Smart med extra pensionsavsättning inför årsskiftet

Snart är det dags för bokslut och om du kommer göra ett plusresultat i din näringsverksamhet i år kan det vara smart att göra en extra pensionsavsättning.

Tar du ut lön ur ditt egna aktiebolag, eller om du har överskott av aktiv näringsverksamhet kan du göra avdrag för pension med upp till 35 procent av det belopp du tagit ut under året. Avdraget får maximalt uppgå till 10 prisbasbelopp, vilket motsvarar 525 000 kronor år 2023. 

Om du tagit ut en lön på sammanlagt 599 250 kronor under 2023 har du nått taket för insättning till din allmänna pension. Har du tjänat mer pengar än så under året kan du, istället för att ta ut mer lön eller låta pengarna ligga kvar i ditt företag som vinst, sätta av extra till din pension. Vid deklarerat överskott sker ingen ökning av allmän pension och därför är det bättre att öka på pensionsavsättningen än att skatta för högre överskott.

Spara motsvarande det du skulle fått om du vore anställd

En tumregel är att om du sparar 4,5-5,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande så motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt via arbetsgivarens tjänstepension.

Fördelar med att sätta av överskottet till pensionen

  • Du får större frihet att själv välja när du vill gå i pension.
  • Insättningen är avdragsgill, sänker resultatet och ger skattemässiga fördelar.
  • Insättningen belastas med särskild löneskatt, vilken är lägre än egenavgiften/sociala avgifter. Även den särskilda löneskatten är avdragsgill i verksamheten.

     

Så här gör du om du vill göra en extra pensionsavsättning före årsskiftet

Gäller för dig med ramavtal hos Nordea Liv & Pension

  1. Skicka ett mejl till oss på Öppnas i nytt fönster och ange "Extra insättning" som rubrik. 
  2. Ange det belopp du vill sätta in och till vilket försäkringsnummer. 
  3. Vi skickar dig en faktura att betala innan årsskiftet.  
  4. Om du vill vara säker på att insättningen syns i årsbeskeden för 2023 måste betalningen göras senast den 19 december

Alla extra insättningar till pension som görs senast 31 december 2023 kan tas med i deklarationen om det finns ett kvittounderlag på insättningen.

Vill du ha hjälp?

Vi finns här för dig och du kan alltid att ringa oss på 0771-470 470 och få uppgifterna per telefon för att kunna göra en extra insättning till pensionen. 

För övriga frågor är du välkommen att ta kontakt med Kundservice Företag på telefon 0771-350 360.

Telephone white background

Lyssna på våra pensionsexperter

I webbinariet möter du Annika Zetterman, erbjudandeansvarig Nordea Liv  & Pension och Johanna Nilsson Åberg, Försäkringsspecialist Nordea Liv & Pension som berättar mer om fördelarna med extra insättningar till pensionen inför årsbokslutet. 

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea