Fråga oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Vill du utöka din verksamhetskapacitet med en maskin?

Ibland behöver maskiner som används i den dagliga verksamheten bytas ut, och när ett företag behöver höja kapaciteten eller kvaliteten kan det vara dags att fundera på om en ny maskin kan vara lösningen. För att guida dig igenom alla ekonomiska möjligheter har vi gjort en sammanställning med råd och tips om vad du bör tänka på och hur du kan gå vidare.

Vad kan du göra själv?

✓ Överväg begagnat istället för nytt

Måste du köpa en ny maskin eller kan du få tag i en begagnad? Det finns mängder av webbplatser och återförsäljare som erbjuder begagnade maskiner – ofta fungerar de precis lika bra som en ny men till lägre kostnad. Vi rekommenderar att du tittar på olika alternativ i stället för att fastna för en ny och dyr maskin direkt.

✓ Rådgör med en expert

Att rådgöra med andra kanske kräver mer tid, men det kan hjälpa dig att spara pengar i slutändan. Besök minst två av de närmaste återförsäljarna, utställningshallarna eller tillverkarna av den maskin du tänkt dig och prata med flera olika säljare. Se till att du har en tydlig plan för hur maskinen ska användas, hur din infrastruktur ser ut och hur länge du planerar att bruka maskinen. Detta är faktorer som är viktiga för säljaren att känna till när ni diskuterar den bästa lösningen för dig. 

✓ Ta alternativen under noga övervägande

Om din maskin inte är specialanpassad för din verksamhet finns det med all säkerhet fler tillverkare som säljer samma utrustning men till andra priser. Se till att sätta dig in i det ”finstilta” för de olika alternativen; det kan förklara varför en maskin kostar bara en tredjedel så mycket som en annan. Ingår garanti och underhåll? Hur lång är leveranstiden? Kan ditt serviceföretag göra service på modellen du vill köpa? I slutändan kan det vara värt att investera lite mer i en modell som ger dig större trygghet. 

✓ Se dina tillgängliga säkerheter som ett sparkonto

När du väl har bestämt dig för en maskin blir nästa steg att fundera på finansieringen. Har du tillräckligt med tillgängligt kapital för att täcka hela investeringen? Om inte – gör en lista över vilka säkerheter du kan ställa för ett lån. Kan du använda din produktionsanläggning eller din kontorslokal som säkerhet? Eller din egen bostad? Summan du kommer fram till är viktig eftersom den visar hur stort utrymme du kommer att ha för andra investeringar i framtiden. Om du tycker att den summa du kommer fram till är låg är det antagligen bättre om du försöker diskutera ett leasingalternativ med din bank. Om du däremot känner att summan för din säkerhet känns tillräckligt hög för att inte bli ett hinder för framtida investeringar efter att du köpt maskinen, kanske ett lån är det bästa för dig. 

Det här kan vi på Nordea hjälpa dig med

Så här kan vi hjälpa dig:

Leasing

Leasing

Vi på Nordea erbjuder leasingalternativ med fördelen att det inte krävs någon säkerhet utöver den maskin du vill finansiera. Våra leasingalternativ ger även företag möjlighet till skatteavdrag. Läs mer om vårt leasingalternativ här nedanför. Våra rådgivare diskuterar gärna en potentiell leasinglösning med dig. Tänk på att maskinen i allmänhet behöver vara registrerad och flyttbar. Läs mer om Leasing. 

Lån
Skräddarsydd lösning

Leasing

Hyr utrustning till företaget. Du behöver varken utnyttja företagets kassamedel eller belasta checkkrediten.

Läs mer om leasing

Företagslån

Ett företagslån är en flexibel och förutsägbar lösning men ställer krav på någon typ av säkerhet. Välj mellan fast och rörlig ränta.

Läs mer om företagslån

Avbetalning

Finansiering av fordon och maskiner till produktionsutrustning. Investeringsobjektet ägs av företaget och fungerar som säkerhet för krediten.

Läs mer om avbetalning