Det hela började med att Daniel Gruvborg läste i tidningen att 300 vindkraftverk skulle byggas i Sverige. Året var 2008 och han tänkte att det kanske var framtiden. Fram till dess hade han arbetat i några av alla de företag som finns runt det gigantiska norska olje- och gaskonglomeraten. Men många var negativa till vindkraftverk i Värmland.
– Precis i den här vevan gick staten ut och lovade stöd för utveckling av solenergi, det avgjorde saken för mig. Solceller är inte som vindkraftverk, de är tysta och konfliktfria. De förstör varken utsikten eller lägger beslag på värdefull åkermark.
I början var det en kamp för att få lönsamhet. Komponenterna var dyra och marknaden långsam. Men investeringsstöd och skatteavdrag har bidragit till en positiv utveckling.
Nordic Solars solpaneler tillverkas i Kina och Korea, medan systemet monteras av installatörer från Töcksfors, som ligger mitt emellan Oslo och Karlstad i Årjängs kommun. Så har också Nordic Solar verksamheter i såväl Sverige som Norge.
Under de mer än tio åren som gått sedan Nordic Solar drog igång har försäljningen ökat till en bit över 100 miljoner kronor.
– Och nu har det verkligen släppt. Tidigare användes solenergi ofta i marknadsföringssyfte, men efter klimatmötet i Paris 2015 började saker och ting att vända. Nu har solcellsbeslutet kommit in i styrelserummet på företagen. Många är oroliga för miljön och klimatet, och vill bidra med en hållbar energilösning.
Hur känns det att driva en så "ren" verksamhet efter många år i oljeindustrin?
– För mig är detta mer än en business, det har blivit en livsstil. Hemma har jag såklart solceller på taket, och jag har precis beställt en ny elbil.
Men solenergi i kalla Norden, hur hänger det ihop?
– Vi har kanske låga temperaturer, men vi har långa dagar och utslaget på ett år har vi tillräckligt med sol.
Panelerna som Nordic Solar säljer ingår inte i ett slutet system, utan är anslutna till elnätet. Du använder först solenergin från taket och sedan köper du mer el från nätet om du behöver. Om du använder mindre än vad solcellerna producerar ”säljer” du det via elnätet. Så ingenting går till spillo.
Fler och fler har insett fördelarna med detta, inklusive Stockholms slott som har nappat på den sinnrika lösningen.
Så är också Daniel övertygad om att sol-, vind- och vattenkraft på sikt kommer fasa ut oljan.
– Det är uppenbart att höga olje- och elpriser gynnar oss som arbetar med solenergi.
På en växande marknad har Nordic Solar tagit ett steg i taget, investerat vinsten tillbaka i företaget, hållit investerare och friare på avstånd och stått kvar med bägge fötterna i den värmländska myllan.
Själv konstaterar solcellsentreprenören enkelt:
– Jag vill träffa människor och vara nära produktionen.
Svårare än så behöver det ibland inte vara.