med dig under de olika etapperna mot målet.

Familj, vänner och kollegor

Familj, vänner och kollegor

kan bidra genom att låna ut pengar, eller investera i ditt företag och på så sätt bli en framtida affärspartner.

Fördelar

Att använda sina egna besparingar är vanligen det första steget när man startar företag. Ett annat vanligt sätt att få in pengar är att vända sig till sitt personliga och professionella nätverk. Det är människor som känner dig väl och som ofta vill hjälpa dig att lyckas. 

Nackdelar

Du ska vara väl medveten om att lån mellan vänner kan vara ett känsligt ämne som kan komma att påverka dina personliga relationer. Vi rekommenderar att du och din vän upprättar kontrakt med tydliga villkor för att undvika framtida konflikter.

Offentligt finansieringsstöd
Finansiering genom en bank
Crowdfunding
Professionella investerare