Vad är dina erfarenheter av juridiska frågor?
Jankeh Njie Jamanca är grundare och VD för Jarga Designs i Oslo. Hon arbetar mycket med folk både i Gambia, Polen och i Norden. Hon har sitt eget sätt att sköta avtal och överenskommelser med människor och företag hon samarbetar med.
“Jag säger aldrig ”ja”, eller skriver på någonting utan att en tredje part har tittat på det först. Så även om jag skriver mina egna avtal, så skickar jag aldrig iväg dem innan det att någon med mer juridisk kunskap har gått igenom detaljerna.”
Att skriva sina egna avtal är inte alltid så enkelt som i Jankehs fall. För ett företag som Leadfeeder, som tillhandahåller en webbtjänst som är helt beroende av att ha tillgång till och använda privata data, är juridiken kring dataanvändning fullständigt avgörande. Så juridiska frågeställningar är vardag för Leadfeeders grundare och VD Pekka Koskinen.
“Lyckosamt nog så har en av våra investerare sina egna jurister, vilket gör att vi i de flesta fall använder dem. Men sedan vi gav oss in på den amerikanska marknaden har vi anlitat en jurist därifrån som har den kunskapen vi behöver.”
Pekka och Leadfeeder har inte ansökt om något om patent på sin mjukvara, vilket är en möjlighet i just USA. Mjukvarupatent är väldigt sällsynta i Europa då det finns ett krav på att en uppfinning ska vara av teknisk karaktär, så istället har de registrerat ett varumärke, något som Pekka rekommenderar alla nystartade företag att göra.
“Så länge allt går bra är det ingen som ens läser de där juridiska papperen.”
Vilka juridiska frågor har du löst för ditt företag?
Znipe.tv:s medgrundare och CTO Erik Åkerfeldt från Stockholm har försökt skriva avtal med ledning av olika mallar han funnit på nätet. Han rekommenderar ändå starkt att låta en jurist titta igenom sådana avtal, särskilt när det gäller kompanjonsavtal, avtal med investerare och optionsaffärer.
Erik vet att det är många nystartade företag som inte tycker att de har råd att anlita en jurist, men som han säger:
Så länge allt går bra är det ingen som ens läser de där juridiska papperen. Det är bara när något går fel som du vänder dig till avtalen. Och det är då du önskar att du hade haft en jurist med dig då du skrev dem.”
Eftersom Znipe.tv är tidigt ute på eSport-marknaden så har de redan under sitt första år ansökt om ett par patent som är relaterade till deras tekniska plattform. Som Erik förklarar är processen att ansöka om patent både komplicerad och tidskrävande. Men om man har ett patent kan det förstärka trovärdigheten av din affärsidé och hjälpa dig att locka investerare och på så sätt också säkra ditt fortsatta forsknings- och utvecklingsarbete. Erik fortsätter:
"Om du har utvecklat en unik teknologi eller lösning, se då till att ansöka om patent på ett tidigt stadie. Du kan göra det själv för att spara pengar, men det är både jobbigt och tråkigt. Du kan också betala ett patentombud för att göra det åt dig. Du kan också ha möjlighet att ansöka om statligt patentstöd, åtminstone i Sverige. I vilket fall som helst så är det viktigt att du startar tidigt, för att få ett patent registrerat tar lång tid.”
“Om du kan få en investerare, …se till att läsa det finstilta.”