Kundservice Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Inget avtal = inga affärer

Din viktigaste lärdom - inget avtal = inga affärer

Vi pratade med juristen Frederik Asboe från byrån Advokat & Co. om de juridiska utmaningar som danska nyblivna entreprenörer ofta ställs inför. Utmaningar som i många fall hade kunnat undvikas. Läs den gärna så att du är väl förberedd när du ska förverkliga din företagsvision.

Exakt vilka utmaningar man ställs inför när man startar ett företag skiljer sig naturligtvis mycket från fall till fall. Om du arbetar inom byggbranschen så måste du såklart ha dina entreprenadavtal i ordning och se till att du kan leva upp till alla krav och åtaganden som regleras i lag eller i branschavtalen. Om ditt företag är beroende av leverantörer måste du se till att avtalen med dem inte innehåller några kryphål som kan innebära problem för ditt företag längre fram. Samma sak gäller när du ska starta ett café eller butik och måste skriva på ett hyresavtal med hyresvärden. Det är stor skillnad på att hyra en lokal och att hyra en vanlig lägenhet.

“Vi ser ofta att 50/50-delägarskap slutar i juridisk oreda eftersom ingen har tagit sig tid att definiera spelreglerna för ägandeskapet.”

”En sak i taget” gäller nästan alla företag

Frederiks erfarenhet är att det vanligaste problemet som nya företag ställs inför ofta är ägarna själva. Något som nya entreprenörer ofta glömmer är att skriva ett kompanjonsavtal innan man registrerar sitt företag. Om du ska starta ett företag tillsammans med en någon så bör kompanjonsavtalet upprättas redan innan eller åtminstone i de första stegen av uppstarten.

Fredrik förklarar:

“Vi ser ofta att 50/50-delägarskap slutar i juridisk oreda eftersom ingen har tagit sig tid att definiera spelreglerna för ägarskapet. Vad händer om en av ägarna bestämmer sig för att sälja sin del av bolaget till en tredje person eller om tvingas att sälja på grund av en skiljsmässa? Eller om en ägare slutar arbeta i företaget men insisterar på att behålla sin ägandeandel? Kompanjonavtalet kan t.ex ange att ägare ska ha förtur till att köpa ut varandra för att förhindra att en ägare blir kvar i bolaget med en ny, okänd partner. Desuttom kan avtalet ange att en partner måste sälja sin del av bolaget till den andra partnern i det fall att denne lämnar bolaget eller inte fullgör sina skyldigheter som ägare. 

Ett annat typiskt förekommande problem som Frederik tycker man ska vara medveten om, är situationen då tre eller fler kompanjoner startar ett företag och majoriteten av dem efter ett tag gör gemensam sak för att tvinga ut en minoritet ur företaget. Enligt Frederik händer det här ganska ofta när grundarna inte har skrivit ett kompanjonsavtal med regler som ska förhindra för sådana scenarion. 

Och när du väl befinner dig i en sådan situation får till och med en jurist svårigheter med att hjälpa dig. Så, innan ni gör någonting annat, definiera hur ert partnerskap är konstruerat och var noga med att se till att ingen av kompanjonerna har något kryphål som kan skada övriga inblandande.

“…det är absolut nödvändigt att få reglerna kring det delade ägandeskapet på plats för att säkra ditt företag.”

Problemet med standardavtal

Det är enkelt att hitta alla sorters förskrivna standardavtal på nätet. Allt du behöver göra är att skriva in ”avtal” i sökfältet så hittar du massor. Men enligt Frederik är det inte alltid den bästa lösningen. För det första så kan du inte vara säker på att standardavtalen du hittar på nätet är skapade av personer med kompetens kring att skriva sådana avtal. Och även om du hittar ett välskrivet standardavtal är det inte säkert att det passar just din specifika situation. Så vad ska man göra? 

”Värdet av ett avtal är inte standardavtalet i sig, utan de råd och den vägledning du får när en rådgivare handleder dig och anpassar avtalet till dina specifika behov. Du kan naturligtvis, som en startup, inte spendera allt kapital på juridiska frågor, men du borde definitivt prioritera de viktigaste avtalen för ditt specifika företag. Om ni är fler än en ägare är det absolut nödvändigt att få reglerna kring det delade ägandeskapet på plats för att säkra ditt företag.”

Varumärkesskydd och patentregistrering

Är ditt varumärke eller din idé så unik så att du känner att det är nödvändigt att ansöka om patent för att förhindra andra från att kopiera den? Var då medveten om följande: Det finns olika sätt att skydda värdet av ditt företag beroende på vilken typ av vara eller tjänst ditt företag har. Det kan t.ex vara aktuellt att skydda din produkt genom patent eller designskydd. Du kan också skydda ditt företags logotyp eller namn genom varumärkesskydd om det uppfyller kraven för det.

Du kan hitta mer information om patent, varumärken och andra immateriella rättigheter och registrera ditt varumärke och patent registrerar hos Patent- och RegistreringsverketÖppnas i nytt fönster (PRV). Du kan ansöka online eller via blankett.

Det förekommer såklart att företag har liknande namn utan att tillhöra samma kedja. Om företagen är aktiva på samma marknad och du var den första som började använda namnet så har du goda möjligheter att få ensamrätt på namnet. Om firman med det liknande namnet är verksam i en annan landsända eller en helt annan bransch kan det vara mera tveksamt. 

Så, för att summera: När det gäller juridiska frågor i samband med företagsstart rent generellt så är budskapet från Frederik glasklart: Se till att stämma av förväntningarna mellan kompanjonerna – allra helst genom ett kompanjonavtal! Se också till att säkerställa skydd för ditt företags främsta tillgångar – och när det är gjord, fokusera på din kärnverksamhet. En affärsjurist kan ge dig råd kring vilka juridiska frågor du ska prioritera i din specifika situation med den budget du har tillgänglig.

En banklösning för att matcha dina ambitioner

Vi har satt samman en helhetslösning med våra bästa tjänster för dina dagliga bankaffärer. Internetbank, mobilbank, transaktionskonto och kort ingår.

Läs mer och beställ online