Få betalt för att realisera din dröm

När kan jag plocka ut lön?

Vi pratade med grundarna av mInvoice, Leadfeeder, Frankly Juice och Znipe.tv om en av de stora utmaningarna du möter som nyföretagare: när kan man plocka ut en rimlig lön? 

Det skiljer sig såklart mycket både företag och branscher emellan. Om du öppnar en affär, e-handel eller går in i byggbranschen blir det snabbt märkbart när du verkligen börjar generera pengar. Men om du driver en tech-startup som Znipe.tv och Leadfeeder är det betydligt svårare att se när siffrorna på sista raden i resultaträkningen verkligen blir svarta. I den typen av bransch behöver du ha både mod och tålamod innan du kan börja plocka ut lön.

Vi ställde samma fråga till de fyra entreprenörerna – och fick fyra väldigt olika svar:

Hur lång tid tog det från det att du startade ditt företag till att du kunde börja betala ut lön till dig själv?

Sonni Christine Jakobsen, grundare & CEO mInvoice:

“Jag har kunnat plocka ut lön från dag ett tack vare tre saker: avgångsvederlag från min förra arbetsgivare, bidrag från den norska regeringens projekt Innovation Norway för fas ett och två och att den första versionen av mInvoice kom bara sex månader efter start. ”

Pekka Koskinen, grundare & CEO Leadfeeder:

“Jag startade Leadfeeder 2012 och de första fyra åren levde jag av det jag tjänat på mitt tidigare företag. Efter fyra år gick några investerare in och då kunde jag börja betala ut lön till mig själv.”

Christian Bowall, grundare & MD Frankly Juice:

“När vi startade Frankly Juice drev jag fortfarande Frokostfirmaet, så det finansierade min lön. Men efter ett år kunde jag börja plocka ut lön från Frankly Juice.”

Erik Åkerfeldt, grundare, co/CEO & CTO Znipe.tv:

“Jag och min partner startade Znipe.tv med hjälp av eget kapital. Ungefär sex månader senare fick vi vår första investerare och kort därefter kunde vi börja plocka ut lön.”

Vi ställde även den här frågan:

Hur står sig den lön du har idag jämfört med den lön du hade som anställd?

Sonni Christine Jakobsen, grundare & CEO mInvoice:

“Lönen jag har idag är precis likvärdig den jag hade som anställd i den norska finansbranschen”.

Pekka Koskinen, grundare & CEO Leadfeeder:

"Jag skulle tro att min lön är på ungefär samma nivå som många andra som driver en startup. Om jag varit anställd skulle jag säkert tjäna det dubbla.”

Christian Bowall, grundare & MD Frankly Juice:

“Jag har aldrig varit anställd. Men jämfört med vad jag tjänade på mitt förra företag Frokostfirmaet, tycker jag att min lön från Frankly är helt okej.”

Erik Åkerfeldt, grundare, co/CEO & CTO Znipe.tv:

“Om du räknar alla timmar du lägger på ett eget företag så är det nog rimligt att säga att lönen du kan plocka ut som egen är betydligt lägre än vad du kan få som anställd.”

Den sista frågan vi ställde är tänkt att inspirera och kunna användas som vägledning till dig som står i startgroparna:

Vilket är ditt bästa råd när det kommer till att kunna plocka ut lön från verksamheten?

Sonni Christine Jakobsen, grundare & CEO mInvoice:

“Om ditt företags ekonomi klarar det bör du avlöna nyckelpersoner från dag ett. Det är svårt att vara lojal och bidra om du oroar dig för att inte få betalt. Se till att göra rätt från början. Jobba hårt för att få ordning på finansieringen så att du kan betala rimliga löner till de anställda.”

Pekka Koskinen, grundare & CEO Leadfeeder:

“Om du drar igång en startup så ska du maxa värdet på ditt företag och plocka ut så lite lön det bara går. Du kommer att få igen flera gånger de pengar du sparat på att göra det om du sedan säljer företaget.”

Christian Bowall, grundare & MD Frankly Juice:

“När du startar eget behöver du fokusera på intäkter snarare än din egen lön. Med det sagt, så är det  ju bra att kunna ge sig själv anständigt betalt för det är svårt att bli framgångsrik om du inte har pengar till det allra nödvändigaste.”

Erik Åkerfeldt, grundare, co/CEO & CTO Znipe.tv:

“Glöm inte ge dig själv lön när du lämnar tryggheten som anställd för att starta eget. Du kan ju hoppas och vänta på de stora pengarna men hur ska du klara dig till dess? “

Slutsatsen som kan dras är: som grundare av en startup eller som entreprenör kanske du inte ska ha för höga krav på lönen. Var realistisk, ha tålamod och fortsätt att kämpa mot målet så kanske du kan plocka hem vinsten i framtiden.