Kundservice Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Pensionstips inför årsskiftet

Om du som egenföretagare gör plusresultat i år kan det vara smart att sätta av extra till pensionen innan årsskiftet. Här hittar du information varför det kan vara smart med en extra pensionsavsättning, och instruktioner hur du enklast gör det.

Smart med extra pensionsavsättning inför årsskiftet

När det snart är dags för bokslut och om du gör plusresultat i år kan det vara smart att göra en extra insättning till din pension.

Som egenföretagare kan du göra avdrag med upp till 35 procent av det överskott av aktiv näringsverksamhet som ditt företag gör i år eller gjorde i fjol (max 473 000 kr för 2020).

Vid en inkomst på drygt 44 892 kronor i månaden (2020) maximeras insättningen till din allmänna pension genom betalning av skatt och avgifter. Om du har möjlighet, behåll och deklarera därför överskott upp till den nivån. Vid deklarerat överskott sker ingen ökning av allmän pension och därför är det bättre att öka på insättningarna till pensionen än att skatta för högre överskott.

Spara motsvarande det du fått om du vore anställd

En tumregel är att om du sparar 4,5-5,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande så motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt via arbetsgivarens tjänstepension.

Fördelar med att sätta av överskottet till pensionen

  • Insättningen är avdragsgill, sänker resultatet och ger skattemässiga fördelar.
  • Insättningen beskattas med särskild löneskatt, vilken är lägre än egenavgiften. Även den särskilda löneskatten är avdragsgill i verksamheten.
  • Du får större möjligheter att själv välja när du vill gå i pension.

Så här gör du om du vill göra en extra insättning till din pension med ramavtal före årsskiftet

Om du har ett ramavtal med Nordea Liv & Pension:

  1. Skicka mejl senast 10 december till es.aedron@vilaedron och ange ”Extra insättning” i rubriken.
  2. Ange det belopp du vill sätta in och till vilket försäkringsnummer.
  3. Vi skickar dig en faktura att betala innan årsskiftet. Om du vill vara säker på att insättningen ska synas i årsbeskedet för 2020, måste fakturan vara betald senast 17 december. 

Vill du ha hjälp?

Vi finns här för dig och du kan alltid att ringa oss på 0771-470 470 och få uppgifterna per telefon för att kunna göra en extra insättning till pensionen. 

För övriga frågor är du välkommen att ta kontakt med Kundservice Företag på telefon 0771-350 360.

Så här gör du om du vill göra en extra insättning till pension utan ramavtal före årsskiftet

Om du har en pension utan ramavtal:

  • Inbetalning via Företagstjänster via Internet senast klockan 12.00 den 29/12.
  • Inbetalning via Kuvertgiro ska vara oss tillhanda senast den 21/12.
  • Insättning på Nordeakontor eller via telefon 0771-350 360 senast den 29/12.
  • Insättning via PlusGirokonto för IPS och Ålderspension (premiegaranti eller fond) i Företagstjänster via Internet senast den 22/12. 

Insättningar senare än angivna tider och datum kan komma att saknas i årsbeskeden för 2020. Alla extra insättningar till pension som görs senast 31 december 2020 kan tas med i deklarationen om det finns ett kvittounderlag på insättningen.