Kundservice Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

På tal om avtal

Lär dig av tre nordiska entreprenörer och en företagsrådgivare från Nordea varför det kan vara värdefullt för ditt företag att få ner alla företagets handlingar, avtal och överenskommelser i skrift.

Att starta ett företag kan vara lite som att gifta sig. I början är allt insvept i ett rosa skimmer och ingenting kan gå fel. Du är lycklig, ni drar åt samma håll och ni bygger en tillvaro tillsammans. Allt är toppen! Men om allt rasar samman en dag och ni bestämmer er för att gå skilda vägar, så kanske ni plötsligt börjar bråka om tv:n eller familjeporslinet. En sådan konflikt är så mycket enklare att lösa om ni hade haft en överenskommelse på plats från första början. 

Det är därför det är så viktigt att sätta allt som har med ditt företag att göra på pränt. Det spelar ingen roll om det är ett avtal om ägande, kompanjonskap, tillverkning eller distribution. Se till att få det på papper! Och ibland kan det vara värt att ta kostnaden för att använda en kunnig jurist. Det är i ditt eget intresse.

Men lyssna inte bara på vad vi har att säga om saken. Läs vad tre nordiska entreprenörer och vår företagsrådgivare hade att säga om saken, när vi frågade om nödvändigheten av att ha koll på juridiken innan man startar sitt företag.

"Jag säger aldrig ”ja”, eller skriver på någonting utan att en tredje part har tittat på det först.”

Vad är dina erfarenheter av juridiska frågor?

Jankeh Njie Jamanca är grundare och VD för Jarga Designs i Oslo. Hon arbetar mycket med folk både i Gambia, Polen och i Norden. Hon har sitt eget sätt att sköta avtal och överenskommelser med människor och företag hon samarbetar med.

“Jag säger aldrig ”ja”, eller skriver på någonting utan att en tredje part har tittat på det först. Så även om jag skriver mina egna avtal, så skickar jag aldrig iväg dem innan det att någon med mer juridisk kunskap har gått igenom detaljerna.”

Att skriva sina egna avtal är inte alltid så enkelt som i Jankehs fall. För ett företag som Leadfeeder, som tillhandahåller en webbtjänst som är helt beroende av att ha tillgång till och använda privata data, är juridiken kring dataanvändning fullständigt avgörande. Så juridiska frågeställningar är vardag för Leadfeeders grundare och VD Pekka Koskinen.

“Lyckosamt nog så har en av våra investerare sina egna jurister, vilket gör att vi i de flesta fall använder dem. Men sedan vi gav oss in på den amerikanska marknaden har vi anlitat en jurist därifrån som har den kunskapen vi behöver.”

Pekka och Leadfeeder har inte ansökt om något om patent på sin mjukvara, vilket är en möjlighet i just USA. Mjukvarupatent är väldigt sällsynta i Europa då det finns ett krav på att en uppfinning ska vara av teknisk karaktär, så istället har de registrerat ett varumärke, något som Pekka rekommenderar alla nystartade företag att göra. 

“Så länge allt går bra är det ingen som ens läser de där juridiska papperen.”

Vilka juridiska frågor har du löst för ditt företag?

Znipe.tv:s medgrundare och CTO Erik Åkerfeldt från Stockholm har försökt skriva avtal med ledning av olika mallar han funnit på nätet. Han rekommenderar ändå starkt att låta en jurist titta igenom sådana avtal, särskilt när det gäller kompanjonsavtal, avtal med investerare och optionsaffärer.

Erik vet att det är många nystartade företag som inte tycker att de har råd att anlita en jurist, men som han säger:

Så länge allt går bra är det ingen som ens läser de där juridiska papperen. Det är bara när något går fel som du vänder dig till avtalen. Och det är då du önskar att du hade haft en jurist med dig då du skrev dem.”

Eftersom Znipe.tv är tidigt ute på eSport-marknaden så har de redan under sitt första år ansökt om ett par patent som är relaterade till deras tekniska plattform. Som Erik förklarar är processen att ansöka om patent både komplicerad och tidskrävande. Men om man har ett patent kan det förstärka trovärdigheten av din affärsidé och hjälpa dig att locka investerare och på så sätt också säkra ditt fortsatta forsknings- och utvecklingsarbete. Erik fortsätter:

"Om du har utvecklat en unik teknologi eller lösning, se då till att ansöka om patent på ett tidigt stadie. Du kan göra det själv för att spara pengar, men det är både jobbigt och tråkigt. Du kan också betala ett patentombud för att göra det åt dig. Du kan också ha möjlighet att ansöka om statligt patentstöd, åtminstone i Sverige. I vilket fall som helst så är det viktigt att du startar tidigt, för att få ett patent registrerat tar lång tid.”

“Om du kan få en investerare, …se till att läsa det finstilta.”

Vilka juridiska frågor fokuserar banken på?

En företagsrådgivare på en bank är ingen jurist och kommer inte kunna erbjuda dig några juridiska råd. Dock så kommer en företagsrådgivare inte tveka att rekommendera dig att skaffa en jurist, om eller när du hamnar i ett läge då du behöver juridisk hjälp. Per Kristian Haugen, företagsrådgivare på Nordea Oslo ger sina tre bästa råd på vad du bör få ner i skrift:

“Har du en unik idé kanske du ska överväga att skydda den på något sätt för att förhindra att andra kopierar den. Om du arbetar med en investerare, se till att villkoren för ert avtal är enkla att förstå och se till att läsa det finstilta. Om du tar in en partner, se till att ni har en tydlig beskrivning av vem som äger vad och hur företaget är uppdelat mellan er.”

Sammanfattningsvis, att få de juridiska frågorna på plats innan du går vidare med ditt företag ligger i ditt intresse. Det spelar ingen roll om du har ett byggföretag, en frisörsalong, ett café, en webbshop eller sysslar med mjukvaruutveckling. Att ha en jurist som bollplank och att låta en jurist kolla igenom dina avtal och dokument är alltid en god idé och en smart investering i ditt företags framtid.